2022 Mercedes GLA vs GLB

Compacte Mercedes executive SUV’s verkopen als een gek en de meest populaire zijn de GLA, de GLB, en de GLC. Zowel de huidige GLA en de huidige GLB zijn slechts een paar jaar geleden uitgebracht, terwijl de huidige GLC binnenkort wordt vervangen door een gloednieuw model.

Als zodanig is het zinvoller om te overwegen de GLA of de GLB te kopen in plaats van de GLC, omdat ze allebei minder geld kosten terwijl ze ook aanzienlijk actueler zijn. De GLA is in feite een Mercedes A-Klasse op stelten en dat is zowel een goede als een slechte zaak. Het goede is dat de GLA de goedkoopste SUV van Mercedes is, maar het slechte is dat hij niets bijzonders biedt ten opzichte van de A-Klasse.

De GLB daarentegen is verleidelijker, omdat het een echte Mercedes familie-SUV is. De GLB voelt meer als een apart product met een duidelijke marktpositionering omdat hij meer ruimte biedt voor zowel de passagiers als de lading. De GLB is langer, breder en langer, waardoor hij aanvoelt als een SUV, terwijl de GLA een gewone crossover is.

Al met al zijn beide instap-Mercedes SUV’s indrukwekkend, maar het is veilig om te zeggen dat de GLB een bruikbaarder platform biedt zonder veel duurder te zijn dan de GLA.

2022 Mercedes GLA – Het instapniveau Mercedes SUV

De huidige, 2e generatie van de GLA lijkt een stuk veelbelovender in vergelijking met de oude, die een beetje een gemengde zak was. Met een vanafprijs van $ 36.400 biedt de GLA250 een 2.0L 4-cilinder turbomotor met 221pk en 258lb-ft aan koppel. Hij wordt ook geleverd met de Mercedes 8-speed DCT versnellingsbak en RWD.

  Hoe lang gaan auto's van Mercedes Benz mee?

Als u wilt upgraden naar het 4MATIC AWD-systeem, moet u 2.000 dollar meer betalen dan de vraagprijs. Qua design vertoont de GLA veel gelijkenissen met de A-Klasse hatchbacks, zowel qua afmetingen als qua design.

Hij oogt stedelijk georiënteerd met een interieur dat de premium badge van Mercedes zeker waard is. Hoewel het interieur er fantastisch uitziet, biedt het niet het hoogste kwaliteitsniveau. Qua ruimte blijft de GLA op bijna alle punten achter bij de GLB.

U bent ook in staat om te gaan voor de AMG GLA modellen die inderdaad leuk om te rijden, maar ze hebben vaak de neiging om te verkopen voor meer dan $ 55.000, dat is genoeg om het instapniveau Mercedes GLE middelgrote SUV te kopen.

2022 Mercedes GLB – Het instapniveau Mercedes familie SUV

Voor $38.600 kunt u upgraden naar de GLB, wat een redelijker keuze lijkt aangezien de GLB een stuk ruimer is. De GLB250 wordt geleverd met dezelfde aandrijflijn als de GLA, wat betekent dat je de 2.0L turbo 4-cilinder, RWD, en de 8-speed dual-clutch versnellingsbak krijgt.

De GLB250 4MATIC kost $2.000 meer en volgt hetzelfde idee als de GLA250 4MATIC. De GLB is een stuk praktischer, want de 27,0 kubieke meter laadruimte verbleekt bij de GLA, die slechts zo’n 15,4 kubieke meter laadruimte biedt.

Qua design oogt en voelt de GLB als een substantiëlere auto, omdat hij in bijna alle dimensies groter is. Hij zit hoger, wat hem een meer SUV-achtige rijervaring geeft, terwijl de GLA nog steeds aanvoelt als een ietwat opgeblazen GLA. De verschillen in design zijn nog duidelijker merkbaar als je voor de AMG-uitvoering gaat.

  2022 Mercedes SL vs Porsche 911

Al met al rijdt de GLB vrijwel identiek aan de GLA, maar de GLA45 AMG is wel degelijk de meest dynamische optie van het stel.

Conclusie – U krijgt meer voor uw geld met de GLB

Deze twee SUV’s lijken opvallend veel op elkaar omdat ze zijn ontworpen op hetzelfde platform en ze profiteren van een identieke Mercedes-aandrijflijn. De enige grote verschillen tussen deze twee zijn het feit dat de GLB meer ruimte, een meer SUV-achtige rijervaring en veel meer laadruimte biedt.

De GLA voelt iets dynamischer aan omdat hij het midden houdt tussen een hatchback en een echte SUV. Als je echter op zoek bent naar een dynamische rijervaring, ben je beter af met de Mercedes CLA Coupe.

Al met al lijkt de GLB een redelijkere keuze, omdat de kleine prijsverhoging die nodig is om in een GLB te komen logisch is. Al met al is de GLA de instap-SUV van Mercedes, terwijl de GLB wordt gepositioneerd als een meer gezinsvriendelijke optie, vooral als je bedenkt dat je de GLB met zeven zitplaatsen kunt krijgen.

FAQ Sectie

Is de 2022 Mercedes GLA zuiniger dan de GLB?

Hoewel de GLA en de GLB dezelfde aandrijflijn delen, zijn er enkele merkbare efficiëntieverschillen tussen de twee. De GLB weegt iets meer en heeft een iets hogere luchtweerstandscoëfficiënt, wat betekent dat de GLA inderdaad efficiënter is.

Dit is niet echt een enorm verschil, maar omwille van de vergelijking kunnen we zeggen dat de GLA de efficiëntere auto is. De manier waarop u met een van deze twee auto’s rijdt, zal echter wel een grote invloed hebben op uw brandstofefficiëntie.

  2022 Mercedes G-Wagon vs Jeep Wrangler

Is de 2022 Mercedes GLA populairder dan de GLB?

De Mercedes GLA is in zijn tweede generatie, terwijl de GLB pas onlangs is onthuld als een gloednieuw model, wat betekent dat meer mensen op de hoogte zijn van de GLA. De GLA is dus inderdaad populairder, maar dat kan uiteindelijk veranderen omdat de GLB een completer product lijkt te zijn.

De wereld van de luxe compacte crossover SUV’s is hot op dit moment wat betekent dat de GLB aan een goede start bezig is om een populairdere optie te worden.

Zijn de 2022 Mercedes GLA en de 2022 Mercedes GLB goede terreinwagens?

Hoewel Mercedes deze beide SUV’s graag zo noemt, zijn ze niet allemaal zo utilitair. Ze worden geleverd met weggebaseerde banden en een setup die gericht is op stad en snelweg rijden. Hoewel ze allebei betere terreinauto’s zijn dan de A-Klasse, kun je gerust zeggen dat ze niet gemaakt zijn om te terreinrijden.

U kunt er wel lichte terreinritten mee maken, maar u zult nooit het gevoel hebben dat u in een echte SUV rijdt, want alleen de G-Klasse is de echte off-roader SUV van Mercedes.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts