Is de Audi S3 een goede auto?

Is de Audi S3 een goede auto?

De Audi S3 is een instapmodel Audi A3 hatchback/sedan die een opwindende rijervaring belooft zonder daar schreeuwerig over te doen. Veel mensen geven de voorkeur aan auto’s die niet de boodschap van een douchebag uitstralen, maar die toch een glimlach op je gezicht toveren wanneer je het gaspedaal intrapt. Dus, is Audi S3 een goede auto?

De Audi S3 is inderdaad een heel goede auto, want het zou net zo goed de sweet spot van het hele Audi Sport gamma kunnen zijn voor diegenen die een kleine, maar capabele auto willen die alles biedt wat een echte Audi zou moeten bieden. De S3 wordt aangedreven door een 2.0L 4-cilinder turbomotor met 300-310pk voor de laatste drie generaties die het onderwerp van dit artikel zullen zijn.

Qua design verschilt de S3 van de gewone A3 dankzij een paar discrete prestatie-upgrades, zoals een stijlvollere bodykit, beter ogende wielen en een viervoudige uitlaat. Het interieur van de S3 is ook opgefrist met materialen van hogere kwaliteit, terwijl de rijervaring doelgericht en dynamisch, maar toch comfortabel is.

De S3 is ook een fatsoenlijk betrouwbare auto, maar we gaan een paar veel voorkomende problemen die de S3 teisteren noemen. De waarden van deze zijn echt goed omdat ze meestal vergelijkbaar geld kosten als de Golf R, maar een Audi badge en een beter interieur maken het meer de moeite waard dan de Golf R. De S3 is net zo praktisch als elke andere A3, wat betekent dat hij ook fatsoenlijk is.

Audi S3 – De aandrijflijn

De Audi S3 is uitgerust met een 2.0L 4-cilinder turbomotor die tussen de 300pk en 310pk levert voor de laatste drie S3 modellen. Deze motor is in staat om de S3 van 0mph naar 60mph te stuwen in ongeveer 4,5 seconden, wat inderdaad een zeer goede tijd is voor een instapmodel Audi performance auto.

  Veel voorkomende problemen met Audi A3

De S3 motor is gekoppeld aan een gesofisticeerde 7-traps S-Tronic versnellingsbak met dubbele koppeling en Audi’s iconische Quattro AWD systeem dat in staat is om het vermogen zonder problemen op te brengen. De S3 is ook een relatief zuinige auto, want hij kan tot 35MPG gecombineerd rijden, wat een heel goed cijfer is voor een prestatieauto.

De aandrijflijn van de S3 is lang niet zo opwindend als die van de RS3 met zijn 2.5L 5-cilinder motor. Toch is 310 pk precies goed voor een auto zo groot als de S3, omdat je daarmee het toerengebied op een lineaire manier kunt verkennen. Al met al is de S3 aandrijflijn voor velen een “sweet spot” en bovendien verfijnd en behoorlijk efficiënt.

Audi S3 – Ontwerp en onderstel

De Audi S3 verschilt van de gewone A3 dankzij een paar discrete stylingupgrades zoals een beter ogende bodykit, een set sportieve wielen, versterkte remmen en vier uitlaatpijpen. De S3 is op sommige markten verkrijgbaar als hatchback en als sedan, terwijl in de Verenigde Staten alleen de sedan S3 verkrijgbaar is, die aantoonbaar sowieso de betere keuze is.

Het interieur van de S3 is voorzien van veel standaarduitrusting, waardoor hij een luxueuze uitstraling heeft. De S3 rijdt dynamisch, zonder overdreven stijf te zijn. De auto heeft wel wat last van overhellen en onderstuur, maar niet veel om de pret te bederven. Hij is misschien niet zo stijf als de RS3, maar de S3 is zowel comfortabel als redelijk dynamisch.

  Wat zijn de beste autowasproducten voor Audi?

Audi S3 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

Wat betrouwbaarheid betreft, lijkt de S3 zich aardig staande te houden. Je moet hem echter wel onderhouden, want de S3 is net als elke andere Duitse premium performance auto. Dit betekent dat een gebrek aan onderhoud uw eigendomservaring snel zal ruïneren. Daarom is goed onderhoud niet alleen een optie, maar eerder een noodzaak.

De meest voorkomende Audi S3 problemen zijn gerelateerd aan de motor hapert of aarzelt, problemen met de MAF sensor, problemen met diverse elektronica, problemen met de thermostaat, en motorkoeling.

Audi S3 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De grootste concurrent van de Audi S3 is de Golf R, die dezelfde motor heeft maar verkrijgbaar is met een meer geavanceerd AWD-systeem en een handgeschakelde versnellingsbak. Echter, de S3 biedt een betere badge, een interieur van hogere kwaliteit, en een meer premium gevoel over het algemeen. Daarom is de waarde van de S3 eigenlijk heel goed.

De praktische bruikbaarheid ligt in de lijn van die van de Audi A3, want de A3 is niet een auto die is ontworpen om een stel mensen te vervoeren. De kofferruimte is goed en als je de meest praktische Audi S3 wilt, zul je voor de Sportback versie moeten gaan, als dat kan natuurlijk.

FAQ Sectie

Moet ik een Audi S3 kopen?

De Audi S3 is voor veel mensen een sweet spot van het hele Audi Sport gamma. Het is een compacte auto, wat betekent dat hij gemakkelijk te parkeren is en hij past waar grotere Audi’s gewoon niet kunnen. Hij is snel en opwindend, maar niet overdreven snel zodat je er als een klootzak uitziet of je dagelijkse comfort verpest.

  Veelvoorkomende problemen met Audi e-tron

De S3 is echt een goede auto en het lijkt de betere keuze in vergelijking met de Golf R die min of meer hetzelfde kost. De S3 is de Golf R, maar met een meer premium badge, hogere kwaliteit interieur, beter uiterlijk, en een aantoonbaar meer opwindende rijervaring.

Is de Audi S3 een gezinswagen?

We hebben al gezegd dat de Audi S3 niet schreeuwt dat het een performance auto is, wat betekent dat hij min of meer aanvoelt zoals de gewone A3 dat doet, maar dan met de toegevoegde prestaties. Dat betekent dat de S3 een goede gezinsauto kan zijn, maar alleen als je gezin jong is.

De achterbank van de S3 is niet ontworpen om grotere personen te vervoeren, maar is wel ideaal voor kinderen en baby’s. De S3 wordt ook geleverd met veel gezinsvriendelijke functies, zoals bekerhouders, USB-poorten en gemakkelijk te bereiken bevestigingspunten voor kinderzitjes.

Is de Audi S3 een veilige auto?

Als het om Duitse premium automakers gaat, is één ding zeker: zij geven voorrang aan luxe, veiligheid en prestaties. Daarom heeft de S3 een veiligheidslabel van 5 sterren gekregen, wat betekent dat de S3 inderdaad een heel veilige auto is.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts