Heeft een Mercedes speciale olie nodig?

Moet uw Mercedes-Benz olie ververst worden? Weet u niet zeker of u speciale olie of gewone motorolie moet gebruiken?

Mercedes-Benz heeft speciale olie nodig om te kunnen functioneren. Het drie-sterren merk heeft synthetische motorolie nodig, in plaats van gewone olie. Mercedes en de meeste Duitse voertuigen gebruiken duurzame volsynthetische motorolie die voldoet aan de Europese ACEA-normen. Bovendien raadt Mercedes haar gebruikers aan om MB-goedgekeurde 229.51 multi-grade motoroliën te gebruiken.

De MB-goedgekeurde 229.51 olie is duurder dan gewone olie. Ze heeft echter ook veel voordelen ten opzichte van gewone motorolie. Daarom raadt Mercedes deze olie aan haar klanten aan. De olie in uw Mercedes moet elke 10.000 mijl of één keer per jaar worden ververst.

Synthetische olie vs. gewone olie

Synthetische motorolie verschilt in veel opzichten van gewone motorolie. Synthetische olie bestaat uit basisolie, poederadditieven en een draagolie waardoor de additieven gelijkmatig verdeeld kunnen worden.

Beide soorten olie worden gemaakt van ruwe olie. Het belangrijkste verschil tussen gewone en synthetische olie is echter de mate van raffinage die erbij betrokken is. Synthetische olie wordt geraffineerd, gedestilleerd, gezuiverd en vervolgens op moleculair niveau afgebroken. Daarom heeft het veel voordelen ten opzichte van gewone olie.

Wat is synthetische-mengolie?

Synthetisch-blend olie is anders dan synthetische olie. Dat komt omdat het de beste eigenschappen van zowel volledig synthetische als traditionele motorolie combineert. Sommige mensen noemen het deelsynthetische of halfsynthetische. Ondanks het feit dat het de kenmerken van synthetische olie heeft, is het iets goedkoper dan volledig synthetische olie. Het is echter nog steeds duurder dan gewone olie.

Voordelen van synthetische olie

Het gebruik van synthetische olie heeft vele voordelen, waaronder:
o Uitzonderlijke prestaties in extreme klimaten
o Het heeft minder wrijving omdat de moleculen even groot zijn
o Het eindproduct heeft minder onzuiverheden
o Er is minder afzetting
o schonere motorwerking door additieven

  Wat is de top-of-the-line Mercedes SUV?

Synthetische motoroliën voor Mercedes voertuigen

Blad 229.1:
o Mobil 1 Tri-Synthetic Formula 0w-40
o Mobil 1 Tri-Synthetic Formula 15w-50
o Castrol Syntec 5w-50
o Castrol Syntec 10W-50
o Valvoline Synpower volledig synthetische motorolie 5w-40
o 76 zuivere synthetische motorolie 5w-40
o Quaker State volsynthetische Europese formule 5w-40
o Pennzoil Synthetic European 5w-40
Blad 229.3:
o Castrol TXT Softec Plus 5w-30
o Shell Helix Ultra 5w-30
o Shell Helix Ultra 5w-40

Wat houdt een servicebeurt voor Mercedes-olie in?

Naast het verversen van de olie voert een Mercedes dealer deze diensten uit als onderdeel van een reguliere olieverversingsafspraak:
o Een vervanging van synthetische motorolie uitvoeren voor modeljaren 2009 en later als onderdeel van Mercedes Service A of Service B.
o Een Mercedes-olieverversing uitvoeren voor modeljaren 2008 en ouder.
o Vervang het oliefilter door originele onderdelen
o Recycle het oude filter

FAQ over het verversen van Mercedes-olie

Kan ik gewone olie in mijn Mercedes doen?

Nee, dat is niet mogelijk. Mercedes-Benz heeft een speciaal type olie nodig. Mercedes-Benz voertuigen gebruiken duurzame volsynthetische motorolie die voldoet aan de Europese ACEA-normen. Bovendien moet het gebruikte type olie voldoen aan een ACEA-classificatie van A3/B3 of A3/B4. Mercedes beveelt ten zeerste het gebruik van multigrade 229.51-motoroliën aan.

Waarom is een Mercedes-olieverversing zo duur?

Dat komt omdat Mercedes-Benz synthetische motorolie van de Euro-spec gebruikt. Bovendien hebben Mercedes-Benz grotere brandstoftanks en dus meer olie nodig om de tank te vullen. Het proces van het verversen van de olie in een Mercedes-Benz is ook vrij omslachtig, en dat is de reden waarom u meer in rekening worden gebracht.

  Welke Mercedessen hebben parkeren op afstand

Een andere reden waarom een Mercedes olieverversing zo duur is, is dat er meer bij komt kijken dan alleen het verversen van de motorolie. Andere diensten die de monteur zal verlenen zijn onder andere het inspecteren van het oliefilter, het brandstoffilter en het cabineluchtfilter. Bovendien zijn Mercedes-dealers die gemachtigd zijn om onderhoud en reparaties aan Mercedes-voertuigen uit te voeren, vrij duur.

Wanneer moet ik de olie van mijn Mercedes verversen?

In tegenstelling tot andere automerken die na elke 3.000 tot 5.000 mijl olie moeten verversen, hoeft dat bij Mercedes pas na 10.000 mijl. Dit is te danken aan de grote brandstoftank die meer olie kan bevatten dan andere automerken.

Bovendien betekent dit minder uitstapjes naar de dealer of monteur voor een olieverversing. Als u bijvoorbeeld een Toyota heeft, moet u minstens 3 tot 4 keer per jaar de olie verversen. Maar bij Mercedes hoeft u de olie maar één keer te verversen.

Ook al is het verversen van de olie bij Mercedes-Benz duur, u hoeft het maar één keer per jaar te doen. Als u een ander merk hebt dat 3 keer per jaar moet worden ververst, bent u meer geld en tijd kwijt dan met een Mercedes.

Geeft mijn Mercedes aan wanneer de olie moet worden ververst?

Ja, dat doet hij. Een van de bijzonderheden van een Mercedes zijn de hightech voorzieningen. Mercedes-Benz is uitgerust met uiterst nauwkeurige sensoren die u waarschuwen als uw auto een probleem heeft of als er iets moet worden vervangen. Dus, als uw Mercedes olie moet verversen, zal de sensor u waarschuwen op het dashboard van uw auto.

Kan ik de olie in mijn Mercedes zelf verversen?

Ja, dat kan. Maar u hebt speciaal gereedschap nodig en u moet een strenge procedure volgen, die niet zo eenvoudig is. Daarom is het raadzaam om de olie bij een erkende Mercedes-dealer te laten verversen. Hoewel Mercedes dealers duur zijn, zijn ze meestal elke cent waard.

  Welke auto's zijn vergelijkbaar met Mercedes A-Klasse?

In tegenstelling tot een standaard voertuig waar u gewoon de olie aftapt, het oliefilter vervangt en de motor bijvult met verse olie, is het verversen van de Mercedes-olie heel anders en omslachtig. Het proces is vrij uitdagend en vereist speciaal gereedschap om dit te doen.

Bij het verversen van de olie in een Mercedes-Benz moet de olie worden afgezogen of uitgezogen. U zult een duur en gespecialiseerd vacuümgereedschap moeten gebruiken, dat meestal in een winkel van de Mercedes-dealer te vinden is. Als u niet naar een Mercedes-dealer wilt gaan, zorg er dan voor dat de garage die u bezoekt over deze gespecialiseerde apparatuur beschikt.

Uw Mercedes-olie verversen

Als het controlelampje van uw Mercedes u vertelt dat u olie moet verversen, zorg er dan voor dat u het type olie gebruikt dat door Mercedes wordt aanbevolen. Mercedes-auto’s vereisen een volledig synthetische motorolie die voldoet aan de Europese ACEA-normen. Meer specifiek raden zij het gebruik van MB-Approved 229.51 synthetische olie aan.

In tegenstelling tot gewone olie is MB-Approved 229.51 motorolie vrij duur. Deze olie heeft echter veel voordelen ten opzichte van gewone olie, zoals minder afzettingen, minder onzuiverheden en minder wrijving. Ook voor het verversen van de olie moet u naar een Mercedes dealer.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts