Hyundai Ioniq 5 vs Kia EV6

Is de Hyundai Ioniq 5 een goede auto?

De Hyundai Ioniq 5 is de best verkochte Hyundai elektrische auto, terwijl de Kia EV6 de best verkochte Kia elektrische auto is, wat betekent dat deze twee in de voorhoede van de industrie staan op zoek naar een betere en koolstofvrije toekomst. In dit artikel gaan we de Hyundai Ioniq 5 vs Kia EV6 vergelijken en vertellen we je alles wat je over hen moet weten.

Aan het einde van dit artikel zul je een breed begrip hebben van wat je krijgt met elk van hen en waarom je voor de ene boven de andere zou moeten gaan. We moeten wel vermelden dat deze twee veel onderdelen met elkaar delen omdat ze deel uitmaken van dezelfde groep. Beide zijn gebaseerd op Hyundai’s nieuwe Electric-Global Modula Platform (E-GMP).

Daarom gaan we ons vooral richten op de verschillen tussen de twee, maar zullen we ook alle noodzakelijke specificaties behandelen. Voor de Amerikaanse markt is de EV6 iets goedkoper dan de Ioniq 5, maar de Ioniq 5 wordt vanuit de fabriek geleverd met meer voorzieningen die het speelveld een stuk gelijker maken.

Al met al vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten over de batterijen, de elektromotoren, de technologie, de actieradius, de betrouwbaarheid, de prijs, het design en de bruikbaarheid. Blijf dus nog even hangen als u in de markt bent voor een van deze auto’s.

De aandrijflijn

Zowel de Ioniq 5 als de EV6 worden aangeboden met FWD of AWD configuratie. De basismodellen hebben 167 pk, de middenmodellen 225 pk en de topmodellen met dubbele motor hebben standaard 320 pk en AWD. De EV6 heeft hier echter de overhand omdat hij ook verkrijgbaar is in de EV6 GT, die 576 pk levert en daarmee veruit het krachtigste model van de twee is.

  Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model 3 - Wat is beter?

Wat de batterijgrootte betreft, hebben zowel de Ioniq 5 als de EV6 kleinere 55kWh batterijen en grotere 77kWh batterijen en beide worden geleverd met een ingebouwde 11kW lader. Met deze lader kun je beide accu’s in 6 tot 8 uur opladen. Als u echter een 350kW DC-snellader kunt vinden, kunnen beide accu’s in minder dan 20 minuten worden opgeladen.

Het geschatte bereik van de EV6 is over de hele linie groter, maar de verschillen zijn minimaal. Zo kun je ongeveer 232 mijl verwachten voor de standaard EV6 en 220 mijl voor de Ioniq 5. De lange afstand van de Ioniq 5 bedraagt 305 mijl en die van de EV6 310 mijl.

Ontwerp en rijden

Wat het exterieurdesign betreft, ziet de Ioniq 5 eruit als een retro-future auto uit de jaren 70, wat voor velen een verworven smaak is, maar niemand kan zeggen dat de Ioniq 5 er niet authentiek en cool uitziet. De EV6 daarentegen is slanker en sportiever, wat tegenwoordig voor de meeste bestuurders een pluspunt is. De Ioniq 5 voelt luchtiger aan van binnen en heeft geen middenconsole, terwijl de EV6 zich gebogen voelt en wel een zwevende middenconsole heeft.

Als het op rijden aankomt, voelt de EV6 als een meer doelgericht model, omdat hij zowel sneller is als beter stuurt. Daarentegen voelt de Ioniq 5 gepolijster aan op een manier die comfortabeler en relaxter aanvoelt. De Kia zal waarschijnlijk populairder zijn bij jongere bestuurders die meer dynamiek en wendbaarheid wensen, terwijl de Ioniq 5 een meer ontspannen cruise-achtige ervaring is.

  Hyundai Tiburon betrouwbaarheid

Technologie en ruimte

Wat technologie en speciale functies betreft, moeten we vermelden dat beide modellen worden geleverd met een 12,3-inch touchscreen display dat zowel het bestuurdersdisplay als het centrale display herbergt. Beide zijn vrijwel identiek als het gaat om functies, op een paar kleintjes na. De Ioniq 5 wordt geleverd met een klein magneetbord waarop je dingen kunt plakken zoals op een koelkast.

De Kia EV6 komt wel met meer functies voor een lagere prijs dan de Ioniq 5. Dat betekent dat je met de EV6 meer uit je geld kunt halen als je voor een hoger segment gaat. De Ioniq 5 heeft 4 centimeter meer wielbasis en dat betekent meer beenruimte voor en achter en ook meer hoofd- en schouderruimte. De Ioniq 5 biedt ook drie kubieke meter meer in zijn kofferbak en achterbak.

Prijzen

Qua prijs is de Kia EV6 iets goedkoper met een kale uitrusting, maar duurder aan de bovenkant. Met drie standaardtrims over de hele linie is de prijsstelling vrijwel identiek met prijzen tussen 41.000 en 53.000 dollar, behalve voor de EV6 GT die veel meer zou moeten kosten.

Verdict

Als je liever een gezinsauto koopt, een auto waarbij ruimte, comfort, rust, gebruiksgemak en functionaliteit voorop staan, dan is de Ioniq 5 de betere keuze. Als je daarentegen houdt van een sportief design, een meer gerichte rijervaring en een iets betere efficiëntie, dan is de Kia EV6 de juiste keuze.

  Hyundai i10 vs Fiat Panda - Wat is beter?

FAQ

Is de Hyundai Ioniq 5 veiliger dan de Kia EV6?

Wat veiligheid betreft, is er weinig verschil tussen de twee, want beide zijn uitgerust met alles wat je van een EV uit 2022 mag verwachten. Dit omvat AEB, dodehoekwaarschuwing, parkeersensoren voor en achter, waarschuwingssysteem voor bestuurdersaandacht, waarschuwing voor kruisend verkeer achter en een heleboel airbags.

Hoe lang is de wachtlijst voor de Hyundai Ioniq 5?

Als u geïnteresseerd bent in de Hyundai Ioniq 5, wees dan bereid om minstens 6 tot 18 maanden te wachten voordat u er een krijgt, want er is wereldwijd veel vraag naar deze auto’s en het huidige microchip-tekort en de problemen met de toeleveringsketen helpen daar zeker niet bij.

Hoe lang is de wachtlijst voor de Kia EV6?

Het lijkt erop dat u de Kia EV6 iets eerder kunt krijgen dan de Hyundai Ioniq 5, maar dit kan voortdurend veranderen. U kunt er dus minstens 6-12 maanden op wachten, maar dat zal de komende maanden waarschijnlijk veranderen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts