Is de Audi A3 een goede auto?

Is de Audi A3 een goede auto?

De Audi A3 is de populairste hatchback/subcompacte sedan in Audi’s huidige line-up en is een van de best verkochte Audi-modellen in de geschiedenis. De A3 werd voor het eerst geïntroduceerd in 1996 en heeft sindsdien vijf generaties voortgebracht, met de nieuwste die in 2020 uitkomt. We gaan ons richten op de laatste twee generaties van de Audi A3 omdat die het meest verkopen.

De aandrijflijn van de A3 omvat een aantal diesel- en een aantal benzineopties. De A3 is ook verkrijgbaar als elektrische auto of als hybride auto voor de allernieuwste Audi A3 modellen die niet echt zo populair zijn. Deze motoren bieden meestal tussen 105pk en 160pk terwijl de krachtigste RS en S modellen tot 400pk bieden.

De A3 is verkrijgbaar in drie verschillende koetswerkstijlen, een gewone Sportback 4-deurs hatchback, een 2-deurs hatchback, of een 4-deurs subcompacte sedan. Ze zien er allemaal goed uit, vooral met de S-Line exterieurpakketten, terwijl het interieur sterk afhankelijk is van de optionele voorzieningen die je kiest. Volledig uitgeruste A3-modellen zien er van binnen geweldig uit, vooral de laatste twee generaties.

Op het vlak van betrouwbaarheid is de A3 degelijk, maar hij moet wel goed onderhouden worden om zo goed mogelijk te werken. De praktische bruikbaarheid is ook beter dan verwacht. Ten slotte zijn de waarden van deze auto’s grotendeels stabiel omdat ze erg goed verkopen. A3-modellen van 3 tot 6 jaar oud zijn nu de beste om te kopen vanuit het oogpunt van prijs-kwaliteitverhouding.

Audi A3 – De aandrijflijn

Entry-level Audi A3 benzine modellen worden geleverd met ofwel een 1.2L, 1.4L, 1.5L, een 1.6L, of een 2.0L 4-cilinder motor met vermogens tussen 105pk en 265pk voor de meest krachtige 2.0L 4-cilinder S3 modellen. Je kunt de A3 ook krijgen met een 2.5L 5-cilinder gasmotor met 400pk, wat het krachtigste Audi A3 model ooit is.

  Beste Telefoonhouder Voor Audi

Dieselmotoren zijn de 1.6L TDI 4-cilinder of de 2.0L TDI 4-cilinder met vermogens van 115pk en 170pk voor de krachtigste 2.0L TDI-modellen. Je kan de A3 krijgen met een 40 TFSe hybride aandrijflijn die de 1.4L TFSI en een elektrische motor aanbiedt voor een gecombineerd vermogen van 204pk.

De beste benzinemotoren van Audi zijn de 1.5L 150pk motoren of de top-of-the-line 2.5L 5-cilinder eenheden die te vinden zijn in de range-topping RS3. De beste dieselmotor is ongetwijfeld de 2.0L TDI met 150pk omdat hij efficiëntie en vermogen beter in evenwicht houdt dan om het even welke andere A3-motor ooit.

De efficiëntie is ook geweldig bij al deze motoren, omdat de beste benzinemotoren tot 50MPG kunnen halen, terwijl de beste dieselmotoren tot bijna 70MPG kunnen halen, wat een indrukwekkend cijfer is als je bedenkt dat geen van deze motoren echt underpowered zijn.

Audi A3 – Ontwerp en chassis

Als het op design aankomt, ziet de A3 er in zijn twee laatste generaties strak en modern uit. Als je echter wilt dat de A3 er op zijn best uitziet, zul je moeten gaan voor een sedan met S-Line-uitrusting of een Sportback-versie. De tweedeurs A3 is niet echt populair, omdat de meeste mensen gewoon niet genoeg hebben aan een tweedeurs en omdat de verhoudingen ook niet optimaal zijn.

Het interieur van de A3 is echt afhankelijk van de optionele uitrusting, want de kale modellen zien er echt slecht uit, terwijl de mooi uitgeruste modellen er ongelooflijk uitzien. De ophanging en het onderstel van de A3 zijn afgestemd op een soepele en comfortabele rit, waardoor de A3 aanvoelt als een echte premium auto.

  Beste 5w40 synthetische olie voor audi

Audi A3 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De Audi A3 is een redelijk betrouwbare auto, maar hij heeft wel last van een paar veelvoorkomende problemen die de moeite waard zijn om over te praten. Om te beginnen zijn de dieselmotoren gevoelig voor problemen met het DPF filter, terwijl de benzinemotoren gevoelig zijn voor problemen met de bobines. Van beide is bekend dat ze soms te veel olie verbruiken en zelfs verschillende olielekken kunnen ontwikkelen.

Elektrische problemen en problemen met de ophanging komen ook vaak voor bij A3-modellen. Het beste zou zijn om een Audi A3 zo goed mogelijk te onderhouden, want het onderhoud is niet al te duur, maar het bespaart je op de lange termijn een hoop ellende.

Audi A3 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De nieuwe Audi A3 kost vanaf nieuw behoorlijk wat geld, maar ook op de 2e-hands markt behoudt hij zijn waarde heel goed. De vorige A3 van na de facelift is nu de beste om voor te gaan, want die is wel wat in waarde gedaald, maar niet overdreven veel. Al met al biedt de A3 een goede prijs-kwaliteitverhouding als je er een kunt vinden met de juiste uitrusting en niet te veel kilometers op de klok.
Wat praktische bruikbaarheid betreft, is de A3 goed, behalve de tweedeurs versies die helemaal niet praktisch zijn. De meest praktische A3 is eigenlijk de hatchback, omdat de sedan een meer aflopende daklijn heeft die de hoofdruimte achterin een beetje inneemt.

FAQ Sectie

Is de Audi A3 een goede auto om te kopen?

De Audi A3 is een van de beste auto’s die u kunt kopen als u geïnteresseerd bent in een hatchback of een subcompacte sedan die nieuw genoeg is om alle nieuwste Audi-technologie te krijgen, maar niet tegen een prijs die meestal geassocieerd wordt met de meeste Audi-modellen.

  Wat is de beste Audi TT uitlaat?

De A3 biedt veel waar voor zijn geld en kan zowel in de stad als op lange trajecten uitstekend uit de voeten. Al met al is de A3 de moeite waard als je op zoek bent naar zo’n auto. Als u de A3 te klein vindt, kunt u beter op zoek gaan naar iets als een Audi A4 of zelfs een A6.

Wat is het beste Audi A3 model?

Het beste Audi A3 model is de 2,5L 5-cilinder 400pk Audi RS3 sedan. Deze kan verbazingwekkende prestaties bieden dankzij zijn echt opwindende motor en echt responsieve S-Tronic versnellingsbak met dubbele koppeling. De RS3 klinkt geweldig, ziet er geweldig uit en rijdt geweldig.

Als u een meer gewone Audi A3 wilt, kunt u het beste gaan voor het 1.5L benzinemodel of het 2.0L TDI dieselmodel. Quattro AWD is ook beschikbaar voor sommige A3 modellen, maar je hebt het niet per se nodig in een A3.

Is de Audi A3 een goede gezinsauto?

Als u een jonger gezin hebt, is de A3 eigenlijk een geweldige auto. Heb je een groter gezin of zijn je kinderen inmiddels volwassen, dan is de A3 niet de auto waar je voor moet gaan. Al met al krijgt de A3 diverse gezinsvriendelijke voorzieningen zoals USB-poorten rondom, makkelijk bereikbare IsoFix bevestigingspunten voor kinderzitjes, wijd openende portieren en een relatief stille cabine.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts