Heeft Volvo een supercar?

Volvo heeft momenteel geen supercar, maar het had in het verleden wel een supercar die in 2016 werd stopgezet.

Volvo startte zijn supercarproject in 2014 onder Garry Rogers Motorsport, dat van 2014 tot 2016 meedeed aan het supercarkampioenschap. Het was ook succesvol in andere races, zoals de supercarraces in Perth in 2014. Het Volvo-supercarproject werd stopgezet toen twee van de drie auto’s in 2016 naar het buitenland werden gebracht.

Wat zijn supercars?

Supercars staan vaak bekend als “exotische auto’s”. Ze zijn een leidend model binnen de line-up van sportvoertuigen van een automobielbedrijf. Supercars worden vaak beschouwd als sportwagens, maar ze zijn sneller en performanter dan sportwagens.

Supercars zijn in verhouding moeilijker te besturen dan traditionele sportauto’s, maar de laatste jaren tonen de mensen toch een grote belangstelling voor supercars. Een ander verschil is dat supercars nooit voorwielaandrijving gebruiken, omdat dit de prestaties en het rijgedrag van de auto belemmert.

Het belang van supercars

De meeste grote autoconcerns hebben een aantal supercars in hun portfolio. Met de toename van de interesse van mensen in auto’s, is de verkoop van supercars de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Deze auto’s zijn het gezicht geworden van sommige autofabrikanten vanwege hun edgy uiterlijk en aantrekkelijke hoge snelheid voor autoliefhebbers.

Er zijn veel bedrijven die de snelheid van hun supercars onder de aandacht brengen door ze te vergelijken met de snelheid van vliegtuigen, wat ze meer authenticiteit geeft. Supercars worden dan ook door de bedrijven gebruikt om mee te doen aan supercar kampioenschappen, wat wonderen kan doen voor de reputatie van een autobedrijf.

  Welke Volvo heeft massagestoelen?

Specificaties van de Volvo Supercar

Volvo gebruikte in de Volvo S60’s de B8444S V8-motor, die speciaal voor Volvo door Yamaha was ontwikkeld. Hij had 8 cilinders, met 4 kleppen per cilinder. De motorsport versie had een 5.0 L motor die 650 pk produceerde. Het had hydraulisch-lift kleppen. Voor de race in 2014 werd de motor elektronisch begrensd op 7.500 tpm. Hij had een compressieverhouding van 10:1. De algemene technische specificaties waren

Motor

  • Volvo 5-liter achtcilinder
  • 650 pk / 485 kW

Chassis / Aandrijving

  • Sequentiële 6-versnellingsbak
  • Achterwielaandrijving

Gewicht

  • 1410 kg

Begin van het Volvo supercarproject

Volvo begon zijn supercarprogramma in 2014, toen Volvo Car Australia met Garry Rogers Motorsport, een Australisch raceteam, aan de slag ging om een supercar te maken. Bij deze auto’s was Volvo eigenaar van de Volvo specifieke onderdelen en GRM eigenaar van de race specifieke onderdelen van de geproduceerde auto’s.

Deze autosportauto’s werden gemaakt in de fabriek van Polestar, die de derde partner was in deze samenwerking. GRM was verantwoordelijk voor de racers en zij huurden enkele behoorlijk goede coureurs in, zoals de Kiwi Scott Mclaughlin en de Zweed Robert Dahlgren.

Racekampioenschappen

Volvo begon in 2014 met racen en maakte meteen indruk met zijn verbluffende prestaties. Voordat ze naar het internationale niveau kwamen, domineerden ze hun binnenlandse seizoenen gedurende opeenvolgende 4 jaar, met name het winnen van het Scandinavische toerwagenkampioenschap in 2013.

GRM’s Scott McLaughlin was de racer achter hun prestaties in de korte periode. Hij werd 5de in het kampioenschap in 2014 en 3de in het kampioenschap van 2016. Volvo won ook twee opeenvolgende races op Phillip Island. De Volvo supercar kende een goede run tot zijn desintegratie in 2016.

  Welke Volvo SUV is de grootste?

Desintegratie

Het nieuws kwam in 2016 toen Polestar de stopzetting van het 3-jarige contract met Volvo en GRM aankondigde. Dit bracht het gebruik van V8-motoren door Volvo tot zijn einde. Ze hadden in totaal 3 auto’s gemaakt, waarvan er 2 naar het buitenland werden gebracht.

Het originele Volvo chassis, GRM 017, dat door McLaughlin werd bestuurd, bleef bij GRM in Albert Park Livery, maar zonder het loopwerk. Na het getouwtrek tussen Volvo en GRM werd besloten dat het eerste chassis in Albert Park Livery zou blijven om de geschiedenis te behouden, maar in 2017 werd het teruggebracht naar het museum van Polestar.

Het derde chassis, GRM 018, waarmee McLaughlin in het kampioenschap van 2016 reed en 3e werd, blijft in het Volvo Museum in Gothenburg.

Toekomstige Volvo-supercarplannen

In 2017 kondigden Volvo en Polestar aan dat ze high-end elektrische performance auto’s zouden gaan maken en sindsdien maken ze geweldige luxe auto’s zoals de Volvo V60 T8. Volvo stopte met de V8-motor om meer groene auto’s na te streven vanuit een milieuperspectief. In 2019 kondigden ze aan dat ze uiteindelijk volledig zouden overschakelen op de elektromotoren.

FAQ

Gaat Volvo in de toekomst nog supercars maken?

Als we kijken naar het einde van de samenwerking tussen Volvo en GRM, lijkt het bijna onmogelijk dat we nog een Volvo supercar op de racecircuits zullen zien. Ook gezien het feit dat Volvo op weg is naar volledig elektrische motoren, is het hoogst onwaarschijnlijk dat we op korte termijn een supercar zullen zien, aangezien ze volledig geïnvesteerd zijn in het elektrische energieproject.

  Welke Volvo is vierwielaangedreven?

Maar wie weet? Misschien sluiten Cyan Racing en Volvo ooit een deal om een supercar te maken en opnieuw de race-industrie te betreden.

Was de Volvo Supercar een succes?

Volvo’s driejarige supercar-record was uitstekend: ze wonnen twee races op Phillip Island en werden 5e en 3e in respectievelijk het kampioenschap van 2014 en 2016. Ook wonnen ze elk binnenlands kampioenschap voordat ze het internationale niveau betraden, dus we kunnen zeggen dat ze behoorlijk succesvol waren.

Waar komen Volvo’s vandaan?

Volvo is een Zweedse autofabrikant opgericht in 1927. Volvo staat bekend om zijn SUV’s en sedans, als enkele van de veiligste en meest betrouwbare auto’s. Volvo begon als een 100% dochteronderneming van SKF, een Zweeds bedrijf dat lagers en afdichtingen maakt. Vandaag de dag is Volvo een wereldmerk met de meeste verkopen in China, de VS, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Welke andere gamma’s heeft Volvo, behalve supercars?

Volvo maakt enkele van de beste luxewagens in Europa. De paradepaardjes zijn de S90 en XC90, die als zeer betrouwbaar en veilig worden beschouwd.

Wat is de snelste Volvo van dit moment?

Als we naar de pure Volvo’s kijken, is op dit moment de Volvo XC90 T8 de snelste Volvo die er is. Het is een elektrische auto die in slechts 5,3 seconden van 0 naar 100 km/u kan rijden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts