Alles over de 2023 Mercedes-Benz EQS SUV

2023 Mercedes-Benz EQS SUV

De 2023 Mercedes-Benz EQS SUV vertegenwoordigt wat volgens Mercedes een luxe full-size familie-SUV moet zijn. De EQS zit helemaal bovenaan het Mercedes EQ SUV-gamma en lijkt het meest op het vlaggenschip Mercedes EQS sedan. In dit artikel vertellen we je alles over de 2023 Mercedes-Benz EQS SUV en waarom je er in de toekomst mogelijk een zou moeten overwegen.

Zoals in het begin vermeld, is de EQS SUV losjes gebaseerd op de EQS sedan. Dit betekent dat deze twee de meeste onderdelen met elkaar delen, maar de EQS SUV is een zevenzitter en heeft meer binnenruimte in het algemeen. Hij staat ook hoger van de grond, waardoor hij lichte tot matige terreinritten aankan.

Het gamma omvat de EQS 450+ en de krachtigere EQS 580, die beide gebruikmaken van dezelfde aandrijflijn als de EQS sedan. Qua design lijkt de EQS SUV op de compacte EQC, maar de afmetingen zijn aanzienlijk groter. Het interieur is bekleed met hoogwaardiger materialen en de bekende indrukwekkende breedbeeldschermen van Mercedes.

De rijervaring is eerder kil en comfortabel, maar een laag zwaartepunt maakt de EQS SUV wel dynamischer dan de GLS SUV. Hij mag dan duur zijn en het uiterlijk valt misschien niet bij iedereen in de smaak, maar de EQS SUV is zeker een door-en-door full-size luxe elektrische SUV.

2023 Mercedes-Benz EQS SUV – De aandrijflijn

De EQS450+ biedt een enkele elektromotor van 335 pk die de achterwielen aandrijft en van de EQS SUV een SUV met achterwielaandrijving maakt. De krachtigere EQS580 verhoogt dat vermogen tot 536 pk en 630 lb-ft koppel dankzij een extra motor die de voorwielen aandrijft en van de EQS580 een AWD SUV maakt.

  Welke Mercedes heeft de grootste kofferbak?

Beide versies worden geleverd met de bekende 108kWh batterij, maar dankzij extra gewicht en meer luchtweerstand is de EQS SUV niet zo efficiënt als de EQS sedan. Daarom kun je verwachten dat de EQS450+ ongeveer 305 mijl meegaat op een volle lading, terwijl de krachtigere EQS580 slechts goed is voor ongeveer 285 mijl op een volle lading.

Het mooie is dat beide versies een maximale DC-snellaadsnelheid van 200 kW ondersteunen, wat betekent dat u de accu in ongeveer 30 minuten van 10% tot 80% kunt opladen. Van 0-100 km/u duurt ongeveer 4,5 seconden met de EQS580, wat meer dan genoeg is voor zo’n grote auto.

2023 Mercedes-Benz EQS SUV – Ontwerp en rijgedrag

Het is vrij duidelijk dat de EQS sedan en de EQS SUV de meeste onderdelen met elkaar delen zodra je ze onder ogen krijgt. De EQS SUV is merkbaar groter, breder en zit veel hoger van de grond, waardoor hij een standaard SUV-houding heeft, terwijl de EQS sedan nog gestroomlijnder is en eruitziet als een sedan.

U kunt de EQS SUV krijgen met specifieke SUV accenten zoals treeplanken, plastic bescherming rond de wielen en andere kleinere accessoires. Het interieur is vrijwel hetzelfde, maar dat is maar goed ook, want het “Hyperscreen” heeft wel degelijk zin in zo’n grote auto als deze. Alles is bekleed met mooi leder, aluminium, hout of zwart pianoplastic.

  Wat is veiliger - BMW of Mercedes?

Als het om rijden gaat, voelt de EQS SUV helemaal niet dynamisch aan, het is een relaxte SUV met geweldige geluidsisolatie en een zeer comfortabele rit. Hij is ontworpen om aangenaam te zijn, wat betekent dat hij geenszins probeert een prestatiegerichte elektrische SUV te zijn.

2023 Mercedes-Benz EQS SUV – Betrouwbaarheid en algemene problemen

Qua betrouwbaarheid kunnen we eigenlijk nog niets zeggen over de EQS SUV omdat hij nog niet op de weg is. We moeten wel vermelden dat de EQS sedan waarop deze SUV is gebaseerd, werd teruggeroepen vanwege problemen met het stuursysteem, wat ook bij de EQS SUV problemen zou kunnen veroorzaken.

Sommigen hebben ook geklaagd over bepaalde structurele onderdelen, systemen om botsingen te vermijden of het centrale infotainmentscherm. We zullen moeten afwachten of een van deze problemen zich vertaalt naar de EQS SUV.

2023 Mercedes-Benz EQS SUV – Waarde en functionaliteit

De 2023 Mercedes-Benz EQS SUV moet beginnen bij ongeveer $ 105.000 voor het instapmodel 450+. De goedkoopste EQS 580 kost $ 127.100, wat $ 13.000 meer is dan een volledig uitgerust EQS450+ Pinnacle-trimmodel. Aan de absolute top staat het EQS580 Pinnacle-trimmodel, dat begint bij 134.000 dollar en van alles is voorzien.

De EQS SUV is zeer praktisch en biedt plaats aan zeven personen, wat perfect is voor grotere gezinnen. De kofferruimte is ook groot: 31 kubieke meter achter de 2e zitrij en die ruimte krimpt tot 7 kubieke meter wanneer iemand de 3e zitrij gebruikt.

  Mercedes AMG E63 S Betrouwbaarheid

FAQ

Is de Mercedes-Benz EQS SUV de moeite waard?

Een vanafprijs van meer dan 100.000 dollar is iets dat geen introductie nodig heeft, maar niet iedereen is verkocht aan hoe de EQS SUV er van buiten en van binnen uitziet. De maximale actieradius van 305 mijl is ook niet perfect. Als je echter van het design van de Mercedes EQ-serie houdt en een luxe EV-SUV wilt, is de EQS SUV misschien wel je beste keuze.

Aan de andere kant, als je de derde zitrij niet nodig hebt, zou ik voor de EQS sedan gaan omdat die er wat acceptabeler uitziet en meer actieradius biedt.

Is de Mercedes EQS SUV al uit?

Ja, de Mercedes EQS SUV is nu volledig uit met al zijn aandrijflijnen en afwerkingsmogelijkheden. Dit betekent dat u de EQS SUV vandaag kunt pre-orderen en dat de meeste klanten de EQS SUV eind 2022 en begin 2023 in handen krijgen.

Kan de Mercedes EQS SUV zelf rijden?

Mercedes zegt dat alle EQS-modellen worden geleverd met Level 3 autonoom rijden en Mercedes biedt deze in Duitsland aan voor een prijs van ongeveer € 7.000. Daarmee kan de EQS inderdaad zelf rijden, net zoals Tesla dat kan, maar geen enkele auto is volledig geautomatiseerd, want dat is illegaal.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts