Hyundai is tegenwoordig geen merk dat bekend staat om het maken van motoren met een grote cilinderinhoud, maar sommige Hyundai-modellen in het hogere segment worden nog steeds aangeboden met een 3,6 liter V6-motor die de Lambda II RS MPi wordt genoemd. Deze motor debuteerde in de Hyundai Genesis en Genesis coupé uit 2009, die destijds tot de meest geavanceerde Hyundai-modellen behoorden.
Deze 3.8L motor levert tussen de 286pk en 348pk en een koppel van 264lb-ft tot 295lb-ft. Al met al levert de 3.8L sterke prestaties en is hij relatief zuinig voor wat hij is. Wat betrouwbaarheid betreft, is het ook een heel goede motor, maar hij is zeker niet helemaal vrij van fouten. Daarom bespreken we in dit artikel alle Hyundai 3.8 motorproblemen en vertellen we je waar je op moet letten.
De meest voorkomende problemen met de 3.8L Lambda-motor zijn problemen met koolstofaanslag, olielekkage en problemen met de transmissie. Vastzittende zuigerveren lijken ook een probleem te zijn, maar komen niet zo vaak voor als de rest. Tot slot moeten we ook de problemen met de inconsistente oliedruk noemen, die bij bepaalde modellen zelfs tot complete motorstoringen hebben geleid.
Al met al lijken deze problemen ernstig, maar ze komen niet zo vaak voor omdat de 3.6L vrij betrouwbaar is en lang mee zou moeten gaan als je er goed voor zorgt.
Dit zijn enkele van de andere problemen met de Hyundai Genesis.
Problemen met koolstofafzetting
De 3.6L Lambda V6 motor is een natuurlijk aangezogen motor met directe inspuiting, wat inherent betekent dat hij last kan hebben van koolstofophoping, wat vrij gebruikelijk is bij N/A motoren met directe inspuiting. Directe injectietechnologie is inderdaad indrukwekkend, maar olievervuiling is slechts een klein nadeel voor deze motoren, dat geen problemen zou moeten opleveren als je er goed voor zorgt en de motor reinigt wanneer dat nodig is.
De brandstof wordt rechtstreeks in de cilinders gespoten en wat olie heeft de neiging om aan de kleppen en poorten te blijven kleven en leidt later tot afzettingen die we allemaal kennen onder de naam koolstofafzetting. Om dit te “verhelpen”, moet je de motor elke 100.000 mijl of zo reinigen met een zogenaamde “walnootstraalmethode”.
Olielekkages
Olielekkages zijn gebruikelijk bij de 3.8L en moeten zo snel mogelijk worden verholpen om schade aan de motor te voorkomen. Olie is een essentiële motorvloeistof zonder welke de motor zichzelf zeker van binnenuit zal vernietigen. De meest voorkomende oorzaken van olielekkage bij deze motoren zijn oliefilters, problemen met o-ringen en een defecte olieaftapplug.
Controleer ook de pakking van het kleppendeksel en de oliepanpakking, want ook deze kunnen olie lekken. Al met al komen deze problemen vaak voor bij modellen met een hogere kilometerstand en niet al te vaak bij nieuwere 3.6L modellen met niet al te veel kilometers op de teller.
Problemen met de transmissie
Hoewel de transmissie geen deel uitmaakt van de motor, is het wel een belangrijk onderdeel van de aandrijflijn. Dit betekent dat deze transmissieproblemen kunnen leiden tot motorproblemen en daarom hebben we ze hier opgesomd. De meest voorkomende problemen hebben te maken met het slippen van de transmissie, waardoor het toerental van de motor kan verspringen en oververhitting kan ontstaan.
Problemen met vastzittende zuigerveren
Vastzittende zuigerveren komen niet zo vaak voor bij de 3.8L motor, maar als ze voorkomen, kunnen ze een heleboel problemen veroorzaken. Deze worden meestal veroorzaakt door verbrandingsproblemen waarbij de motor een onjuiste verhouding brandstof/lucht verbrandt, waardoor veel brandstof onverbrand blijft. Overmatige koolstofafzetting kan ook tot dit probleem leiden.
Het probleem is dat de daling van de compressieverhouding kan leiden tot een heleboel motorproblemen. Hoe het ook zij, deze worden meestal veroorzaakt door verkeerd onderhoud bij exemplaren met een hogere kilometerstand.
Inconsistente oliedruk
Inconsistente oliedrukproblemen hebben heel wat motoren van Hyundai uit de VS geplaagd in het midden van de jaren 2010 en hebben er zelfs toe geleid dat Hyundai bijna 1,5 miljoen exemplaren heeft teruggeroepen, waarvan sommige waren uitgerust met de 3.8L N/A V6.
Het probleem is dat een inconsistente oliedruk kan leiden tot drukopbouw en vele andere problemen, waarvan sommige de motor volledig kunnen vernielen. Deze motoren staan erom bekend dat ze vastlopen en nooit meer starten. Daarom moet je goed kijken of de auto die je op het oog hebt bij deze terugroepacties hoort.
FAQ
Is de Hyundai 3.8L een goede motor?
De Hyundai 3.8L N/A motor is inderdaad een heel goede motor, want hij gaat al een tijdje mee en is een van de krachtigste en moeiteloosste motoren die Hyundai ooit heeft gemaakt. Natuurlijk heeft hij last van bepaalde problemen, maar dat is het geval met vrijwel alle motoren ooit.
Als je goed voor deze motor zorgt en niet kiest voor een motor met honderdduizenden kilometers op de teller, dan zit je meer dan goed met deze motor. Het is echt een uitgebalanceerde aandrijflijn met meer dan genoeg vermogen, maar ook fatsoenlijke rendementscijfers.
Hoe lang gaat een Hyundai 3.8L motor mee?
Bij regelmatig en goed onderhoud is er absoluut geen reden waarom de 3.8L motor niet minstens 200.000 mijl zou meegaan. Sommigen hebben zelfs gezegd dat de 3.8L makkelijk 300.000 mijl kan rijden zonder grote mechanische problemen, wat inderdaad optimistisch is, maar wel haalbaar.
Al met al lijken mechanische problemen zich niet voor te doen voor 100.000 mijl voor degenen die deze motor goed onderhouden. Als u goed let op koolstofafzetting, de staat van uw bougies, de staat van uw bobines en alles wat met olie te maken heeft, zou u 200.000 mijl of zelfs meer relatief probleemloos moeten kunnen halen.
Biedt Hyundai nog steeds de 3.8L motor aan?
De Hyundai Palisade van 2022 wordt nog steeds aangeboden met een 3.8L motor. De Kia Telluride wordt ook geleverd met de 3.8L motor, wat betekent dat de 3.8L nog steeds sterk is, zelfs in 2022. Beide modellen zijn gekoppeld aan een automatische transmissie met 8 versnellingen en de meeste mensen zijn van mening dat de 3.8L motor nog steeds beter is dan elke andere 4-cilinder motor.
Gezien de grote cilinderinhoud en het ontbreken van geforceerde inductie is de 3.8L echter verre van groen, want hij stoot maar liefst 261 gram per kilometer uit, wat veel te veel is voor 2022.
Auto’s met Hyundai 3.8 motor
De Hyundai 3.8-liter motor, ook bekend als de Lambda II 3.8, is gebruikt in verschillende Hyundai- en Genesis-modellen. Hier is een lijst van auto’s die zijn uitgerust met de Hyundai 3.8 motor:
- Hyundai Genesis Coupé: De 3,8-liter motor was beschikbaar in de Hyundai Genesis Coupe, een sportieve tweedeurs coupé. Hij leverde krachtige prestaties voor liefhebbers.
- Hyundai Genesis Sedan: De Hyundai Genesis Sedan, vooral in eerdere modeljaren, had de 3,8-liter V6-motor als een van de beschikbare opties.
- Genesis G80: De Genesis G80, een luxe sedan, heeft de 3,8-liter motor in bepaalde uitvoeringen. Hij biedt een mix van prestaties en luxe voorzieningen.
- Genesis G90: Het vlaggenschip van de luxe sedan van Genesis, de G90, wordt aangeboden met de 3,8-liter motor. Hij levert een soepele en verfijnde rijervaring.
- Hyundai Azera: De Hyundai Azera, een full-size sedan, is in sommige modeljaren uitgerust met de 3,8-liter V6-motor. Hij biedt een comfortabele rit en een scala aan functies.
- Hyundai Veracruz: De Hyundai Veracruz, een middelgrote crossover SUV, wordt in bepaalde versies aangedreven door de 3,8-liter motor. Hij biedt een ruim interieur en een goede bruikbaarheid.
- Hyundai Santa Fe (vorige generatie): In de vorige generatie van de Hyundai Santa Fe, meer bepaald het Santa Fe Limited-model, was de 3,8-liter motor een beschikbare optie. Hij bood een balans tussen prestaties en veelzijdigheid.
- Kia K900: De Kia K900, een luxe sedan van Hyundai’s zustermerk Kia, heeft de 3,8-liter motor in sommige versies gebruikt. Hij biedt een eersteklas rijervaring en chique kenmerken.
- Kia Stinger: De Kia Stinger, een sportieve fastback sedan, wordt in bepaalde versies aangeboden met de 3,8-liter V6-motor. Hij levert een combinatie van prestaties, stijl en functionaliteit.