Beste jaar voor tweedehands Porsche Boxster

Beste jaar voor tweedehands Porsche Boxster

De Porsche Boxter is een tweedeurs roadster sportwagen die een opwindende sportwagenervaring moet bieden zonder de opgeblazen prijs van de Porsche 911.

De Boxter is eigenlijk heel anders dan de 911, want de 911 heeft een achterin geplaatste motorconfiguratie, terwijl de Boxter/Cayman-modellen een middenin geplaatste motorconfiguratie hebben. Dit betekent dat de Boxter gebruik maakt van een beproefde sportwagenformule, terwijl de 911 een totaal andere ervaring is.

De eerste generatie Boxter kwam uit in 1996, de tweede generatie volgde in 2005, de derde generatie kwam uit in 2012, gevolgd door de nieuwste 718 modellen in 2016. Het kiezen van het beste modeljaar Boxter hangt af van veel verschillende factoren, maar de 2012-2016 gen lijkt over het algemeen de beste optie.

Derde generatie Boxter (2012-2016)

Ongetwijfeld de best uitziende derde-gen 981 Boxter is ook een enorme verbetering ten opzichte van de 2e gen modellen, omdat het introduceerde een heleboel technische verbeteringen. Deze Boxter-modellen zijn de laatste Boxter-modellen met een atmosferische motor, en dat is deels de reden waarom deze modellen het meest geschikt zijn om te kopen.

Deze modeljaren bieden ook behoorlijke luxe voorzieningen, en de Cayman en de Boxter deelden veel onderdelen met elkaar, wat niet het geval was met de eerdere modellen. De 981 Boxter modellen kosten gemiddeld rond de $53k, wat een redelijk betaalbare prijs is gezien wat je krijgt.

De 981 Boxter is er in een paar verschillende modellen. Het standaard instapmodel Boxster heeft een 2.7L flat-6 motor, en de opgewaardeerde Boxster S heeft een 3.4L motor. Beide modellen beschikken over een handgeschakelde versnellingsbak of een Porsche PDK-automaat met dubbele koppeling.

  Ruf vs Porsche - Wat is het verschil?

Zowel de Cayman als de Boxster modellen van deze generatie werden door veel verschillende autotijdschriften geprezen als een van de best rijdende auto’s in elke prijsklasse. En het vinden van een goed onderhouden exemplaar is ook vrij eenvoudig, aangezien er veel van deze rondrijden.

Tweede generatie Boxter (2005-2012)

De tweede generatie van de Boxter wordt de 987-generatie genoemd, en de 987 Boxter werd onthuld op de Autosalon van Parijs in 2004, samen met de 997gen Porsche 911-modellen. Eerdere modellen van deze generatie deden het niet al te goed, omdat ze nogal vatbaar waren voor allerlei problemen.

Maar de 2009-2012 Boxster modellen waren redelijk betrouwbaar, en de facelift heeft ze ook een stuk aantrekkelijker gemaakt dan de pre-facelift modellen. De eerdere modellen kenden veel motorproblemen vanwege de tussenas (IMS) technologie die later voor de 2009 modellen werd opgelost.

Een groot voordeel van deze modellen is het gebruik van hydraulische besturing, wat betekende dat deze modellen een superieur stuurgevoel boden in vergelijking met de 981 Boxter die gebruik maakte van een modernere elektrische stuurbekrachtiging. De 987 Boxter was ook de eerste generatie die gebruik maakte van een sperdifferentieel dat de dynamische capaciteiten van de auto aanzienlijk verbeterde.

De gemiddelde prijs van de 987 Boxter is $32k, en veel mensen geloven dat de 2009-2012 987 het allerbeste gebruikte Boxter model is dat er is, maar de 981 bood zeker een hoop verbeteringen.

Vierde-gen Boxster (2016-heden)

De nieuwste Porsche Boxster modellen worden de 718 Boxsters genoemd. Deze modellen zijn een verre schreeuw van de eerdere modellen, want in deze generatie zijn ze gestopt met het aanbieden van natuurlijk aangezogen motoren, en alleen de hoogste trim Boxter GTS model maakt nog steeds gebruik van een natuurlijk aangezogen motor.

  Is Porsche Cayenne goed in het terrein

Een gloednieuwe Boxster op instapniveau kost $62k en heeft een 4-cilinder turbomotor met 300pk, en het beste Boxter model van deze generatie is de Boxter GTS 4.0, maar de 4.0 begint bij $90k, wat bijna drie keer de prijs is van een gebruikte 987 Boxter.

Veel Porsche puristen zijn van mening dat de 718 generaties de aantrekkingskracht van vroegere Porsche modellen hebben verloren, zelfs de natuurlijk aangezogen modellen zijn niet zo opwindend als gevolg van de vele vrij beperkende emissievoorschriften. Hoe dan ook, de Boxster van de laatste generatie is de beste allround auto van de hele Boxster line-up.

FAQ Sectie

Wat is het verschil tussen de Porsche Cayman en de Porsche Boxster?

In essentie zijn deze twee modellen gelijk, maar de Boxster is alleen leverbaar als cabriolet/roadster, en de Cayman is een pure coupé. De Cayman is meer een prestatiegerichte variant, en de Boxster is vooral gericht op grand touring-doeleinden, maar het verschil is bijna onbestaande.

De Cayman is lichter, en beter voor gebruik op het circuit, maar de Boxster is een stijlvollere, meer pluche versie omdat hij meestal meer gewaagde interieurs en uitrustingsopties biedt. In een notendop zijn ze hetzelfde, dus als u een van deze twee kiest, levert u niet veel in op prestaties of luxe.

Wat is de slechtste Porsche Boxter om te kopen?

Porsche heeft in de loop van zijn geschiedenis een heleboel geweldige auto’s gemaakt, maar zelfs Porsche is er in geslaagd om de boel te verprutsen met een paar twijfelachtige modellen. De meest twijfelachtige Porsche Boxter model van alle tijden is de eerste-gen 986 Boxster.

  Welke Porsche motor past in een VW Kever?

De 986 Boxter was een grote hit omdat het verkocht als een gek, en het eigenlijk hielp Porsche te gaan door middel van een vrij intense financiële crisis. De problemen hadden vooral te maken met de aandrijflijn, omdat de Tiptronic modellen niet in staat waren om 60 mph te halen in minder dan 7 seconden, wat veel te traag is voor een sportwagen.

Deze modellen hadden ook een aantal problemen met gebarsten of afgegleden cilinderkoppen die de motor soms tot het uiterste vernielden. Voor de rest bood deze Boxster een bijna 50:50 gewichtsverdeling, en de rijeigenschappen waren ook indrukwekkend.

Houden nieuwe Porsche 718 Boxsters hun waarde?

De eerder genoemde 718 Boxsters kosten tegenwoordig veel geld, en ze houden hun waarde ook niet zo goed vast, want veel online verkooppunten melden een waardevermindering van 52% in de eerste 5 jaar van eigendom. Met de gelimiteerde editie van het GTS-model liggen de zaken iets anders, dit model is een stuk beter als het op waardevermindering aankomt, maar het kost bijna $90k.

Dit is ook een reden te meer om een gebruikte, oudere Porsche Boxter model te overwegen, omdat ze natuurlijk aangestuurde motoren, aantoonbaar betere rijeigenschappen, en een betere lange termijn financiële investering in het algemeen te bieden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts