Hoe snel worden auto’s afgeschreven

De afschrijving van een auto is het verschil tussen de geldwaarde van een auto op het moment dat u hem koopt en na een bepaalde periode, bijvoorbeeld 3 of 5 jaar, of wanneer het tijd is om de auto te verkopen. De meeste auto’s hebben een waardevermindering van 20% bij het wegrijden, tot 35% na het eerste jaar van gebruik en tot 60% na vijf jaar gebruik.

Natuurlijk variëren deze cijfers drastisch, afhankelijk van het merk en model van de auto, de kilometerstand, slijtage, uitrustingslijst, marktvraag, het autosegment, enzovoort. Sommige auto’s uit het hogere segment schrijven het snelst af, terwijl andere zelfs in waarde stijgen.

Tweedehandsauto’s, vooral auto’s die meer dan 5 jaar oud zijn, worden het langzaamst afgeschreven, terwijl sommige auto’s van meer dan 20 jaar oud vaak in waarde kunnen stijgen. Hoe dan ook, auto afschrijving is een van de belangrijkste aspecten die je moet overwegen bij de aanschaf van een gloednieuwe auto.

Het is vermeldenswaard dat er specifieke tips en trucs zijn over hoe men waardevermindering tot op zekere hoogte kan minimaliseren door de kilometerstand laag te houden, onnodige modificaties te vermijden die niet ongedaan kunnen worden gemaakt, goed voor een auto te zorgen en hem te repareren wanneer dat nodig is. Zorg ervoor dat u de juiste opties kiest bij het kopen van de auto, want dit is essentieel als u wilt dat uw auto een behoorlijke restwaarde heeft.

Auto’s die langzaam afschrijven – Hoogste waardevastheid

Door slim te kopen kunt u voorkomen dat u de dupe wordt van de waardevermindering, maar auto’s die langzaam afschrijven zijn meestal voorbehouden aan de hogere klasse van kopers. Dat is echter niet altijd het geval, want sommige relatief goedkope auto’s staan er ook om bekend dat ze hun waarde goed behouden.

  Beste SUV's voor een eerste auto

U moet alle huidige trends volgen als het gaat om het kopen van een nieuwe auto, omdat deze u geld kunnen besparen als het tijd is om de auto te verkopen. Een perfect voorbeeld zijn zuinige auto’s omdat de belangstelling voor zuinige auto’s de laatste tien jaar exponentieel toeneemt.

Autofabrikanten vernieuwen hun modellen tegenwoordig gemiddeld om de 4-6 jaar, dus op het juiste moment kopen kan ook invloed hebben op hoe sterk een auto wordt afgeschreven. Als de auto in kwestie een lange wachtlijst heeft, betekent dit dat de vraag groot is en de afschrijving dus laag is.

U kunt overwegen om verschillende online bronnen te raadplegen die gespecialiseerd zijn in het voorspellen van hoe goed een nieuwe auto het zal doen wat betreft afschrijving.

Auto’s die het snelst afschrijven – Laagste waardevastheid

Er zijn veel auto’s die sneller afschrijven dan hun concurrenten. Deze auto’s zijn meestal duur in aanschaf en er is weinig vraag naar. Full-size luxe sedans staan erom bekend ongelooflijk snel af te schrijven, wat een groot nadeel is omdat ze in de eerste plaats ook veel geld kosten.

Niet populaire auto’s schrijven ook snel af omdat de marktvraag naar deze auto’s niet al te groot is. Dit betekent dat de verkoper de prijs nog sneller moet verlagen als hij de auto snel wil verkopen, waardoor de totale restwaarde van alle vergelijkbare auto’s op de markt daalt.

Als u kiest voor een auto met impopulaire exterieur- en interieurkleuren, doet u uzelf geen plezier, omdat auto’s als deze bekend staan om hun snellere afschrijving dan een model met meer conservatieve opties. Al met al zou u online allerlei prijsgidsen moeten onderzoeken die ook gespecialiseerd zijn in het voorspellen hoe snel een auto afgeschreven wordt.

  Hoe krijgen ze auto's in winkelcentra

Tips om de afschrijving te minimaliseren

Er zijn manieren om de effecten van waardevermindering tegen te gaan en het kiezen voor veilige exterieur- en interieurkleuren is daar een perfect voorbeeld van. Het belangrijkste is echter de kilometerstand, aangezien sommige exemplaren met een lage kilometerstand vaak tot 50% duurder zijn dan een vergelijkbaar exemplaar met een hoge kilometerstand.

Als je goed voor je auto zorgt, wat betekent dat je hem onderhoudt bij de dealer, je alle reparaties op tijd uitvoert en je de auto over het algemeen netjes houdt, is de afschrijving niet zo overdreven. Het aantal vorige eigenaren dat een auto heeft gehad is ook van invloed op de afschrijving, hoe minder hoe beter.

De garantie speelt ook een grote rol als het gaat om waardevermindering, dus je moet de garantie van je auto verlengen, omdat je waarschijnlijk de kosten gaat terugverdienen als het tijd is om de auto te verkopen. Betrouwbare auto’s zijn altijd hoog in de vraag wat betekent dat dit soort auto’s houden hun waarde beter.

FAQ Sectie

Welke automerken hebben een lage afschrijving?

De vraag op de markt, de betrouwbaarheid en de aantrekkelijkheid van een merk hebben een grote invloed op hoe goed een auto zijn waarde behoudt. Merken als Toyota, Lexus en Porsche staan allemaal bekend om hun betrouwbaarheid en aantrekkelijkheid, dus deze drie staan altijd helemaal bovenaan als het gaat om marktwaardevermindering.

Merken als Maserati daarentegen zijn weinig gevraagd op de markt, waardoor ze het snelst afschrijven. BMW staat ook bekend om zijn steile afschrijving, maar dit varieert naargelang het model in kwestie. Land Rovers worden ook sterk afgeschreven omdat ze ongelooflijk duur zijn, maar ook omdat ze na enkele jaren vrij onbetrouwbaar zijn.

  Auto's met de minste afschrijving

Welke auto’s stijgen in waarde?

Dure, in beperkte oplage geproduceerde, veelgevraagde exotische auto’s en klassiekers staan erom bekend dat ze in de loop der tijd zelfs in waarde stijgen. Specifieke halo auto’s, laatste-van-het-kind supercars, en ongelooflijk populaire gloednieuwe auto’s zijn degenen die de neiging hebben om te waarderen op een korte termijn.

Dit patroon kan worden gezien met allerlei artikelen, wat betekent dat dit niet alleen is voorbehouden aan auto’s. Een goed voorbeeld is een Rolex horloge omdat Rolex horloges erg in trek zijn en er een enorme wachtlijst is om ze te krijgen.

Heeft het zin om een gloednieuwe auto te kopen?

Veel mensen zijn van mening dat auto’s de laatste jaren een soort van plateau hebben bereikt, wat betekent dat nieuwere auto’s niet echt beter zijn dan oudere auto’s. Het is dan ook de vraag of het wel zin heeft om een nieuwe auto te kopen, zeker als u de auto meteen koopt.

Dat gezegd zijnde, is het soms beter om te kiezen voor financiering of leasing, omdat deze types van overeenkomsten de neiging hebben om rekening te houden met de afschrijving na verloop van tijd, wat betekent dat ze vaak zachter zijn voor uw portemonnee. Hoe dan ook, zorg ervoor dat u van tevoren onderzoek doet om een gezonde financiële beslissing te nemen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts