Is Audi S5 een goede auto?

Is Audi S5 een goede auto?

De Audi S5 is een stijlvolle sportwagen op instapniveau, gemaakt door Audi’s Sport divisie. De S5 verschilt van de gewone A5 dankzij een grotere, krachtigere motor, een subtiele styling-upgrade en een meer gerichte rijervaring. De S5 is bedoeld om de kloof tussen de snelle Audi RS5 en de meer gewone reguliere Audi A5 te overbruggen. Dus, is Audi S5 een goede auto?

De Audi S5 is inderdaad een heel goede auto omdat hij het beste van twee werelden biedt. Hij is comfortabel, bescheiden en elegant, maar ook snel, dynamisch en in staat om hot hatchbacks van de lijn te stoten. De S5 wordt geleverd met een diesel V6 motor of een benzine V6 motor, terwijl oudere S5 modellen zelfs met een natuurlijk aangezogen V8 leverbaar waren.

Qua design krijgt de S5 een sportieve bodykit, een set grotere wielen, grotere remmen, een iets verlaagde rijhoogte, vier uitlaatpijpen, sportstoelen en nog een paar extra stylingupgrades binnen en buiten. Wat betreft ophanging en wegligging weet de S5 zich in de bochten goed staande te houden, maar hij kan op dat gebied niet tippen aan de meer gerichte RS5.

Betrouwbaarheid is ook sterk als je de auto goed genoeg onderhoudt. Dat gezegd hebbende, nieuwe S5 modellen hebben veel minder kans op problemen in vergelijking met oudere modellen. Praktisch is hij ook, maar alleen als je voor de vierdeurs Sportback versie gaat, want de tweedeurs coupé en cabriolet zijn veel minder praktisch.

Audi S5 – De aandrijflijn

Zoals vermeld in de intro, krijgt de S5 ofwel een 3.0L diesel V6 of een benzine 3.0L V6 en beide van deze maken ongeveer 330pk-360pk afhankelijk van het modeljaar. Oudere S5 modellen worden geleverd met een 4.2L natuurlijk aangezogen V8 die een stuk spannender is, maar ook een stuk dorstiger en agrarisch aanvoelt. Alle S5’s zijn uitgerust met Audi’s Quattro AWD systeem.

  Beste prestaties luchtfilters voor B7 Audi

Alle S5’s van na de 1ste generatie worden geleverd met een automatische versnellingsbak en de nieuwste S5 modellen met de S-Tronic dual-clutch transmissie. Vroege S5’s kunnen ook met een handgeschakelde versnellingsbak worden geleverd en de combinatie van een 4.2L natuurlijk aangezogen V8 met een handgeschakelde versnellingsbak is iets wat je in geen enkele andere auto uit dit of zelfs dat tijdperk vindt.

Het verbruik is bij geen van deze auto’s bijzonder goed, behalve bij de 3.0L diesel S5, die zo’n 30-35 MPG lijkt te halen als je licht op het gaspedaal trapt. Al met al biedt de S5 een opwindende aandrijflijn die in staat is om je te vermaken zonder aan iedereen te hoeven schreeuwen dat je een grote motor hebt.

Audi S5 – Ontwerp en onderstel

De S5 krijgt een paar stylingstweaks en -accenten die hem onderscheiden van de gewone A5 en hem gerichter doen lijken. De eenvoudigste manier om een S5 te herkennen is te kijken naar zijn uitlaatsysteem en grotere remrotors en remklauwen. De S5 is verkrijgbaar in de drie carrosserievarianten, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan de Sportback vierdeurs of de stijlvolle tweedeurs coupé.

De ophanging en het onderstel van de S5 blijven relatief ongewijzigd, maar zijn wel iets stijver dan bij de gewone A5. Dit betekent dat de auto minder overhelt in de bochten, maar hij kan ook niet tippen aan de RS5 als het op weggedrag aankomt.

  De beste Audi voor brandstofbesparing

Audi S5 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De Audi S5 is een redelijk betrouwbare auto, wat betekent dat hij lang mee zou moeten kunnen gaan als je er goed voor zorgt. Het is geen verrassing dat premium Duitse auto’s grondig onderhoud nodig hebben omdat ze niet echt kunnen functioneren zonder. Er zijn enkele problemen met zowel nieuwere als oudere S5’s die het bespreken waard zijn.

De meest voorkomende problemen hebben te maken met de motor. Oudere S5-modellen hebben last van koolaanslag op het inlaatspruitstuk, terwijl nieuwere modellen soms last hebben van problemen met de bobine. De transmissie kan schokkerig en lui op zowel nieuwere als oudere S5’s, kan het infotainment glitch in alle S5’s, terwijl de apparatuur, zoals het zonnedak of de cabriokap zijn een bekende klacht met oudere S5’s.

Audi S5 – Waarde en praktische bruikbaarheid

Oudere 4.2L natuurlijk aangezogen V8 Audi S5 modellen zijn nu een koopje als je bedenkt wat je krijgt voor het geld. Nieuwere S5’s zijn een stuk duurder en de 2e gen pre-facelift S5 lijkt te zijn degene die het meest zinvol als een gebruikte auto.

De vierdeurs Sportback versie is een stuk praktischer dan de andere twee, vooral als het gaat om familiegebruik. De S5 mist een beetje hoofdruimte in vergelijking met de A4, maar dat wordt goedgemaakt door de grotere kofferruimte.

FAQ Sectie

Is de Audi S5 een snelle auto?

De Audi S5 is inderdaad een snelle auto, want alle S5-generaties zijn uitgerust met Audi’s Quattro AWD en een motor met minstens 330 pk. De S5 van de eerste generatie kan vanuit stilstand in ongeveer 5 seconden 160 km/u bereiken, terwijl de nieuwste en snelste S5 dat in ongeveer 4,5 seconden kan, wat voor een familie sedan een heel groot getal is. De topsnelheid is in alle S5-modellen begrensd op 155 km/u.

  Welke Audi heeft een V12 motor

De S5 kan de kwart mijl afleggen in ongeveer 13 seconden, wat een redelijke tijd is en past bij de algehele sportieve uitstraling van de auto. De oudere 4.2L V8 handgeschakelde S5 modellen zijn de langzaamste van het stel, maar de combinatie van een handgeschakelde versnellingsbak met een raspende V8 is veel meer waard dan kwartmijl tijden.

Is de Audi S5 een dagelijkse bestuurder?

De Audi S5 is ontworpen met het oog op dagelijks rijden en dat is meteen duidelijk als u instapt. Audi’s S-auto’s zijn ontworpen voor dagelijks gebruik en dat betekent dat u niets aan comfort inlevert als u de gewone A5 overslaat en voor de S5 gaat.

De S5 biedt een perfecte balans tussen comfort en dynamiek en daarom is het de sweet spot van het hele Audi A5-gamma.

Moet ik een Audi S5 kopen?

Als u op zoek bent naar een gestroomlijnde, luxueuze en plezierig rijdende sedan/coupé, dan is de S5 een perfecte keuze. De S5 doet alles goed, wat betekent dat hij waarschijnlijk aan uw prioriteiten zal voldoen. Hij kan comfortabel, ontspannen en chill zijn, maar ook snel, dynamisch en opwindend.

U kunt kiezen tussen een 4-deurs Sportback, een 2-deurs coupé of een 2-deurs cabriolet, afhankelijk van waar uw voorkeur naar uitgaat.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts