Hyundai i30 vs Mazda 3 – Wat is beter?

Is de Hyundai i30 een goede auto?

Het huidige tijdperk van de auto-industrie staat vooral bekend om de enorme belangstelling voor crossovers en SUV’s, waardoor de populariteit van andere segmenten zoals het hatchback-segment enigszins is afgenomen. Als we dit combineren met het feit dat hatchbacks nooit echt populair waren in landen als de VS, rijst de vraag of een hatchback tegenwoordig wel een goede keuze is.

Het afgelopen jaar zijn de brandstofprijzen echter gestaag gestegen, gevolgd door een sterke prijsinflatie van goederen en diensten. Dit heeft een effect gehad op de wereldwijde automarkt, omdat mensen nu wat meer bereid zijn een hatchback te overwegen omdat deze auto’s over het algemeen zuinig en goedkoop zijn in het gebruik.

De Hyundai i30 en de Mazda 3 zijn de twee zwaargewichten in het segment van de betaalbare hatchbacks, omdat ze erg populair zijn bij zowel kopers die rijk zijn als kopers die zuinig rijden. Beide bieden veel voordelen, maar niet al te veel nadelen. Dus, Hyundai i30 vs Mazda 3 – Wat is beter?

Beide hebben efficiënte en krachtige motoren, zijn redelijk praktisch en zien er goed uit. De interieurtechnologie is vergelijkbaar met de nieuwste auto’s op de markt, terwijl de betrouwbaarheid zo hoog is als maar kan. Maar welke is nu de betere keuze? Lees het artikel en kom erachter!

Hyundai i30

Met een vanafprijs van ongeveer 20.000 dollar is de Hyundai i30 absoluut een goede deal. Je kunt kiezen uit twee verschillende motoren, een kleinere 1.0L driecilinder lijnmotor met 120pk of een grotere 1.5L viercilinder lijnmotor met 160pk. FWD is de enige optie die je bij de i30 kunt krijgen, maar je kunt kiezen uit een handgeschakelde 6-versnellingsbak of een 7-traps DCT automaat.

  Hyundai Kona betrouwbaarheid

Wie het echt serieus meent met de prestaties, moet ook de i30 N overwegen, het topmodel van de i30 dat tot 275 pk levert. Qua design ziet de gewone i30 er zowel van binnen als van buiten relatief ingetogen uit, terwijl de i30 N er veel serieuzer uitziet, zeker als u hem koopt in de kenmerkende blauwe kleur met alle toegevoegde details.

De betrouwbaarheid is bij alle i30-modellen erg goed, want de i30 is echt een van de meest betrouwbare auto’s in dit segment. De i30 rijdt normaal en dat betekent dat hij niets bijzonders is, behalve de i30 N natuurlijk. De waarde daarvan is op de meeste markten sterk, omdat ze niet zo snel afschrijven.

De praktische bruikbaarheid is vergelijkbaar met andere auto’s uit dit segment, maar sommige mensen klaagden over een gebrek aan ruimte op de tweede zitrij.

Mazda 3

De vanafprijs van de Mazda 3 is min of meer gelijk aan die van de i30, zodat er geen verrassingen zijn. Qua aandrijflijn kunt u kiezen tussen een 2.0L 4-cilinder benzinemotor met 122 tot 180 pk of een 1.8L 4-cilinder dieselmotor met 116 pk. Een handgeschakelde 6-versnellingsbak is de standaardtransmissie, maar u kunt kiezen voor een 7-traps DCT-bak.

FWD is ook de enige keuze voor de Mazda 3, net als bij de Hyundai i30. Qua design ziet de Mazda 3 er echt authentiek uit en dat wordt binnenin de Mazda 3 voortgezet. De rijervaring is aan de sportieve kant, maar Mazda biedt geen speciale performance-versie van de Mazda 3 aan.

  Hyundai Ioniq 5 vs Audi Q4 E Tron - Wat is beter?

De betrouwbaarheid is uitstekend, vergelijkbaar met die van de i30. De praktische bruikbaarheid is iets beperkter, want de Mazda 3 biedt maar liefst 100 liter minder kofferruimte dan de i30. Al met al is het ruimteaanbod van de Mazda 3 niet eens zo slecht, maar de i30 is in dat opzicht absoluut beter.

Verdict – De Mazda 3 is beter

Allereerst zijn beide hatchbacks briljant in wat ze doen, want ze slaan niets over. Ze zijn allebei betaalbaar, goed uitgerust, veilig, efficiënt en relatief comfortabel en praktisch. De Mazda 3 wint het echter van mij omdat hij een veel aangenamere auto is om mee te rijden en het interieur gewoon beter gebouwd is met materialen uit het hogere segment.

Bovendien is het exterieurdesign niet echt een wedstrijd, want de nieuwe Mazda-designtaal past perfect bij het formaat van de Mazda 3. We moeten wel vermelden dat de Hyundai efficiëntere motoren heeft, maar de Mazda-motoren zijn krachtiger, behalve de i30 N natuurlijk.

De Hyundai is ook de meer praktische auto van de twee. Hoe dan ook, u kunt hier geen verkeerde beslissing nemen, want beide zijn uitstekend.

FAQ

Waarom zou ik de Hyundai i30 kopen in plaats van de Mazda 3?

U zou de Hyundai i30 boven de Mazda 3 moeten kopen als u een meer praktische auto wilt, een auto die gemakkelijker in het gebruik is en een auto die beter bij de behoeften van uw gezin past. De i30 is de iets nieuwere auto hier, wat betekent dat hij ook betere MPG-resultaten biedt.

  Veel voorkomende problemen met de Hyundai Santa Fe

De Hyundai i30 is een auto die bij meer gebruiksscenario’s past dan de Mazda 3, maar de Mazda 3 domineert de Hyundai i30 in bepaalde, zeer belangrijke scenario’s.

Waarom zou ik de Mazda 3 kopen in plaats van de Hyundai i30?

Als u waarde hecht aan prestatiegericht rijden, een goed uiterlijk, hoogwaardige materialen en een geweldig weggedrag, dan is de Mazda 3 de auto voor u. Qua design is de Mazda 3 gewoonweg authentieker, levendiger en veel doelgerichter dan de i30. De i30 is gewoon zo goed, dat hij er nogal saai uitziet naast de Mazda 3.

Sterkere basismotoren, een responsievere besturing, een betere standaarduitrusting en meer opties om uit te kiezen, dat zijn allemaal redenen waarom u de Mazda 3 zou moeten kopen.

Is de Hyundai i30 veiliger dan de Mazda 3?

Zowel de Hyundai i30 als de Mazda 3 zijn 5-sterrenauto’s als het gaat om crashvoorschriften. Dat betekent dat u ook hier geen verkeerde beslissing kunt nemen. We moeten wel vermelden dat zowel de Mazda 3 als de Hyundai i30 ook veel veiligheidsvoorzieningen rechtstreeks van de fabriek meekrijgen.

U zult echter meer geld moeten uitgeven als u wilt dat deze zo veilig mogelijk zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts