Is BMW een supercar?

Hoewel BMW veel sportwagens en snelle auto’s produceert, is het nog lang geen supercarbedrijf. De BMW i8, die is uitgerust met een hybride middenmotor, komt het dichtst in de buurt van een supercar die in serie is geproduceerd. Helaas heeft de BMW i8 alleen het uiterlijk van een supercar, maar ontbeert hij de capaciteit, prestaties en mogelijkheden van een supercar.

Waarom produceert BMW geen supercars?

Audi heeft de R8 Audi supercar, Lexus heeft de Lexus LFA, en Mercedes… nou ja, Mercedes-Benz heeft een stel supercars om mee op te scheppen. Dus, waarom heeft BMW er geen gemaakt? De BMW i8 komt het dichtst in de buurt van een supercar. De i8 komt er zeker en overtreft in termen van uiterlijk, maar in termen van prestaties is nergens in de buurt van de hierboven genoemde modellen.

De reden waarom Audi de R8 heeft geproduceerd, is dat VAG eigenaar is van Lamborghini en zij toegang hebben tot dezelfde motoren die in Lamborghini’s worden gestopt.

Qua prestaties komt BMW’s M5 Competition coupé dicht in de buurt van een supercar, met de verbazingwekkende 3,1 seconden tijd van 0 – 60 mijl per uur, wat sneller is dan de Audi R8 supercar met een snelheid van 3,4. Dat alleen al zegt veel over BMW. Hoewel andere merken supercars produceren, stopt BMW superprestaties in de meeste van hun wagens.

De snelste BMW wagens – M5 en M8 Competitie

Weinig supercars kunnen de 0 tot 60 mijl per uur tijd van de BMW M5 Competition en de BMW M8 Competition verslaan. Beiden noteren een tijd van 3,1 seconden, waarbij de BMW M8 Competition iets sneller is, dankzij zijn lichtere gewicht. De twee monsterlijk krachtige auto’s worden aangedreven door dezelfde aandrijflijn.

  Welk leder gebruikt BMW? Is het echt?

De BMW M5 Competition werd in 2018 geïntroduceerd met een TwinPower Turbo V8 4.4 L 600, die 600 pk en 553 lb ft aan koppel genereert.

Met een agressieve en toch klassieke BMW-look brengt de BMW Competition als geen andere BMW puur rijplezier en vermogen binnen. Toch is het ook een goede all-round auto met 5 deuren. Het is niet uw typische 2-zits sportwagen die voor niets anders kan worden gebruikt. Hij heeft ook een 440-liter kofferbak waar geen enkele andere sportwagen over kan opscheppen.

Beide auto’s zijn goed uitgerust met innovatieve functies, alsof je in een geavanceerde 5 of 7 Serie rijdt. De BMW’s met M-pakket, evenals de M5 en M8 in het algemeen, bieden een comfort dat geen enkele andere supercar kan bieden. In tegenstelling tot de meeste sportwagens en supercars, zijn de BMW M’s 5 zitplaatsen met 4 deuren, met uitzondering van de BMW M2 en M1.

Het BMW design dat het dichtst bij een supercar komt – BMW i8

BMW i8 is een plug-in hybride sportwagen die voor het eerst werd ontwikkeld door BMW in 2014. Hij accelereert van 0 tot 62 mijl per uur (0 tot 100 km/u) in 4,4 seconden, wat een stuk langzamer is dan de concurrentie van de M5 en M8, en ook veel langzamer dan supercars als de Audi R8 of een Lexus LFA.

  Het beste BMW model voor het geld

Ondanks het feit dat het geen supercar is, werd de BMW i8 in 2020 ’s werelds best verkochte plug-in elektrische sportwagen, met meer dan 20.000 verkochte exemplaren wereldwijd. Hij overtrof alle concurrenten samen in het betreffende segment qua verkoopaantallen.

De BMW i8 heeft een gestroomlijnd design dat hem krachtiger doet lijken dan hij in werkelijkheid is. Hij heeft een topsnelheid van maximaal 250 km/u.
Aan de andere kant biedt deze prachtige auto 134 mijl per gallon (2,1 l per 100 km), wat geen enkele andere sportwagen kan bieden. Dit alles is natuurlijk te danken aan de hybride motor. Wanneer de BMW i8 alleen op brandstof rijdt, heeft hij een kilometrage van 29 mijl per gallon (6,7 l/100 km), wat nog steeds benijdenswaardig is.

De actieradius van het 2020 model is 315 mijl (507 kilometer), en hij kan 15 mijl (24 kilometer) alleen op elektriciteit rijden. De benzinemotor waarmee hij is uitgerust is een 1,5 l3 turbo B38A15T0 die de auto voorziet van 228 pk. De hybride synchroonmotor levert nog eens 129 pk extra.

Gecombineerd leveren beide motoren een totaal van 357 pk en een koppel van 420 lb ft, wat niets is om over op te scheppen onder sportwagens en supercars. Ondanks het feit dat de BMW i8 niet wordt geclassificeerd als supercar, won hij toch diverse prijzen, waaronder die voor Best Production Preview Vehicle in 2013 en de AutoGuide’s 2015 Reader’s Choice Green Car of the year in 2014.

Verrassend genoeg won hij ook de 2015 UK Performance car of the year, ondanks het feit dat het niet een erg krachtige BMW is, vergeleken met zijn rivalen. De belangrijkste reden daarvoor is wellicht het hoge aantal kilometers per liter dat de auto heeft.

  Hoe BMW koelvloeistof mengen

FAQ

Wat zijn de beste performance BMW modellen door de jaren heen?

De beste prestatiegerichte BMW’s in de 20e eeuw beginnen met de BMW M5 507 uit 1956, een prachtige, maar zeer dure BMW. In de jaren 1970 kwam de beroemde Batmobile 3.0 CSL 1972 uit en werd een wereldwijd fenomeen. In de jaren 1990 was de BMW 850CSI de snelste. Toch heeft slechts één sportwagen-prototype van BMW ooit de Le Mans gewonnen, en dat was de V12 LMR BMW uit 1999.

Wat is een meer betaalbare BMW sportwagen?

De BMW 2 Reeks is een subcompacte sportwagen op instapniveau die met een M-pakket kan worden aangeboden. U kunt ook de BMW M2 of de BMW Z Reeks kopen, die beide iets betaalbaarder zijn dan de grotere 5 Reeks of M5 wagens. De BMW Z Serie is een compacte tweezitter die vaak in een cabrioletversie wordt geleverd.

Hoeveel kilometer kunnen BMW sportwagens meegaan?

De meeste BMW sportwagens kunnen meer dan 200.000 mijl meegaan als ze goed onderhouden worden en er niet agressief mee gereden wordt. De modellen van vóór 2006 kunnen zelfs nog langer meegaan, omwille van het plastic dat gebruikt wordt bij de productie van hun motoren. Nieuwere modellen zijn wettelijk verplicht om afbreekbare herbruikbare kunststoffen te bevatten die in de loop van de jaren van gebruik gemakkelijker smelten.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts