Hebben alle Mercedessen een zonnedak?

In 2021 kunnen zowat alle Mercedes-modellen met een zonnedak worden uitgerust. Afhankelijk van het model in kwestie bieden sommige een traditioneel zonnedak, andere een dubbel zonnedak, en er zijn zelfs enkele modellen die een volledig panoramisch zonnedak bieden dat het grootste deel van het dakoppervlak beslaat.

Veel modellen zijn standaard uitgerust met een zonnedak, maar dat kan ook worden opgewaardeerd tot een volledig panoramisch dak. En er zijn enkele Mercedes-modellen met een hogere uitrusting die standaard een volledig panoramisch dak hebben. Hoe dan ook, u zult waarschijnlijk een Mercedes tegenkomen met een variatie van een zonnedak.

Mercedes introduceerde het eerste zonnedak in 1932, en sindsdien heeft Mercedes de technologie van het zonnedak steeds verder verbeterd. Tegenwoordig is een Mercedes zonnedak een vrij complex stukje techniek dat erop gericht is de cabine lichter te maken en het interieur een stuk plucheer.

Het panoramisch dak van Mercedes

Het panoramisch dak van Mercedes laat veel licht binnen in de cabine. Dat maakt het interieur een stuk helderder, en een aangenamere plek om tijd door te brengen. Het panoramadak zorgt met één druk op de knop voor een behaaglijke sfeer.

De meeste panoramische daken kunnen ook worden geopend, zodat u wat frisse lucht in de cabine kunt laten. Zelfs wanneer het dak is geopend, kunt u nog steeds gebruik maken van het zonnescherm om u te beschermen tegen de zon. Mercedes heeft ook een optie voor een monochroom dak geïntroduceerd, waarmee u de transparantie van het glas kunt wijzigen om u tegen de zon te beschermen.

Een auto met panoramisch dak maakt de bestuurder een stuk minder claustrofobisch, en het produceert ook minder windgeruis in vergelijking met een open raam. U kunt ook het voordeel van het openen van het panoramisch dak, dat kan ook een meer kosteneffectieve manier om de cabine af te koelen tijdens het rijden.

  Hebben Mercedessen superbenzine nodig?

Veiligheid en betrouwbaarheid van het panoramisch dak van Mercedes

Veel mensen hebben hun twijfels over de panoramisch dak optie, omdat het zeker verhoogt de complexiteit van het dak, die in sommige gevallen kan verhogen de mogelijke kosten in verband met het bezit van een auto met deze functie.
De meeste panoramische daken bieden dezelfde duurzaamheid als voorruiten of achterruiten. Dit betekent dat deze glazen oppervlakken vrij kras- en breukbestendig zijn. Bovendien is er nogal wat kracht nodig om het glasoppervlak te beschadigen, dus zelfs als u geen panoramadak bezit, is de kracht genoeg om een meer regulier dakoppervlak te beschadigen.

Sommige mensen twijfelen ook aan de afdichtingen van oudere schuifdakmechanismen in sommige Mercedes-modellen. En er zijn veel gedocumenteerde gevallen waarin een eigenaar klaagt over lekkage van het zonnedak. Maar, moderne Mercedes panoramische daken zijn vrij betrouwbaar als het gaat om lekkage, zoals er niet veel lekkage problemen gedocumenteerd online.

Mercedes zonnedak/panoramadak praktisch

Een ander belangrijk aspect in de discussie over panoramische daken is het praktische aspect, aangezien de meeste panoramische daken een behoorlijk deel van de hoofdruimte in veel Mercedes auto’s in beslag nemen. Bovendien weegt een panoramisch dak veel meer dan een gewoon dak, en het verhogen van het hogere zwaartepunt is geen goede optie voor een performance auto.

Dit is meestal de reden waarom een behoorlijk deel van de performance auto’s bieden koolstofvezel daken alleen maar om het zwaartepunt te verlagen voor betere rijeigenschappen. Sommige mensen vragen zich ook af of je dakkoffers op een panoramisch dak kunt plaatsen, en het antwoord is ja, in de meeste gevallen.

  Veelvoorkomende problemen met de Mercedes 4Matic

U moet ervoor zorgen dat u de dakrails veilig op uw dak kunt monteren. Als u erin slaagt om het te beveiligen zoals aanbevolen door de fabrikant, zijn er geen zorgen over mogelijke ongewenste gevolgen. Wat je uiteindelijk ook doet, zorg ervoor dat je de aanbevelingen van de fabrikant opvolgt.

FAQ Sectie

Verminderen panoramische daken de structurele integriteit van een auto?

Een panoramisch dak is in wezen een groot gat in uw dak, dus ja, een panoramisch dak veroorzaakt enige bezorgdheid over de structurele integriteit van het gehele voertuig. Maar het glas zelf biedt wel enige structurele eigenschappen, maar deze daken zijn niet structureel gezond zoals een meer conventioneel dak.

Voor de meeste voertuigen zou dit geen problemen mogen opleveren, alleen sommige prestatiegerichte modellen ondervinden een merkbaar verschil wanneer ze met een pannendak zijn uitgerust. Dit komt omdat deze auto’s niet alleen een minder structureel stijf chassis hebben, ze zijn ook een stuk zwaarder, aangezien een pannendak tot 200 pond aan gewicht toevoegt.

Moet ik een volledig panoramisch dak kopen?

Dat hangt van veel verschillende factoren af. De eerste is natuurlijk de prijs, en Mercedes panoramische daken als niet standaard zal u terug voor $ 1k-3k. Sommige meer premium merken zoals Ferrari verkopen de panoramische dak optie voor meer dan $ 15k.

Maar de grootste vraag van allemaal is, bent u zelfs ga gebruik maken van het panoramisch dak op alle? Panoramische daken zijn redelijk vergelijkbaar met cabrio’s in de zin dat veel mensen kopen cabrio’s denken dat ze zullen gaan top-down de hele tijd, maar de realiteit is dat het altijd te warm, of te koud om dat te doen.

  Wat is het verschil tussen een Mercedes E300 en een E350?

Slechts in een paar gevallen kun je het volledige potentieel van een pan-dak benutten. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld heeft een panoramisch dak minder zin dan in het zonnige zuiden van Californië.

Hoeveel kost het om een kapot Mercedes panoramadak te vervangen?

In 2020 werd Mercedes geconfronteerd met een rechtszaak van 200 miljoen dollar voor het scenario van het ”exploderende” zonnedak. Een klant ervaren een ”zonnedak explosie” rijdend in een Mercedes SUV, maar vanaf nu, is er geen nieuws over dit verhaal, en Mercedes heeft niet officieel gereageerd op deze kwestie.

Maar, als je uiteindelijk het breken van uw panoramisch schuifdak, kunt u worden geconfronteerd met een zeer hoge rekening. Sommige rapporten suggereren een $ 2k rekening, anderen suggereren een $ 9k rekening. Ongeacht de werkelijke kosten, het is zeer zeker gaat worden in de duizenden.

Maar, als je niet kiest voor het panoramisch dak, zult u nooit geconfronteerd met dergelijke problemen. Dat gezegd zijnde echter, een panoramisch dak is een mooie luxe-functie, en als je in staat bent om een verzekeringspolis die wel panoramisch dak problemen te dekken te vinden, en je bent eigenlijk gaat gebruiken, ga je gang en koop het.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts