Alles over 2023 VW Golf GTI

2023 VW Golf GTI

De Volkswagen Golf GTI is de top hot hatchback voor veel mensen die er zijn en in 2023 gaat hij zijn 40e verjaardag vieren. Dit is zo’n beetje de enige verandering voor het modeljaar 2023, want het gaat speciale accenten bieden om 40 opeenvolgende jaren van de Golf GTI te herdenken. Sommige bronnen stellen echter ook dat VW de transmissie gaat upgraden om hem evenwichtiger en dynamischer te maken.

Als je alles wilt weten over de 2023 VW Golf GTI, lees dan zeker dit artikel om erachter te komen! Om te beginnen, de Golf GTI is een icoon, waarschijnlijk de meest populaire en een van de meest begeerlijke “hot” hatchbacks om ooit uit te komen. Het recept voor een Golf GTI is eenvoudig. Neem een 2.0L 4-cilinder motor, combineer die met een agressieve styling, een comfortabel interieur en een rasperig geluid, en je krijgt de GTI.

De GTI is nu verkrijgbaar in een paar verschillende uitvoeringen, zoals de gewone GTI, maar ook de Clubsport-uitvoering en mogelijk later de TCR-uitvoering. Deze verschillen wat betreft vermogen, styling, en hoe gericht ze zijn, maar als je geen VW-geek bent, zul je het verschil niet kunnen zien.

Al met al kreeg de Mk8 Golf een gemengde ontvangst toen hij voor het eerst uitkwam, maar het GTI-model niet. De reden daarvoor is simpel, hij ziet er gewoon zo goed uit. Daarom is de Mk8 Golf GTI een waardige opvolger van wat misschien wel de beste hot hatchback aller tijden is.

2023 VW Golf GTI – De aandrijflijn

De nieuwe Mk8 Golf GTI wordt aangedreven door een 2.0L 4-cilinder turbobenzinemotor die 245pk en 272lb-ft koppel levert. Deze motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventraps DSG-bak met dubbele koppeling. Het vermogen wordt alleen naar de voorste twee wielen gestuurd, maar dankzij het nieuwe sperdifferentieel behoudt de GTI beter dan ooit zijn tractie en heeft hij geen last van onderstuur zoals sommige eerdere modellen.

  Gebruikt Porsche VW-motoren?

Van 0-100 km/u duurt ongeveer 6,3 seconden en de topsnelheid is beperkt tot 155 km/u. Deze motor is niet de meest milieuvriendelijke VW Golf die er is, want hij levert ongeveer 36 MPG gecombineerd, maar dat is te verwachten voor een prestatiegerichte versie met meer dan 240 pk. VW kwam ook met het Clubsport model dat bijna 300pk en een 5-seconden 0-60mph tijd biedt.

2023 VW Golf GTI – Ontwerp en rijden

Op het gebied van design gaat de nieuwe Mk8 Golf GTI een stapje verder dan de vorige Mk7 GTI, die niet zo agressief was als de nieuwe Mk8. Dit omvat een grote voorbumper met stoere mistlampen die doen denken aan die van sommige Renault RS-modellen. De auto heeft laaggeplaatste wielen, dubbele uitlaten en andere speciale accenten aan de buitenkant.

Het interieur is voorzien van Alcantara, nieuwe stoelen en speciale contouren die het interieur van de GTI een stuk mooier maken. Tot slot krijgt u ook speciale wijzerplaten die het instrumentenpaneel van de GTI onderscheiden van dat van de gewone Golf. Rijdend is de GTI dynamischer, stijver en luider dan de gewone GTI. Hij is veel evenwichtiger en kan op hoge snelheid bochten nemen alsof het niets is.

2023 VW Golf GTI – Betrouwbaarheid en algemene problemen

Mechanisch lijkt de Mk8 Golf GTI zich keurig staande te houden, want hij heeft geen last van ernstige mechanische problemen. Er zijn echter nogal wat software en elektrische problemen die een hoofdpijn of twee kunnen veroorzaken tijdens GTI eigendom. Deze omvatten problemen met de achteruitrijcamera, inbranden van het scherm en vele andere softwareproblemen.

  Is Volkswagen T-Roc een goede auto?

VW heeft zelfs een terugroepactie uitgegeven om een aantal van deze problemen op te lossen en bepaalde GTI-eigenaren waren er snel bij om hun nieuwe GTI-modellen af te wijzen vanwege deze problemen. Al met al moet de 2023 GTI hebben al deze opgelost direct uit de fabriek, waardoor het een echt mechanisch en elektronisch gezonde auto.

2023 VW Golf GTI – Waarde en bruikbaarheid

De VW Golf GTI begint bij ongeveer 31.000 dollar, wat een heel goede prijs is voor wat je krijgt. De Clubsport komt helaas niet naar de VS, maar Europese kopers moeten een paar duizend extra betalen bovenop de GTI om het Clubsport model te krijgen. Nieuwe Mk8 GTI-modellen behouden hun waarde heel goed en daarom lijkt het een goed idee om er een nieuw te kopen.

Praktisch is wat VW echt goed doet, want ondanks alle extra prestaties blijft de Golf GTI even praktisch als een normale 2.0L TDI Golf. Dat betekent dat hij veel ruimte binnenin biedt en een behoorlijk grote kofferbak. De GTI is zo gemakkelijk te besturen als auto’s maar de ergonomie van het Mk8-interieur is niet zo goed als bij de Mk7.5 door de vele schermen en het gebrek aan fysieke knoppen.

FAQ

Is de 2023 VW Golf GTI de moeite waard?

De 2023 Golf GTI is inderdaad de moeite waard omdat het een perfecte éénpersoonsauto is. Hij is even praktisch en bijna even efficiënt als een gewone Golf met benzinemotor, maar toch veel leuker om te rijden, en een pak cooler. De GTI is niet voor niets een icoon, en het model voor de 40e verjaardag in 2023 ligt in het verlengde daarvan.

  Hyundai i30 vs VW Golf - Wat is beter?

Aan de andere kant vinden sommigen dat de Mk7.5 Golf GTI nog steeds een betere auto is dan de Mk8, maar dat staat ter discussie. Niemand kan zeggen dat de Mk8 een downgrade is, maar de designrichting en een heleboel schermen lijken inderdaad wat goedkoop en moeilijk te bedienen.

Is de 2023 Golf GTI beter dan de Golf R?

De Golf R is de topper van de VW Golf Range omdat hij AWD krijgt en 315 pk en 300 lb-ft koppel. Dit is genoeg om hem in minder dan 4 seconden van 0-100 km/u te laten rijden, wat een verbazingwekkend getal is voor een Golf R. De Golf R begint bij ongeveer 46.000 dollar met een handgeschakelde versnellingsbak en 47.000 dollar voor de DSG met dubbele koppeling.

Dat is veel meer geld dan de gewone GTI, wat betekent dat de R beter is, maar alleen voor wie echt gaat profiteren van het extra vermogen en de AWD.

Is de Golf 7.5 GTI beter dan de Golf 8 GTI?

Nee. Mensen hadden al snel kritiek op de nieuwe Mk8 Golf vanwege enkele kostenbesparingen en een ton aan schermen, maar de Golf 8 GTI staat gewoon op een ander niveau dan de Mk7.5. Zeker, de Mk7.5 lijkt op bepaalde punten meer premium, maar over het geheel genomen is de Mk8 GTI gewoon beter.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts