Is Audi Q4 e-tron een goede auto?

Is Audi Q4 e-tron een goede auto?

De Audi Q4 e-tron is erop ingesteld om de komende jaren een van de populairste Audi EV’s te worden en vooralsnog lijkt dat waar te zijn. De Q4 e-tron werd al in 2021 uitgebracht en is gebaseerd op het VAG MEB-platform, wat betekent dat de Q4 veel van zijn onderdelen deelt met andere leden van zijn familie. Dus, is Audi Q4 e-tron een goede auto?

De Audi Q4 e-tron is inderdaad een heel goede auto, want hij is beter dan de originele e-tron en toch niet zo duur als sommige andere EV’s met een vergelijkbare uitrusting. De Q4 is verkrijgbaar in verschillende batterijformaten, met verschillende motorvermogens en maximale actieradius. De Q4 ondersteunt snelladen, zodat de batterij in een mum van tijd weer is opgeladen.

Het design van de Q4 is een mix tussen de Audi Q5 Sportback en de Audi Q8. Dit betekent dat de auto er zowel van binnen als van buiten stijlvol en gestroomlijnd uitziet. Het mag dan een zware auto zijn, hij weet beter te rijden dan zou moeten. Ook de betrouwbaarheid lijkt in orde, maar er zijn wel wat aandachtspunten.

Qua waarde lijkt de Q4 zich aardig staande te houden, maar het is een gloednieuwe auto en we weten niet zeker of dat de komende jaren nog gaat veranderen. De praktische bruikbaarheid is ook goed, niet zo goed als in de Q5, maar goed genoeg voor de meeste mensen.

Audi Q4 e-tron – De aandrijflijn

De Audi Q4 e-tron is er in twee verschillende batterijformaten, een 55kWh batterij of een grotere 82kWh batterij. Het instapmodel van de Q4 is het 35-model met een 55 kWh batterij, 170 pk en een maximumbereik van 212 mijl. De volgende in de rij is de Audi Q4 40 met de grotere 82 kWh batterij, 204 pk en een maximale actieradius van 323 mijl.

  Maakt Volvo elektrische auto's?

Het middensegment van de Q4 e-tron 45 heeft ook een 82 kWh batterij, maar het vermogen is verhoogd tot 265 pk en de actieradius is verlaagd tot 305 mijl. Het Q4 50-model is de krachtigste met een vermogen van 300 pk en een maximale actieradius van 303 mijl met dezelfde 82 kWh-batterij.

Het 55kWh-model kan met een snelle gelijkstroomlader in ongeveer 30 minuten worden opgeladen, terwijl de modellen met grotere accu’s dit in ongeveer 40 minuten kunnen doen. Het opladen van beide modellen via een langzame lader duurt tussen de 8 en 12 uur, afhankelijk van de lader, de omstandigheden en de grootte van de batterij en de voorconditionering.

Audi Q4 e-tron – Ontwerp en chassis

De Audi Q4 e-tron ziet er futuristisch uit en hij lijkt meer op concept cars dan op gewone alledaagse auto’s. Zijn design is een mix tussen de Audi Q5 en de Q8 met nog scherpere lijnen en meer nadruk op de toekomst. Het interieur van de Q4 is niet anders, met scherpe lijnen, grote schermen en een heleboel voorzieningen in het interieur.

De Q4 rijdt beter dan zou moeten, want het is een auto van 4200 kg omdat het grootste deel van dat gewicht laag in de auto zit. Dat betekent dat Audi de ophanging heeft moeten verstijven, maar de algehele demping is nog steeds goed genoeg om de Q4 aan te laten voelen als een echte luxe auto.

Audi Q4 e-tron – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De Audi Q4 e-tron lijkt een redelijk betrouwbare auto te zijn, zoals de meeste MEB-gebaseerde auto’s, maar de Q4 is ook een bijna gloednieuw model en het is onmogelijk om te zeggen hoe goed de auto het de komende jaren zal doen. We weten inmiddels allemaal dat EV’s inherent betrouwbaarder zijn dan ICE-auto’s en dat ze in verhouding langer mee zouden moeten gaan.

  Audi vs Tesla betrouwbaarheid - Wat is beter

De meest voorkomende problemen met de Q4 hebben te maken met de aandrijflijn, het infotainmentsysteem, de airbags, problemen met koud weer en de telefoon-app van Audi.

Audi Q4 e-tron – Waarde en praktische bruikbaarheid

De Q4 e-tron begint bij 45.000 dollar zonder opties en opties zijn er in overvloed. Dat betekent dat de Q4 goedkoper is dan de Q5, maar de prijsverschillen worden gemakkelijk tenietgedaan door dure optiepakketten. Hoe dan ook, de Q4 is nog steeds een goed geprijsde auto omdat veel mensen geloven dat hij een betere ervaring biedt dan sommige duurdere en grotere EV’s doen.

Praktisch gezien is de Q4 niet zo ruim als de Q5, maar hij is niet uitgerust met een grote centrale tunnel die de voetruimte van de middelste achterbank opeet. Dat betekent dat de tweede zitrij volledig vrij is, wat zeker prettig is als je vaak meerdere passagiers achterin vervoert.

FAQ Sectie

Moet ik de Audi Q4 e-tron kopen?

Als u op zoek bent naar een luxueuze EV die geen astronomisch prijskaartje heeft, maar toch alles biedt wat een groot luxemerk kan bieden, dan is de Q4 misschien iets voor u. Er zijn enkele punten waarop de Q4 niet de beste is, zoals de kwaliteit van de materialen, maar over het algemeen zal de auto zelfs de meest veeleisende Duitse liefhebbers van executive auto’s tevreden stellen.

De Q4 biedt genoeg actieradius voor de meeste mensen en hij heeft ook fatsoenlijk krachtige motoren. Audi zal waarschijnlijk op een gegeven moment een RS-versie aanbieden die meer dan 400 pk zal bieden. Al bij al lijkt de Q4 een goede koop, maar wie een snellere EV wil, zal toch iets langer moeten wachten op het RS-model.

  Audi S5 Sportback Betrouwbaarheid

Is de Audi Q4 e-tron een veilige auto?

Volgens ’s werelds meest geloofwaardige crashtestorganisaties verdient de Q4 een stellaire veiligheidsscore van 5 sterren voor zowel de bescherming van volwassenen als van kinderen. Dat is geen verrassing, want de meeste auto’s uit 2020 en verder hebben een 5-sterren beoordeling, maar het Duitse luxetrio probeert hun auto’s altijd veiliger te maken.

De Q4 is verkrijgbaar met een heleboel rijhulpfuncties die de veiligheid van de auto aanzienlijk verhogen. De meeste van deze voorzieningen zijn echter optioneel en ze kosten veel geld als je ze op je Q4 wilt laten monteren. Al met al is de Q4 zowel met als zonder deze voorzieningen veilig.

Is de Audi Q4 beter dan de Audi e-tron?

De Q4 e-tron is kleiner dan de gewone e-tron, maar hij is nieuwer wat betekent dat hij een stuk efficiënter is en vol zit met de nieuwste features die Audi u kan geven. Daarom is de Q4 de betere auto, maar de e-tron is de komende maanden toe aan een vervanging of een mid-cycle refresh.

Als zodanig kunt u beter wachten tot de opgefriste/nieuwe e-tron uitkomt voordat u een beslissing neemt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts