Audi A6 – Alles wat u moet weten

De Audi A6 is een middelgrote luxe sedan gemaakt door de Duitse luxe auto zwaargewicht Audi. De A6 werd voor het eerst geïntroduceerd in 1994 als een opgefriste versie van de Audi 100. De A6 is verkrijgbaar in drie verschillende varianten, een sedan, een stationwagon of een speciale off-roadvriendelijke A6 Allroad.

Sinds het begin van het model, is de A6 altijd beschikbaar geweest als FWD auto of als AWD Quattro auto. De motoren variëren van 4-cilinder motoren, 6-cilinder motoren, tot 8-10 cilinder motoren voor de meest krachtige en dynamische Audi A6 modellen.

De eerste A6 werd ook wel de C4 generatie genoemd en was in productie tussen 1994-1997. De C5 A6 werd geïntroduceerd in 1998 en was in productie tot 2004. De derde generatie C6 Audi was in productie tussen 2004-2011. De laatste twee A6-generaties zijn de twee modernste van het stel, waarbij de C7 in productie was tussen 2011 en 2018, toen hij in 2019 werd vervangen door de huidige C8-generatie.

Door de jaren heen is de A6 altijd een van de populairste keuzes geweest voor mensen die een luxueuze middelgrote luxe sedan willen, maar niet al te happig zijn op auto’s uit München of Stuttgart. Veel mensen dachten dat de A6 niet op hetzelfde niveau stond als de E-Klasse en de 5-Serie, maar dat is al meer dan 10 jaar gewoon niet meer het geval.

Audi A6 – Aandrijflijn

De C4 Audi A6 is binnenkort 30 jaar oud en is niet per se de auto waar de meeste mensen in geïnteresseerd zijn. De C5 A6 wordt nog steeds over de hele wereld gebruikt en de meest populaire C5 A6 motoren zijn de 2.7L TFSI 6-cilinder motor met 230pk of de 4.2L V8 met 300pk. De populairste C6 A6-motoren zijn de 2.4L natuurlijk aangezogen V6 met 177 pk en de van Lamborghini-afgeleide 5.2L V10 voor de RS6.

  Veel voorkomende problemen met Audi A1

De populairste en bekendste C7 Audi motoren zijn de 2.0L TFSI 4-cilinder motor met 252pk en de 3.0L V6 TFSI motor met 333pk. De beste Audi C8 A6 motor is de 55TFSI 3.0L V6 met 333pk. De C5 A6 is verkrijgbaar met een sequentiële versnellingsbak of een handgeschakelde versnellingsbak. De C6 introduceerde de Tiptronic-versnellingsbak, terwijl de C7 de DCT S-Tronic-versnellingsbak introduceerde.

Afhankelijk van de motor die je kiest, krijg je ofwel een FWD A6, of een AWD Quattro A6, wat betekent dat Audi de A6 nooit met een RDW setup heeft aangeboden. De A6 is altijd afgestemd geweest op comfort en moeiteloos vermogen, vooral als hij was uitgerust met een 6-cilinder of een 8-cilinder motor.

Audi A6 – Ontwerp en onderstel

De C5 Audi A6 is misschien wel de meest controversieel ogende, vooral omdat de C5 de enige A6 was die met een meer afgeronde benadering werd ontworpen. De C6 wordt door velen beschouwd als een goed uitziende auto, maar het is veilig om te zeggen dat de meerderheid van de mensen de voorkeur geeft aan de manier waarop de C7 eruit ziet.

Het C7-model na de facelift is misschien wel de mooiste Audi A6, omdat hij de A6 in het moderne tijdperk heeft gebracht. De stationwagons zien er min of meer hetzelfde uit, op de laadruimte van de stationwagon na, terwijl het Allroad-model eruitziet als een meer utilitaire en avontuurlijke versie van de A6 Avant.

  BMW 328i VS Audi A4 - wat is beter?

De nieuwe C8 ziet er het nieuwste uit, maar veel mensen zijn nog steeds niet verkocht aan de manier waarop de auto eruitziet, vooral in vergelijking met een goed uitgeruste C7. Qua interieur is het min of meer hetzelfde verhaal: de C5 ziet er het slechtst uit, de C6 ziet er beter uit, de C7 ziet er nog beter uit, maar de kroon gaat naar de gloednieuwe C8.

Het onderstel en de ophanging van alle A6-modellen zijn grotendeels afgestemd op een comfortabele rit, wat min of meer hetzelfde is als de aandrijflijn.

Audi A6 betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De meest betrouwbare Audi A6 generatie is de C5 (2005-2011), vooral de post-facelift modellen. De op één na betrouwbaarste generatie Audi A6 is de C7 (2011-2018), terwijl de nieuwe C8 de derde plaats inneemt. Deze beoordelingen lijken min of meer hetzelfde te zijn over meerdere verschillende online betrouwbaarheidsplatforms.

De meest voorkomende Audi A6 problemen worden in verband gebracht met de versnellingsbak, de turbo, overmatig olieverbruik, de distributieketting of de elektronica. Veel mensen vinden de A6 onbetrouwbaar, maar de realiteit is dat de meeste mensen zich niet bewust zijn dat deze constant en goed onderhoud nodig hebben.

FAQ Sectie

Hoeveel kost een Audi A6?

De C5 Audi A6 kost ergens tussen de $3.000 voor de oudere modellen met hogere kilometerstand tot $7.000 voor de meest begeerlijke nieuwere modellen met minder kilometers op de klok. De C6 A6 gemiddelde prijs ligt tussen de $ 4.500 – $ 15.000. De prijzen van de C7 liggen ergens tussen de $10.000 en $40.000, terwijl de gemiddelde verkoopprijs van de C8 ergens tussen de $40.000 en $70.000 ligt.
Deze omvatten niet de high-end Audi RS6 en S6 modellen die de neiging hebben om veel meer te kosten in vergelijking met meer reguliere modellen.

  Audi vs Toyota betrouwbaarheid - wat is beter

Is de Audi A6 een praktische auto?

Alle generaties Audi A6 zijn inderdaad praktisch en ruim, vooral de nieuwere generaties. De C7 A6 is een stuk praktischer dan de C6, maar de C7 is niet zo heel veel praktischer dan de C7. Al met al zult u waarschijnlijk met beide tevreden zijn.

De laadruimte is ook meer dan behoorlijk bij alle A6-modellen, vooral de nieuwere. Het zicht rondom is geweldig omdat de A6 gebruik maakt van een klassiek doosvormig middelgrote luxe sedan silhouet. De A6 zit ook vol met opbergruimtes wat betekent dat het ook een geweldige familie auto is.

Waarom is de Audi RS6 zo speciaal?

De Audi RS6 is altijd het topmodel van de Audi A6 geweest, met een krachtige motor, AWD en een snel schakelende versnellingsbak. De RS6 is uitgerust met alles wat u op een A6 kunt krijgen, en nog meer. De RS6 wordt gekenmerkt door een sterke voorkant, grote wielen, dubbele grote uitlaatpijpen, en de klassieke Audi Avant vorm.

Velen geloven dat de RS6 de beste auto is die je tegenwoordig kunt kopen, omdat hij aan alle eisen voldoet. Het is een geweldige gezinsauto, een geweldige cruiser, een luxe auto, een praktische auto, een snelle auto, en een goed uitziende auto. De RS6 is inderdaad de koning van de snelle estate groep.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts