Is de Audi RS3 een goede auto?

Is de Audi RS3 een goede auto?

De Audi RS3 is de top-of-the-line Audi A3 die wordt geleverd met een glorieuze 2.5L 5-cilinder turbomotor. Deze motor is in feite een doormidden gesneden Audi R8 V10 en daarom klinkt hij bijna net zo glorieus als de R8 doet. De nieuwste Audi RS3 is de meest serieuze RS3 tot nu toe dankzij meer dan 400 pk en een heleboel upgrades ten opzichte van de gewone A3. Dus, is Audi RS3 een goede auto?

De Audi RS3 is eigenlijk een heel goede auto omdat hij het beste van de Audi Sport-divisie combineert met de nieuwe A3, wat een heel verleidelijk pakket oplevert. De RS3 is de leider in zijn segment als het gaat om design, de motor en het algemene gevoel achter het stuur, want de A45 AMG kan er gewoon niet aan tippen met zijn 2.0L 4-cilinder motor.

De RS3 is verkrijgbaar als hatchback of als sedan, iets wat je ook niet bij de Mercedes vindt. De RS3 oogt agressief, maar de proporties passen goed bij het kleinere chassis. Het interieur zit vol met hoogwaardige materialen, waardoor de auto net zo luxueus oogt als sommige duurdere Audi-modellen.

De betrouwbaarheid is behoorlijk, maar er zijn enkele zaken die de moeite waard zijn om over te praten. De waarden hiervan zijn ook sterk op de 2de hands markt. De praktische kant is dezelfde als bij de gewone A3, wat betekent dat hij geen vier volwassenen comfortabel kan vervoeren, maar dat hij goed genoeg is voor occasionele kortere ritten.

Audi RS3 – De aandrijflijn

De aandrijflijn van de Audi RS3 bestaat uit een glorieuze 2.5L 5-cilinder turbomotor die 400pk en 368lb-ft aan koppel levert. De motor is vrij toerengebied en het voelt als een baby R8 motor. De RS3 rijdt van 0 naar 100 km/u in ongeveer 3,5 seconden, wat hem op een serieus terrein brengt met auto’s die wel vijf keer zoveel kosten.

  Passen Mercedes velgen op Audi?

De motor is gekoppeld aan een geavanceerde en relatief naadloze S-Tronic zeventrapstransmissie met dubbele koppeling en Audi’s iconische Quattro AWD-systeem. Daardoor kan de RS3 ongeacht de weersomstandigheden zijn vermogen kwijt. Het verbruik is ook behoorlijk, want de RS3 kan tot 30MPG halen, wat geweldig is voor een 400pk sterke auto met AWD.

Al met al is de aandrijflijn van de RS3 zonder twijfel de beste in zijn klasse, want hij is werkelijk uniek. Geen enkele andere auto in dit segment biedt iets beters dan een 2.0L 4-cilinder turbomotor en geen enkele motor klinkt zo goed als de 5-cilinder in de RS3, zelfs niet veel V6-motoren doen dat.

Audi RS3 – Ontwerp en onderstel

De Audi RS3 ziet er vanuit elke hoek agressief uit dankzij de vele upgrades die hij van de fabriek meekrijgt, zoals een opgewaardeerde bodykit, laagprofielvelgen, grote remmen en een paar enorme RS-ovale uitlaten. De grille is ook opgewaardeerd om er sportiever uit te zien en dat geldt ook voor het hele interieur, met name het stuurwiel en de sportstoelen.

De RS3 is een stuk doelgerichter dan de gewone A3, maar voelt niet overdreven oncomfortabel aan. De S3 is misschien iets gewoner en comfortabeler, maar de RS3 is in alle andere opzichten beter. Hij heeft weinig last van body roll en het onderstuur dat meestal met de RS3 wordt geassocieerd, is alleen voelbaar als je hem extreem hard duwt.

  Welke inkomensklasse koopt Volvo vs. Audi?

Audi RS3 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De RS3 is een redelijk betrouwbare auto, maar hij heeft wel constant grondig onderhoud nodig. Deze auto’s zijn gemaakt om veel misbruik te doorstaan en moeten perfect worden afgesteld om lang mee te gaan. De RS3 is duurder in het gebruik dan de S3 en vooral de gewone A3, maar dat is het allemaal waard dankzij de motor.

De meest voorkomende problemen met de RS3 hebben te maken met een aarzelende motor, een mogelijk defecte brandstofpomp en brandstofregelmodule, problemen met de elektrische installatie en het MMI-systeem, en het falen van de achterste bevestigingspunten.

Audi RS3 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De 2022 RS3 begint bij ongeveer 60.000 dollar, wat een enorme som geld is voor een Audi A3, maar de RS3 heeft weinig gelijkenissen met de gewone A3. Het is niet meer dan logisch om 60.000 dollar te betalen voor de RS3 als u op zoek bent naar een kleinere, prestatiegerichte auto die ook luxe en stijl biedt. Als dit soort auto’s je niet interesseren, kun je de RS3 beter helemaal overslaan.

Op praktisch vlak verschilt de RS3 niet van de gewone A3, wat betekent dat het krap is op de achterbank, maar de koffer biedt wel een redelijk grote ruimte. Het zicht is ook prima en de auto is relatief gemakkelijk in en uit te stappen.

FAQ Sectie

Is de Audi RS3 een goede gezinsauto?

Als u een jong gezin hebt, kan de RS3 u heel goed van dienst zijn, want hij kan rustig en volgzaam zijn wanneer u dat wilt, maar ook wild wanneer u helemaal alleen bent. De RS3 kan misschien niet comfortabel vier volwassenen vervoeren en daarom worden ze meestal gekocht door jongere mensen en mensen met jongere gezinnen.

  Is de Audi S3 een goede auto?

De RS3 heeft een aantal handige gezinsvriendelijke voorzieningen, zoals veel USB-poorten voor alle passagiers, veel opbergvakken, gemakkelijk bereikbare IsoFix-bevestigingspunten, kindersloten en wijd opengaande portieren. Ook de bagageruimte is groot voor de omvang van de auto.

Zijn auto’s zoals de Audi RS3 zinvol?

Een gewone Audi A3 sedan kost ongeveer 35.000 dollar en de Audi S3 begint bij ongeveer 45.000 dollar. U kunt de S3 Prestige volledig uitrusten voor ongeveer 53.000 dollar en dan houdt u nog 7.000 dollar over. Een volledig uitgeruste RS3 zal waarschijnlijk meer dan 70.000 dollar kosten, wat een krankzinnig bedrag is voor wat in wezen een Audi A3 sedan is.

Dit roept de vraag op of auto’s zoals de RS3 überhaupt wel zin hebben. Maar zodra u hem uitprobeert en u beseft hoe bijzonder de auto eigenlijk is, zult u waarschijnlijk van gedachten veranderen.

Kan ik de Audi RS3 Sportback in de VS krijgen?

Audi is een van die merken die niet veel modellen op de Amerikaanse markt aanbiedt omdat ze niet genoeg interesse zien. Een van die modellen is de Audi A3 Sportback (hatchback) wat ook betekent dat de aankomende RS3 Sportback niet in de VS verkrijgbaar zal zijn, alleen het sedan model zal dat zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts