Beste olie voor Mercedes dieselmotoren

Zowel gas- als dieselmotoroliën worden gemaakt door de additieven en de basisolie te mengen tot een mengsel dat specifieke prestatiekenmerken biedt. Het verschil is het feit dat dieselmotoroliën meestal uit meer additieven bestaan en een hogere viscositeit hebben.

De meeste Mercedes dieselmotoren gebruiken 5W-30 synthetische oliesoorten, en sommige gebruiken oliemengsels met een andere viscositeit zoals 10W-40 voor motoren die in andere temperatuurbereiken werken en meestal ouder zijn dan die welke 5W-30 gebruiken.

Verschil tussen gas- en dieselmotoroliën

De verschillen bestaan meestal uit verschillende viscositeitseigenschappen en een verschil in het aantal additieven in de oliën.

Maar het verschil houdt daar niet op, aangezien de hedendaagse Mercedes dieselmotoren een katalysator hebben die ontworpen is om de giftige emissies uit te filteren voordat ze in de atmosfeer terechtkomen. Motoroliën die in de meeste moderne Mercedes modellen worden aangetroffen hebben een hogere antislijtage (AW) belasting met betrekking tot ZDDP of zink dialkyl dithiophosphate.

Het verschil zit hem in het feit dat de converters in moderne dieselmotoren speciaal zijn ontworpen om dit probleem aan te pakken, terwijl de converters in een auto met gasmotor dat niet zijn. Dit is de voornaamste reden waarom men nooit dieselmotorolie voor een auto met gasmotor moet gebruiken.

De meeste dieselmotoren gebruiken meestal motorolie met een hogere viscositeit. En het kiezen van de juiste viscositeit is van vitaal belang voor een goede werking van de motor. Als u olie met een hogere viscositeit in een benzinemotor gebruikt, kan dit leiden tot hogere bedrijfstemperaturen als gevolg van vloeistofwrijving, wat de levensduur van de motor aanzienlijk kan verkorten.

  Beste olie voor Mercedes C300

Additiefgehaltes in dieselmotoroliën

Verschillende niveaus van additieven zijn wat diesel en gas motoroliën sterk scheidt. Dit komt vooral omdat dieselmotoren meer verbrandingsnevenproducten creëren. Daarom bevat een dieselmotorolie veel meer detergerende additieven die de motor moeten reinigen.
Maar als u dergelijke olie in een benzine-aangedreven auto gebruikt, zult u een drastische vermindering van de prestaties ervaren. Dieselmotoroliën met een hoger gehalte aan additieven verlagen meestal de compressieverhouding van een motor, en kunnen ook het rendement verder verlagen.

Controleer de etiketten van de verpakking om zeker te zijn. Een duidelijke manier om dit te zien is de API (American Petroleum Institute) badge op het etiket. Op deze badge ziet u een aanduiding die begint met een ”C” wat duidt op een dieselmotor motorolie, of een S wat zou duiden op een gasmotor motorolie.

Motorolie voor grotere Mercedes dieselmotoren

Mercedes gebruikt zware dieselmotoren in veel commerciële en sommige niet-commerciële voertuigen. Voor dergelijke motoren wordt een hogere viscositeit olie geadviseerd, omdat deze motoren meestal harder werken dan uw gemiddelde C220 motor.

15W-40 of 10W-30 zijn gewoonlijk de viscositeitsniveaus die voor deze motoren worden geassocieerd. Het hangt af van de temperatuurniveaus waarop deze motoren gewoonlijk werken. U moet altijd overleggen met een professional als het gaat om motorolie types, omdat een professional in staat is om alle variabelen in verband met uw specifieke gebruik scenario te overwegen.

  Mercedes 300d betrouwbaarheid - is het een betrouwbare tweedehands auto?

Het is ook niet raadzaam om verschillende merken motorolie te mengen, omdat de analyse van een bepaald product geen rekening houdt met de effectiviteit van de olie bij vermenging met een ander merk. Uw motorolie altijd bijgevuld houden is het belangrijkste aspect van allemaal.

FAQ Sectie

Hoe vaak moet u de olie van een dieselmotor verversen?

Dat hangt af van waar en hoe u uw auto gebruikt. Als u uw auto vooral op de snelweg gebruikt, kan uw motorolie langer meegaan, als u uw auto vooral in de stad gebruikt voor kortere ritten, zal uw motorolie veel sneller degraderen.

Hoe dan ook, u moet uw motorolie om de 5000 kilometer vervangen, op die manier bent u er zeker van dat u altijd een goed gesmeerde motor heeft. Het vervangen van de oliefilters met de olie zelf is ook zeer aan te raden, minstens om de 7500 mijl.

U dient de onderhoudsschema’s te volgen die bij een bepaalde autofabrikant horen. Zo hebben de meeste Mercedes-modellen een A- en een B-service, die beide bestaan uit het vervangen van de olie.

Waarom hebben dieselmotoren meer olie nodig?

Gas- en dieselmotoren zijn verschillend ontworpen, en de meeste dieselmotoren hebben meestal een grotere lagergrootte in vergelijking met een gasmotor. Dat betekent dat er meer oppervlak is dat gesmeerd moet worden in vergelijking met een gasmotor.

Dieselmotoren zijn intern moeilijker schoon te houden, ze hebben grotere motorolietanks, en motorolie die in dieselmotoren wordt gebruikt, wordt soms gebruikt om de motor zelf te koelen.

  Jaguar vs. Mercedes: Betrouwbaarheid

De belangrijkste reden waarom dieselmotoren meer olie verbruiken, is het feit dat de olie in een dieselmotor een vitaal onderdeel van het compressiesysteem vormt in vergelijking met een gasmotor, en dergelijke niveaus zijn noodzakelijk voor vergelijkbare olieverversingsintervallen.

Heeft mijn motorolie een invloed op mijn brandstofefficiëntie?

Ja, dat heeft het. Onjuist gebruik van motorolie kan leiden tot veel ongewenste gevolgen, variërend van een slecht brandstofverbruik en verminderde prestaties tot een kortere levensduur van de motor en verhoogde slijtage van de interne motoronderdelen.

Oliën met een lagere viscositeit bieden gewoonlijk een dunnere laag tussen de bewegende delen van de motor, waardoor de wrijving tussen de onderdelen afneemt. Hierdoor kan de motor efficiënter werken, wat gunstig is voor het brandstofverbruik.

Dikkere viscositeitoliën creëren een dikkere laag tussen de bewegende delen die de wrijving tussen die delen verder verhoogt, wat op zijn beurt de brandstofefficiëntie verlaagt, maar de motor veiliger en beter gesmeerd houdt.

Wat doet koude met motorolie?

Koude heeft een grote invloed op motorolie, vooral bij het starten. Motorolie wordt bij koud weer veel dikker, waardoor de olie veel moeilijker vloeit. Dit kan uw motor zwaar belasten en de slijtage verder doen toenemen.

De viscositeit van motorolie moet in de winter lager zijn, omdat de olie dan veel gemakkelijker vloeit. Daarom is het aan te bevelen een 0W-20 boven een 10W-30 motorolie te kiezen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts