BMW E60 – Alles wat u moet weten

BMW E60

De BMW E60 werd ontworpen door Boyke Boyer en Davide Arcangeli. Het is een van de populairste BMW midsize 5-Series, vanwege zijn unieke design en de high-tech functies waarmee hij werd uitgerust.

Bovendien is de BMW E60 ruim, comfortabel en leuk om mee te rijden. Dit komt omdat hij wordt geleverd met een verscheidenheid aan motoropties en varianten om uit te kiezen. Met een zitplaats voor vijf, een ruime cabine en een grote kofferbak is het een uitstekende gezinsauto.

Niettemin, het kwam ook met een deel van zijn problemen die geïnteresseerde kopers en gebruikers hebben om te gaan met. Over het geheel genomen is hij betrouwbaar, maar vrij duur in onderhoud.

Geschiedenis van de BMW E60

De vijfde generatie van de BMW 5-Serie bestaat uit de BMW E60, de sedan versie, en de BMW E61, de wagon of touring versie. De E60/E61 werd geproduceerd tussen 2003 en 2010, en wordt meestal aangeduid als de E60.

De BMW E60 was controversieel voordat hij groen licht kreeg voor productie. Dit nadat Arcangeli’s ontwerp voor de E60 bijna was afgewezen door BMW. Het ontwerp kon niet worden vertaald naar een kleimodel vanwege de complexe vormen. Echter, na weken van hard werken, hebben Arcangeli en zijn team het schaalmodel voltooid en BMW accepteerde het.

Later werd de E60 5-Serie een beroemde versie van de midsize sedan. Dankzij de 50/50 gewichtsverdeling was het een comfortabele auto met veel vermogen. Bovendien beschikte hij over high-end technologie, zoals adaptieve besturing, stembesturing, head-up display en nachtzicht, die hem tot een van de meest geavanceerde auto’s van zijn generatie maakten.

De BMW E60 5-Serie werd aangeboden met verschillende benzine- en dieselmotoren, voornamelijk inline-4 en inline-6 motoren. Daarnaast was er ook een 4.4-liter V-8 in de 540i en 550i uitvoeringen. Niettemin, de meest opvallende BMW E60 5-Serie was de M5 met de 5.0-liter V-10 motor.

  BMW M4 betrouwbaarheid

De BMW M5 was uitgerust met een natuurlijk geaspireerde S85 motor die verschilde van de gebruikelijke motoren die BMW maakt. Deze krachtige motor produceerde een uitzonderlijke 500 pk en 384 lb-ft koppel. Bovendien werd deze motor ook gemonteerd in de M5 wagon, die de enige touring-versie van de high-performance midsize was, afgezien van de kortstondige 1992 tot 1995 E34 versie.

Kenmerken van de BM E60

Uiterlijk

De BMW E60 sedan is een unieke maar prachtig ontworpen auto. Hij luidde een nieuwe BMW stijl in en week af van de traditionele BMW styling. Hij was voorzien van het “flame surfacing” design, wat nieuw was in die tijd. Tot op de dag van vandaag ziet de BMW E60 er nog steeds elegant uit en is hij zeer aantrekkelijk.

Behalve een nieuw design introduceerde deze auto ook nieuwe elektronische voorzieningen, zoals het head-up display, het iDrive infotainmentsysteem, actieve besturing, waarschuwing bij onbedoeld verlaten van de rijstrook, actieve cruise control, stembesturing en nachtzicht. Bovendien was het de eerste BMW 5-Serie met een turbobenzinemotor, een automatische 6-versnellingsbak en regeneratief remmen.

Ook het interieur van de E60 was van topklasse, met de nieuwste technologieën en dure materialen. Zoals de meeste BMW’s had hij lederen zetels, air-conditioning, bekerhouders, binnenverlichting, een stuurbekrachtiging, en nog veel meer.

De BMW E60 5-Serie heeft een wielbasis van 114-inch, een lengte van 190,6-inch, een breedte van 72,8-inch, en een hoogte van 58-inch. Het is een standaard luxe midsize sedan.

  BMW X6 VS Jaguar F Pace - wat is beter?

Prestaties

Aangezien de E60 5-Serie meerdere varianten heeft, verschillen de prestaties van de ene variant tot de andere. Niettemin presteren de benzine varianten veel beter dan hun diesel tegenhangers. Dus, als u een auto met hoge prestaties wilt, kies dan voor de benzine varianten. Maar als u brandstof wilt besparen, kunt u beter kiezen voor de dieselvarianten.

De best presterende BMW E60 variant is de 2007 M5 met een maximum van 507 pk en 384 lb-ft koppel. Hij heeft ook een topsnelheid van 155 mph en kan van 0 tot 60 optrekken in slechts 4,7 seconden. De krachtigste dieselversie (2007 535d) levert daarentegen een maximum van 286 pk.

Comfort en laadruimte

Als middelgrote sedan is de BMW E60 zeer ruim en comfortabel, waardoor hij een perfecte gezinswagen is. Bovendien heeft hij vier deuren die plaats bieden aan vijf personen. Naast een ruime cabine heeft hij ook een grote kofferbak met een totaal van 520 liter. Uw bagage past er dus probleemloos in.

Brandstofefficiëntie

Luxe wagens staan bekend als brandstofverslinders. Dat is echter niet het geval bij BMW’s en de BMW E60 is geen uitzondering. Deze auto is zuinig in het verbruik. Zo heeft de 2005 BMW 525i een EPA van 17 mpg in de stad, 34 mpg op de snelweg, en een gecombineerde 25 mpg.

Prijs

Deze auto werd in 2010 uit productie genomen, daarom kunt u alleen een gebruikte auto op de markt vinden omdat ze niet meer geproduceerd worden. Een kwaliteits tweedehands BMW E60 gaat voor ongeveer $22.000. Dit varieert echter van plaats tot plaats.

FAQ

Wat betekent de E60 bij BMW?

In detail betekent de E60 op de BMW Entwicklung 60 (ontwikkeling 60), wat ook als Evolution 60 kan worden aangeduid. De 60 is een aanduiding dat dit het 60e modelontwerp van BMW is sinds het begin van de onderneming in 1916. Niet alle ontwerpen worden echter geproduceerd, want sommige zijn concept cars die ook de E-naamgeving krijgen.

  Is BMW M235i betrouwbaar?

Is de BMW E60 een goede wagen?

Ja, de BMW E60 is een uitstekende wagen omdat hij anders werd ontworpen maar ook unieke kenmerken heeft. De wagen is ook luxueus, zuinig en ruim. Toch heeft hij ook een aantal minpunten, zoals een slechte betrouwbaarheid en kostbaar onderhoud. Over het geheel genomen is het een leuke auto voor mensen die een unieke luxueuze sedan van BMW willen.

Wat zijn de meest voorkomende problemen van de BMW E60?

Voordat u in een BMW E60 investeert, is het belangrijk om enkele problemen te kennen die u waarschijnlijk zult tegenkomen. Enkele van de problemen zijn onder meer defecte controle-armen, gescheurde stoelen, lekkende schokdempers, transmissieproblemen, lekkende kleppendeksel, defecte rembekrachtiger en defecte thermostaatbehuizing.

Conclusie

De BMW E60 is bijna een klassieker aan het worden. Dankzij zijn unieke maar elegante ontwerp dat hem onderscheidt van de auto’s van zijn generatie. Bovendien beschikt deze auto over veel hightech voorzieningen en is hij ook comfortabel en ruim. Maar zoals verwacht, heeft hij ook enkele aandachtspunten.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts