Audi Q5 – Alles wat u moet weten

De Audi Q5 is een compacte tot middelgrote luxe familie SUV die concurreert met de Mercedes GLC en de BMW X3. De huidige automarkt is gek op compacte en middelgrote SUV’s, wat betekent dat de Q5 een belangrijk model is voor Audi en dat is de reden waarom de huidige Q5 een stuk beter is dan het 1e gen model.

De Q5 is leverbaar met een aantal verschillende motoren en alle Q5 krijgen van de fabriek het Quattro AWD systeem. U kunt kiezen tussen kleinere 2.0L motoren of een meer prestatiegerichte V6, afhankelijk van uw voorkeuren. Alle motoren zijn soepel, efficiënt en relatief verfijnd.

Qua design is de Q5 ingetogen, maar niet zozeer als u kiest voor het S-Line pakket. Het interieur is minimalistisch, maar ongelooflijk stijlvol en verfijnd. De Q5 biedt voldoende ruimte, zelfs voor een volwassen gezin, wat betekent dat de verhouding tussen ruimte en afmetingen voor de meeste mensen bijna perfect is.

Op het gebied van waarde is de Q5 een goede auto, die beter in waarde blijft dan de meeste andere auto’s. Hij biedt ook voldoende laadruimte en is toch comfortabel en verfijnd op de weg. Het is niet echt een off-roader, maar de Q5 kan zeker zijn eigen buiten de gebaande paden.

Audi Q5 – De krachtbron

Het instapmodel van de Q5 wordt geleverd met een 2.0L 4-cilinder turbomotor die 261pk en 273lb-ft aan koppel levert. Deze motor levert ongeveer 25 MPG gecombineerd en is gekoppeld aan een Audi standaard dubbele koppeling S-Tronic 7-traps automatische versnellingsbak.

De topversie van de Audi SQ5 wordt geleverd met een 3.0L 6-cilinder supercharged motor die 350pk en 369lb-ft koppel levert, wat inderdaad meer dan genoeg is voor de Q5. Hij wordt ook geleverd met een vrij soepele en verfijnde automatische versnellingsbak die perfect past bij het karakter van de Q5.

  Infiniti QX56 Betrouwbaarheid

De SQ5 is relatief zuinig, want hij zou zo’n 22MPG gecombineerd moeten opleveren. Vermeldenswaard is ook dat alle Audi Q5 modellen af fabriek worden geleverd met Audi’s iconische Quattro AWD systeem dat zowel de prestaties als de veiligheid verhoogt.

Het is veilig om te zeggen dat de motoren en transmissie combinaties te vinden in de Q5 zijn inderdaad waardig zijn van zijn premium segment, omdat ze min of meer dezelfde in de hele compacte luxe SUV segment.

Audi Q5 – Ontwerp en onderstel

De eerste generatie van de Q5 werd in 2009 geïntroduceerd en de tweede generatie kwam bijna tien jaar later. De huidige post-facelift tweede generatie van de Q5 ziet er echter uit zoals een 2022 SUV er hoort uit te zien omdat hij zowel voor als achter volledig adaptieve LED’s heeft die de Q5 er modern en opvallend uit laten zien.

De meeste Audi-modellen hebben inderdaad de neiging om een meer ingetogen en under-the-radar design te gebruiken, maar bijna niemand kan zeggen dat de BMW X3 of de huidige GLC er beter uitzien dan de Q5. Een zeer belangrijke factor bij het uiterlijk van de Q5 is de uitrusting, want een kale Q5 ziet er matig uit, terwijl een goed uitgeruste Q5 er beter uitziet dan de X3 of de GLC.

Het interieur van de Q5 is minimalistisch en zeer effectief, want het oogt zowel ruimte- als stijlvol. Audi staat bekend om zijn hoogwaardige en goed uitziende interieurs en de Q5 is precies dat. Qua vering en onderstel rijdt de Q5 zoals een compacte luxe SUV hoort te rijden.

  Ford Transit Connect Betrouwbaarheid

Dat betekent dat hij niet zo dynamisch is of snel wil gaan, maar dat hij op z’n best is als hij kilometers op de snelweg aflegt. Al met al is de Q5 stil, verfijnd en comfortabel.

Audi Q5 – Potentiële problemen en betrouwbaarheid

De huidige Audi Q5 is een stuk beter dan zijn vorige versies omdat hij lang niet zo problematisch is. Geen enkele auto is echter vrij van potentiële storingen en de meest voorkomende bij de Q5 hebben te maken met de elektronica, het brandstofsysteem en mogelijk zelfs de spanner van de motortiming.

Deze auto’s staan er ook om bekend veel olie te verbruiken, vooral modellen met hogere kilometerstanden, dus houd daar rekening mee als het op onderhoud aankomt.

Audi Q5 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De 2022 Audi Q5 begint in het middensegment van $40k, wat betekent dat hij rechtstreeks concurreert met de X3 en de GLC. Het goede ding is dat alle drie van deze hebben de neiging om de waarde beter vast te houden dan hun grotere mid-size SUV’s, maar nog steeds niet allemaal zo goed.

Praktisch gezien is de Q5 meer dan geschikt om 5 volwassen personen te vervoeren, zelfs voor langere ritten. De rechthoekige SUV-vorm zorgt voor veel hoofdruimte, terwijl de relatief brede carrosserie ook voldoende schouder- en voetruimte biedt aan drie achterpassagiers. Tot slot is de laadruimte bijna toonaangevend in zijn klasse.

FAQ Sectie

Moet ik de Audi Q5 kopen?

U moet de Q5 zeker overwegen als u op zoek bent naar een goed doordachte en relatief begeerlijke luxueuze familie-SUV. De Q5 is niet zo groot als de reusachtige Q7, wat betekent dat hij een stuk gemakkelijker te besturen is en dat u er gemakkelijker mee kunt leven. Hij heeft milieuvriendelijke motoren en biedt veel luxe.

  Beste Mercedes RV

Naar mijn mening overtreft hij de huidige BMW X3 en de Mercedes GLC, maar gezien het feit dat de huidige C-Klasse absoluut het segment van de compacte sedan domineert, is het meer dan waarschijnlijk dat de aankomende GLC uiteindelijk ook in het segment van de compacte SUV terecht zal komen.

Is de Audi Q5 een veilige auto?

De Audi Q5 is een auto met 5 sterren, wat betekent dat hij de allerhoogste veiligheidsnormen biedt. Om 5-sterrenveilig te zijn, moet een auto uitblinken in zowel softwarematige als hardwarematige veiligheidsvoorzieningen, en dat kan alleen met moderne auto’s.

Als veiligheid dus uw prioriteit is, zit u goed met de GLC, de X3 of de Q5.

Is de Audi SQ5 een goede koop?

De Audi SQ5 is een beetje moeilijker te verkopen omdat hij 55.600 dollar kost voor de Premium-uitvoering, 59.800 dollar voor de Premium Plus en 65.000 dollar voor het Prestige-pakket. Al met al moet je niet verwachten dat de SQ5 een echte sportwagen van Audi is, want hij staat niet op hetzelfde niveau als pakweg een Audi S5 of S4.

De SQ5 biedt echter een mooie mix tussen relatieve prestaties en een overvloed aan luxe, en als dat is wat u zoekt, is de SQ5 inderdaad een goede koop.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts