Hyundai i30 vs Ford Focus – Wat is beter?

Is de Hyundai i30 een goede auto?

De wereld van de hatchbacks zit boordevol opties, wat betekent dat potentiële kopers uit vele modellen kunnen kiezen. U kunt premium hatchbacks kopen met geavanceerde technologie, luxe voorzieningen en zelfs motoren met meer dan 400 pk die kunnen wedijveren met oudere supercars. De meeste mensen zijn echter niet geïnteresseerd in dat soort hatchbacks omdat ze zowel duur als oncomfortabel zijn.

De beste mix van voor- en nadelen die typisch te vinden zijn in het segment van de gezinshatchbacks zijn auto’s als de Hyundai i30 en de Ford Focus regel naar de haan. De Hyundai i30 werd voor het eerst geïntroduceerd in 2007 en heeft sindsdien vier verschillende generaties voortgebracht. Het nieuwste i30-model werd in 2020 geïntroduceerd en biedt een enorme upgrade ten opzichte van het vorige model.

De Ford Focus is een van de langstlevende hatchbacks in dit segment: hij werd voor het eerst geïntroduceerd in 1998 en is sindsdien onafgebroken in productie geweest. Na 5 verschillende generaties heeft de Focus heel wat veranderingen ondergaan en staat hij nu dichter bij het topsegment dan ooit tevoren.

In dit artikel vergelijken we deze twee hatchbacks en vertellen we je welke je moet kopen. Dus, Hyundai i30 vs Ford Focus – Wat is beter?

Hyundai i30

De Hyundai i30 heeft een lagere vanafprijs dan de Ford Focus, maar de duurdere i30-modellen, zoals de i30 N, kosten meer dan de topmodellen van de Focus. U kunt kiezen uit twee verschillende motoren, de kleinere is de 1.0L driecilinder met 120 pk of de grotere 1.5L viercilinder met 160 pk. Alle i30-modellen zijn FWD, een handgeschakelde versnellingsbak is standaard en een automaat is een optie.

  Veelvoorkomende problemen met de Ford Edge

Qua design ziet de i30 er zeer modern uit en veel mensen verwarren hem met een premium model. Ook het interieur van de i30 is prima verzorgd, maar lager gespecificeerde modellen zien er een stuk slechter uit. De Hyundai i30 N ziet er van binnen en van buiten veel doelgerichter uit, vooral als u hem specificeert met fellere kleuren en contrasterende sierlijsten.

De betrouwbaarheid van de Hyundai i30 is echt goed, zoals bij de meeste moderne Hyundai-modellen. De rijervaring is vrij gewoon bij alle i30-modellen, behalve bij de i30 N, die veel dynamischer aanvoelt. De praktische bruikbaarheid is vergelijkbaar met de meeste auto’s uit dit segment, wat betekent dat er zonder problemen vier volwassenen in de i30 passen.

Ford Focus

De vanafprijs van de Ford Focus ligt iets hoger dan die van de i30, maar de i30 N is veruit het duurste model. Qua motorkeuze is de Focus een van de beste auto’s in zijn segment, want hij wordt geleverd met 2 benzinemotoren en zelfs een dieselmotor. De kleinere 1.0L 3-cilinder benzinemotor biedt 100pk, 125pk of 150pk.

De grootste 2.3L 4-cilinder die in het prestatiegerichte Focus ST-model te vinden is, levert 280 pk en is daarmee de krachtigste Focus die je tegenwoordig kunt krijgen. Qua design is de nieuwe Ford Focus ST voorzien van LED-koplampen en een veel scherper gezicht dat wel wat weg heeft van de i30. Het interieur is ook echt modern met alle nodige voorzieningen om je tijdens een lange reis te vermaken.

  Hyundai Equus Betrouwbaarheid

Wat betrouwbaarheid betreft, slaagt de Ford Focus erin om relatief vrij te zijn van ernstige gebreken, maar hij is niet zo goed als de i30. De praktische bruikbaarheid is echt goed, want Ford staat bekend om het goede beheer van de binnenruimte. Ook de kofferruimte is meer dan voldoende voor de meeste mensen, wat betekent dat hij kan worden gebruikt voor familieweekendjes.

FWD is standaard bij de Focus, en omdat de Focus RS niet meer in productie is, kun je geen AWD Focus kopen. Een handgeschakelde versnellingsbak is standaard en een automaat is een optie.

Verdict – De Ford Focus is beter

Allereerst moeten we vaststellen dat beide hatchbacks echt goed zijn in wat ze doen, wat betekent dat je geen fout zult maken, voor welke je ook kiest. De Ford Focus wint deze wedstrijd echter omdat hij uit meer motoren kan kiezen, die allemaal verrassend pittig en verfijnd zijn.

De Focus is ook leverbaar met een dieselmotor, wat een goede aanvulling is voor wie veel snelwegkilometers maakt. De binnenruimte is iets groter bij de Focus, maar de i30 biedt 3 liter extra kofferruimte.

De manier waarop de Focus rijdt, is misschien wel de grootste onderscheidende factor tussen deze twee modellen, want het onderstel van de Focus is echt goed. De Focus heeft minder last van weglawaai, vooral op de snelweg, waardoor hij iets comfortabeler aanvoelt. Tot slot moeten we ook vermelden dat de Focus een intuïtiever en moderner infotainmentsysteem biedt.

Daar staat tegenover dat het interieur van de i30 iets minder modern is, maar de i30 wint het op het gebied van betrouwbaarheid.

  Audi vs Hyundai betrouwbaarheid - Wat is beter

FAQ

Is de Hyundai i30 zuiniger dan de Ford Focus?

Als het op efficiëntie aankomt, slaagt de i30 erin de Ford Focus te verslaan, wat niet echt een verrassing is aangezien de i30 kleinere en minder krachtige motoren heeft. Met de i30 kunt u maximaal 45 km/u verwachten, terwijl de Focus moeite heeft om de 40 km/u aan te raken.

We moeten echter wel vermelden dat de Focus ook met een dieselmotor komt, die de zuinigste van allemaal is en tot 57 MPG kan rijden.

Is de Hyundai i30 veiliger dan de Ford Focus?

Beide hatchbacks zijn door Euro NCAP beoordeeld met 5 sterren, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken. De Focus verslaat de i30 op het gebied van veiligheidshulpsystemen, voetgangersveiligheid en veiligheid voor kinderen, terwijl de i30 beter is op het gebied van veiligheid voor volwassenen.

Beide zijn verkrijgbaar met een overvloed aan geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, waarvan de meeste deel uitmaken van dure optionele pakketten.

Is de Hyundai i30 N beter dan de Ford Focus ST?

De DCT-versnellingsbak in de i30 N maakt de i30 tot een modernere en capabelere hatchback, waardoor hij ongeveer een halve seconde sneller is in de sprint van 0-100 km/u. De i30 heeft echter 10 pk minder, waardoor hij de Focus op het hoogste niveau niet kan evenaren.

Om eerlijk te zijn zijn beide hatchbacks geweldig, maar de i30 N voelt gewoon als een meer toegewijde prestatieversie omdat de Ford Focus RS vroeger het topmodel van de Focus was.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts