2022 Audi Q5 vs Mercedes GLC

De 2022 Audi Q5 is Audi’s mid-size premium executive SUV gericht op degenen die willen genieten van een comfortabele en luxe auto zonder te willen opvallen. De 2022 Mercedes GLC is de directe concurrent van de Q5, maar de huidige GLC is al een beetje op leeftijd en de nieuwe zou snel moeten volgen.

In de wereld van de middelgrote premium executive SUV’s heb je de keuze tussen de Q5, de GLC, de BMW X3, de Volvo XC60, en de Porsche Macan. De Q5 en de GLC lijken op dit moment de populairste opties te zijn, dus het is volkomen logisch om ze te vergelijken.

De Q5 is een ingetogen ogende familie-SUV boordevol hoogwaardige materialen en veel technologie. De Q5 is leverbaar met drie verschillende aandrijflijnen en ligt in lijn met alle andere SUV’s uit Audi’s catalogus. De GLC ziet er wat aantrekkelijker uit dankzij een herkenbare Mercedes grille.

De GLC is ook verkrijgbaar met een paar verschillende aandrijflijnen. De Q5 is een tikkeltje zuiniger, terwijl de GLC wat meer rijplezier biedt. Al met al zijn het allebei geweldige premium SUV’s, maar de GLC lijkt toch iets meer gewild.

2022 Audi Q5 – De compacte/middelgrote luxe SUV

De Audi Q5 45 TFSI begint bij $ 44.100 voor het Premium pakket en de 2.0L 4-cilinder met 261pk. De Premium Plus 45 TFSI begint bij 49.100 dollar, terwijl het Prestige 45 TFSI-model met alle opties begint bij 54.800 dollar en daarmee de beste keuze is uit de Q5-reeks.

De Q5 wordt ook aangeboden als de 55 TFSI e hybride versie die gebruik maakt van dezelfde 2.0L 4-cilinder en een elektromotor voor een gecombineerd vermogen van 362pk. De 55 TFSI e begint bij $52.00 en het Prestige-model kost $62.350. De top-of-the-line SQ5 krijgt een 3.0L supercharged V6 met 350pk en een prijskaartje van 53.900 dollar en hij bereikt zijn top bij 65.700 dollar voor de Sportback versie.

  Welk Mercedes-model is verwant met de Chrysler Crossfire?

De Audi Q5 oogt en voelt premium aan, zowel van binnen als van buiten. Het interieur van de Q5 lijkt iets beter te zijn gebouwd dan dat van de GLC omdat de materialen overal van hogere kwaliteit zijn, vooral bij de modellen met Prestige-pakket.

De Q5 is niet zo ruim als de GLC, maar hij biedt wel een iets grotere bagageruimte. Alle Q5 modellen worden af fabriek geleverd met Audi’s Quattro AWD, terwijl je extra moet betalen als je AWD wilt op de GLC.

2022 Mercedes GLC – De ideale SUV voor Mercedes

Sinds de GLC voor het eerst uitkwam, is het altijd een van de best verkochte Mercedes-modellen geweest. Nu de GLC het einde van zijn levensduur nadert en er binnenkort een nieuw model zal volgen, zullen we waarschijnlijk zien dat de nieuwe GLC uiteindelijk de populairste SUV van Mercedes zal worden.

Het GLC gamma begint met de GLC300 en zijn 2.0L inline 4-cilinder motor met 255pk en een prijskaartje van $43.850. Het lijkt alsof de Q5 vanaf het begin iets duurder is, maar de Q5 krijgt standaard Quattro, en voor de 4MATIC moet je bij de GLC $2.000 extra betalen.

Voor $59.900 kunt u upgraden naar de GLC 43 AMG met een 3.0L BiTurbo V6 en 385pk, terwijl de GLC 63 AMG S Coupé een 4.0L BiTurbo V8 biedt voor $84.500. De GLC ziet er iets aantrekkelijker uit in vergelijking met de Q5 omdat Audi besloten heeft om de Q5 iets meer ingetogen te maken.

  Beste olie voor Mercedes dieselmotoren

De GLC biedt iets meer ruimte aan de binnenkant en voelt iets spannender aan om in te rijden. De GLC 63 krijgt een V8, terwijl een V8 ontbreekt in het Q5 gamma. De GLC blijft wel achter bij de Audi als het gaat om laadruimte en de kwaliteit van de binnenmaterialen, terwijl het interieurdesign vergelijkbaar is met dat van de Q5.

Conclusie – Het is een gelijkspel, beide SUV’s zijn geweldig

Zowel de Q5 als de GLC zijn binnenkort aan vervanging toe, wat betekent dat ze op een enigszins vergelijkbaar niveau staan als het gaat om de meeste premium executive SUV-kenmerken. Als je van plan bent om te gaan slepen met je SUV, is de Q5 beter omdat hij een aanzienlijk beter maximaal trekvermogen biedt.

De Q5 verslaat de GLC als het gaat om kwaliteit, laadruimte, terwijl de GLC de Audi verslaat als het gaat om prestaties en binnenruimte. Het lijkt erop dat de Q5 een tikkeltje zuiniger is, maar de verschillen zijn marginaal.

Al met al zijn deze SUV’s allebei geweldig, wat betekent dat u met geen van beide teleurgesteld zult zijn. De kans is groot dat uw merkentrouw een grote rol gaat spelen bij de keuze tussen deze twee.

FAQ Sectie

Is de Audi Q5 betrouwbaarder dan de GLC?

Zowel de Q5 als de GLC bieden vergelijkbare betrouwbaarheidsniveaus, wat betekent dat ze min of meer middelmatig zijn. Het is een klassiek verhaal van Duitse luxe auto’s want het zijn niet de meest betrouwbare auto’s op de markt, maar ze gaan wel lang mee als ze goed onderhouden worden.

  Wat is het verschil tussen GLC en GLA Mercedes?

De Q5 zou u ongeveer 12.000 dollar moeten kosten voor de eerste 10 jaar, terwijl de GLC iets meer kost om te onderhouden, rond de 14.000 dollar.

Is de Audi Q5 zuiniger dan de GLC?

De Audi Q5 is goed voor 23 MPG in de stad en 29 MPG op de snelweg terwijl de GLC goed is voor 22 MPG in de stad en 28 MPG op de snelweg wat betekent dat deze twee bijna identiek zijn. De hoogste AMG 63 GLC is de minst zuinige motor van het stel, maar een V8 biedt tal van andere voordelen.

Al met al zijn deze twee vrij vergelijkbaar als het gaat om efficiëntie en de manier waarop je ze rijdt is belangrijker dan de MPG resultaten vermeld.

Is de Audi Q5 begeerlijker dan de GLC?

De Audi Q5 is een van de meest begeerlijke Audi-modellen, zowel omdat het een Audi is als omdat het een SUV is. De GLC is echter begeerlijker omdat het lijkt alsof de Mercedes badge wel degelijk een grote factor speelt. Het lijkt erop dat Mercedes erin slaagt om veel meer GLC modellen te verkopen in vergelijking met de Q5.

Hoewel de GLC beter verkoopt, geven veel klanttevredenheidsonderzoeken een licht voordeel aan de Q5 als het gaat om hoe lang eigenaren de neiging hebben om de Q5 te houden in vergelijking met de GLC.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts