Beste Mercedes V8-motor

Een V8-motor is een 8-cilindermotor waarbij de zuigers in een V-configuratie zijn geplaatst. Een V8-motor wordt geprezen om zijn koppel bij lage toerentallen, zijn indrukwekkende vermogen en zijn soepele rijgedrag.

V8-motoren zijn altijd geassocieerd geweest met de duurdere Mercedes-modellen, vooral de AMG-modellen. Een van die motoren is de AMG 156/159 V8, en niet veel andere Mercedes V8-motoren zijn ooit zo aanbeden als deze motor. We kunnen gerust stellen dat de AMG 156/159 de beste Mercedes V8 aller tijden is.

AMG 156/159 V8

De AMG 156/159 V8 is een 6,2-liter atmosferische V8-motor die tussen 2007 en 2014 in veel Mercedes-AMG’s werd gebruikt. Deze motor produceerde een vermogen tussen 451pk tot 622pk in de SLS AMG Black Series, wat op dat moment de krachtigste natuurlijk aangestuurde motor op de planeet was.

Vroege versies van deze motor deden het niet goed omdat ze veel verschillende problemen, gebreken en defecten hadden die zelfs resulteerden in een class-action rechtszaak. Maar nadat Mercedes alle problemen had opgelost, was de AMG 156/159 klaar om de show te stelen, en een paar jaar later deed hij dat zeker.

De motor van de Black Series

In 2011 bracht Mercedes een van de beste AMG-creaties aller tijden uit, de C63 Black Series. De C63 BS was en is nog steeds een zeer gewilde auto, en velen geloven dat juist deze auto de beste Duitse performance sedan aller tijden is, die zelfs de grootste BMW M auto’s verslaat.

De reden voor zo’n grote erfenis is ongetwijfeld de motor, en wat voor een motor was dat. Een 6.2-liter atmosferische V8 die 510pk en 620Nm koppel levert, gekoppeld aan een Mercedes 7-versnellingsbak. De auto kon 0-100 km/u afleggen in ongeveer 4 seconden, wat een indrukwekkend cijfer was en nog steeds is voor een gezinsauto.

  Zijn Mercedessen comfortabel?

De AMG 156/159 V8 werd ook gebruikt in veel racewagens van Mercedes, vooral in de GT3-wagens. Maar de grootste vertolking van deze motor was het kloppend hart van de legendarische Mercedes SLS Black Series. Deze motor is een waar eerbetoon aan de autotechniek, en door de downsizing en geforceerde inductie zullen motoren als deze nooit meer gemaakt worden.

Mercedes Benz M178 V8

Na de stopzetting van de AMG 159, stond Mercedes voor een nogal zware taak. Hoe kan men zo’n legendarische motor verbeteren in tijden waarin de ingenieurs beperkt worden door de steeds strenger wordende reglementering op de uitstoot van auto’s? Maar wees gerust, de ingenieurs van Mercedes zouden wel een manier vinden.

En dat hebben ze zeker gedaan met de M178 V8 motor. De M178 V8 wordt momenteel in veel AMG-modellen aangeboden op dezelfde manier als de AMG 159 dat deed. Deze motor is een compactere 4,0-liter V8 met twee turbo’s erop vastgebonden, ook een klassieke V-configuratie.

De eerste versies van deze motoren waren in staat om 456pk te produceren in de Mercedes AMG GT, een auto waarin deze motor debuteerde. Na een tijdje vond Mercedes een manier om het vermogen van deze motor op te voeren tot 630 pk in de krachtigste Mercedes sedan aller tijden, de GT 63 S AMG vierdeurs coupé.

In vergelijking met de AMG 159, was deze motor in staat om meer koppel, meer vermogen, en een beter brandstofverbruik te produceren. Om deze redenen zou je kunnen denken dat de M178 de beste Mercedes V8 aller tijden is, en vanuit technisch oogpunt zou dat ook zo kunnen zijn.
Maar voor de gewone autoliefhebber kan geen enkele Mercedes V8 tippen aan de AMG 159.

  Beste Mercedes hardtop cabriolet

Vlakke krukas M178

De nieuwste klapper uit de AMG-afdeling is een volledig herziene M178 die in de AMG GT Black Series is geplaatst. Het verschil tussen deze motor en de motoren die in veel andere huidige AMG-aanbiedingen zijn geplaatst, is het feit dat deze motor een flat-plane crank V8 is.

De voordelen van deze motoropstelling zijn een compactere, lichtere, sneller reagerende motor met een hoger toerental die meer lijkt op een motor met natuurlijke aanzuiging. Motoren zoals deze worden gebruikt in de meest exotische supercars, zoals veel Ferrari V8’s.

De AMG GT BS-motor levert een verbazingwekkende 730 pk en 800 Nm koppel. Mercedes is er zelfs in geslaagd om met deze motor het Nürburgring record voor snelste productieauto te breken.

Motoren voor de toekomst

Wat is de toekomst van de V8-motor?

V8-motoren zijn een uitstervend ras door de steeds strengere emissievoorschriften. In de huidige tijd moeten fabrikanten zich om milieuredenen aan de beperkingen houden. Hoewel dit een positieve zaak is voor de planeet, is het trieste gevolg dat V8-motoren binnenkort tot het verleden zullen behoren.

De toekomst van de auto-industrie kijkt vol verwachting uit naar nieuwere transportmiddelen, zoals elektrische en hybride aandrijflijnen. En in deze situatie lijkt de V8 een beetje vies en archaïsch.

Wat zijn de voordelen van een elektrische motor ten opzichte van een V8, en omgekeerd?

Eerst en vooral produceert een elektrische motor geen schadelijke uitstoot nadat hij in een auto is geplaatst. Bovendien kan een elektrische motor 100% van zijn vermogen produceren vanaf 0, terwijl een V8 tot een bepaald toerental moet spoelen om 100% van het vermogen te produceren.

  Waarom zijn Mercedessen zo duur?

Dit vertaalt zich in het feit dat een elektromotor een betere acceleratietijd biedt, maar het mist in de topsnelheid afdeling. Een emotionele band met een V8 is ook iets waar een elektrische motor niet aan kan tippen, want een elektrische motor biedt geen specifiek motorkarakter en kan ook geen geluid produceren dat een V8 zou kunnen evenaren.

Wat is het verschil tussen een V12- en een V8-motor?

Een V12 is een 12-cilindermotor in V-vorm. Een V12 is een beetje de heilige graal in het segment van de supercars en de luxewagens. V12 motoren zijn meestal de soepelste verbrandingsmotoren en het vermogen van een V12 is gewoon verbluffend.

Een V12 is ook een uitstervend ras, omdat veel autofabrikanten afstappen van een V12 naar kleinere motoren. Mercedes bood vroeger een V12 aan in het grootste vlaggenschip van de S-klasse, maar in 2020 stopten ze met het aanbieden van een V12 door de S65 AMG Final Edition uit te brengen.

Veel andere autofabrikanten zullen snel volgen, want de V12 wordt alleen nog aangeboden in de duurste auto’s die er zijn, zoals Ferrari, Lamborghini, en Rolls Royce.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts