Hoe versla je een autoverkoper?

Autoverkopers kunnen enkele van de meest agressieve verkopers op de planeet zijn, en ze gebruiken technieken die de meeste mensen niet kennen om u op de stippellijn te laten tekenen. Zelfs goede verkopers gebruiken een aantal van deze methoden om te proberen u uw volgende auto te verkopen, maar het goede nieuws is, als je bekend bent met hen op voorhand, heb je meer kans om de verkoper te verslaan in zijn of haar spel. Om dit te doen, moet u zich bewust zijn van de technieken die ze gebruiken, en hieronder zijn een paar van hen die u kunt vertrouwd raken met voordat u naar de dealer.

Aas en Wissel

De meeste mensen kennen de bekende bait-and-switch techniek. De verkoper vertelt u dat de auto die u zoekt beschikbaar is, en wanneer u bij de dealer komt, wordt u verteld dat de auto verkocht is, maar dat ze iets anders hebben dat er op lijkt – alleen is die hoger geprijsd. U denkt misschien dat het onmogelijk is om deze situatie te vermijden, maar het is veel gemakkelijker te vermijden dan u denkt. Dit geldt vooral in de huidige wereld van het internet. Waarom? Omdat u de inventaris van een dealer dagelijks kunt controleren en hen kunt e-mailen zodra u er een vindt die u graag zou willen hebben om te zien of hij beschikbaar is. Als hij beschikbaar is, kunt u er meteen een kijkje nemen.

Betekent dit dat je gegarandeerd geen last hebt van deze verkooptechniek? Niet noodzakelijkerwijs, maar het is een stuk minder waarschijnlijk als je op de hoogte blijft van de dingen voordat je naar de dealer gaat, en als je je realiseert dat dit een techniek is die ze op je kunnen gebruiken.

  Zijn autostoelhoezen noodzakelijk?

Focus op maandelijkse betalingen meer dan de prijs van de auto

Soms begint een verkoper het gesprek door te vragen wat u momenteel per maand betaalt voor uw auto. Dit is aantrekkelijk voor veel autokopers omdat velen van hen zich meer concentreren op wat hun maandelijkse betaling zal zijn dan ze zijn op de prijs van de auto. Dit is altijd in het voordeel van de verkoper, want er zijn een heleboel manieren die persoon kan uw maandelijkse betaling te verlagen en nog steeds heb je meer betalen dan je zou moeten voor het voertuig zelf.

Om dit te voorkomen, altijd praten met de verkoper over de prijs van het voertuig en niet wat uw maandelijkse nota zal zijn. Vergeet niet dat u de maandelijkse afschrijving kunt verlagen door de looptijd van de lening te verlengen of door uw aanbetaling te verhogen.

De klok uitslaan

Deze methode is eenvoudig: de verkoper houdt u op de parkeerplaats tot u moe of hongerig wordt, op dat moment is de kans groter dat u akkoord gaat met een deal die misschien niet in uw voordeel is. Hoe langer u daar bent, hoe meer de verkoper met u heen en weer kan gaan over de prijs of zelfs over welke auto u wilt kopen. De eenvoudige manier om dit te voorkomen is om de verkoper te laten weten zodra je aankomt wat je van plan bent die dag te doen. Bijvoorbeeld, vertel hem of haar dat je komt alleen voor een proefrit en dat u zorgen te maken over de cijfers de volgende dag.
Als de verkoper heen en weer begint te praten met een manager om voor u over de prijs te onderhandelen, zeg hem of haar dan dat hij of zij u de details moet e-mailen of sms’en als ze klaar zijn. Vergeet niet dat uw tijd net zo waardevol is als die van de verkoper. Met andere woorden, laat de verkoper weten dat u tijd hebt om een beslissing te nemen, niet dat u haast hebt om nu iets te kopen.

  Beste tweedehands auto's voor een eerste auto

“De nakende gebeurtenis”

Deze techniek is eenvoudig. De verkoper vertelt u dat als u de auto niet op die dag koopt, u een geweldige deal misloopt in een komende uitverkoop. Hij kan u zelfs vertellen dat als u hem die dag niet koopt, iemand anders hem kan komen kopen als u al weg bent. Hoewel dit laatste altijd een mogelijkheid is, is het niet erg waarschijnlijk, dus je hoeft je niet te laten intimideren door deze tactiek. Kortom, de verkoper probeert u gewoon onder druk te zetten om de auto die dag te kopen, waarschijnlijk om een verkoopquotum te halen of omdat ze naar huis willen gaan nadat ze een verkoop hebben gedaan.
Uw reactie op deze methode is eenvoudig – u moet bereid zijn om weg te lopen van het om de verkoper te laten zien dat u degene bent die de leiding heeft. Hoewel het misschien niet in uw voordeel uitpakt, is dit nog steeds uw grootste kans om uiteindelijk een geweldige deal te sluiten.

De harde verkoop

Minder verkopers gebruiken deze tactiek nog, maar als u niet oppast, kunnen ze u ermee pakken. Wat ze in feite doen is u rond de dealer volgen en in uw gezicht blijven, vertrouwend op het feit dat de meeste mensen te beleefd zullen zijn om hen te vertellen om op te rotten. Als een verkoper u niet met rust laat en zich niet professioneel gedraagt, kunt u het beste weggaan en naar een andere dealer gaan. Het is een feit dat er genoeg autodealers zijn met bekwame, professionele verkopers die er zijn om u te helpen de auto te kopen die bij u past – niet om u onder druk te zetten totdat u er uiteindelijk mee instemt om een auto van hen te kopen.
Hoge druk verkopers zijn overal, maar als je weet wat te zoeken, kunt u verhogen de kans dat je ze te verslaan op hun tactiek.

  Zijn hybrides goed voor de lange afstand?

De “Als” of “stekelvarken” Methode

Bij deze methode “steekt” de verkoper de koper met allerlei “als” vragen om u ja te laten zeggen. Deze vragen zijn onder andere: “als ik u in de rode auto kan krijgen, zou u deze auto dan vandaag kopen?” en “wat is er voor nodig om u vandaag in deze auto te krijgen?” Dit is een hoge-druk techniek die je niet hoeft te vallen voor. Vertel de verkoper dat je aan het rondshoppen bent en dat je met een paar dealers werkt, en zeg ze “nee” als ze je vragen of je die dag gaat kopen.
Natuurlijk, als je verliefd op een voertuig en de prijs goed is, bent u zeker vrij om de auto te kopen als je je comfortabel voelt om dit te doen. Voel je alleen niet onder druk gezet om iets te kopen waar je nog niet aan toe bent.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts