Is de Audi TT RS een goede auto?

Is de Audi TT RS een goede auto?

De Audi TT RS is een topmodel van de Audi TT sportcoupé/convertible, gemaakt voor diegenen die het maximale uit het TT-platform willen halen. Het RS-model heeft een 2,5 liter 5-cilinder turbomotor die zijn oorsprong vindt in het prille begin van de Audi Sport-divisie. Dus, is de Audi TT RS een goede auto?

De Audi TT RS is zeker een goede auto omdat hij een high-end ervaring biedt in een compacte auto die aanvoelt als een baby Audi R8. De TT RS ziet er van binnen en van buiten echt cool uit, vooral omdat de TT RS een veel stijlvoller interieur krijgt met koolstofvezel, aluminium en koolstofvezel.

Het beste aan de TT RS is echter de rijervaring, omdat de auto goed in balans is dankzij een in het midden geplaatste motor. De TT RS is merkbaar stijver dan de TT, maar het is niet straf, wat betekent dat het kan worden gebruikt als een dagelijkse chauffeur. De betrouwbaarheid is echt goed, maar er zijn enkele problemen die het bespreken waard zijn.

De TT RS is niet goedkoop, maar dankzij de iconische 5-cilindermotor zou hij zijn waarde heel goed moeten kunnen behouden. De praktische kant is zo goed als het maar kan voor een auto van dit formaat, wat betekent dat je niet echt veel in de TT kunt stoppen, maar als je erin kunt passen, zou je tevreden moeten zijn.

Audi TT RS – De aandrijflijn

De Audi TT RS heeft een 2,5 liter vijfcilinder turbomotor met 400 pk en een koppel van 354 Nm. Deze motor kan de TT RS vanuit stilstand naar 100 km/u stuwen in ongeveer 3,5 seconden, wat snel is in supercar-territorium. De topsnelheid is begrensd op 155 km/u, maar als je de begrenzer eraf haalt, kun je snelheden van meer dan 175 km/u bereiken.

  Veel voorkomende problemen met Audi RSQ8

Deze motor is gekoppeld aan een zeventraps S-Tronic-versnellingsbak met dubbele koppeling, die perfect past bij het karakter van de TT RS. De auto is ook uitgerust met een speciale launch control, waarmee je in 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u kunt rijden. Het vermogen wordt via Audi’s eigen Quattro AWD-systeem naar alle vier de wielen gestuurd.

Efficiëntie is misschien niet de sterkste kant van de TT RS, maar dat is te verwachten voor een auto die in 3-5 seconden van 0-100 km/u kan rijden. Op de snelweg kan de auto tot 30MPG halen, wat gezien het tempo van de auto eigenlijk wel redelijk is.

Audi TT RS – Ontwerp en chassis

De Audi TT RS verschilt van een gewoon TT-model omdat hij zowel van binnen als van buiten heel wat specifieke Audi RS-upgrades krijgt. Het exterieur is een stuk scherper dankzij een sportieve bodykit, een set laagprofielwielen, grotere remmen en een vaste achterspoiler. Het interieur zit vol met Alcantara, koolstofvezel en aluminium. De auto krijgt ook klassieke twee Audi RS ovale uitlaatpijpen.

Wat de rijervaring betreft, is de TT RS echt in balans dankzij een speciaal gebouwd chassis. De ophanging is stijf, maar niet overdreven stijf, wat betekent dat de auto niet van plan is om je rug te breken.

Audi TT RS – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

Wat betrouwbaarheid betreft, is de TT RS behoorlijk, maar alleen als je hem goed genoeg onderhoudt. Deze auto’s zijn inderdaad zeer onderhoudsgevoelig, zoals dat het geval is bij vrijwel alle Europese premium performance auto’s. Als je ze goed onderhoudt, gaan ze lang mee. Aan de andere kant, als u ze niet onderhoudt, gaan ze uiteindelijk kapot.

  Veel voorkomende problemen met Audi A8

De meest voorkomende TT RS problemen die u in de gaten moet houden, hebben te maken met de motor, de transmissie, de elektrische installatie, de uitrusting en een verhoogd olieverbruik.

Audi TT RS – Waarde en praktische bruikbaarheid

De Audi TT RS begint bij ongeveer 75.000 dollar, dat is ongeveer 25.000 dollar meer dan het gewone TT model. De meeste mensen zullen het er echter over eens zijn dat de TT RS een veel betere auto is dan de gewone TT. De TT RS behoudt zijn waarde veel beter dan de instapmodellen van de TT, vooral dankzij de 5-cilinder turbomotor.

De praktische kant van de auto is nogal beperkt door zijn compacte afmetingen, wat betekent dat hij alleen 2-deurs, 2 zitplaatsen en een relatief kleine kofferruimte heeft. De auto ligt ook erg laag bij de grond, wat iets is om rekening mee te houden voor mensen met zwakkere knieën.

FAQ Sectie

Hoe snel is de Audi TT RS?

De Audi TT RS is een supersnelle auto die zich met gemak kan meten met sommige supercars. De TT RS kan de kwartmijl afleggen in ongeveer 13 seconden, wat zeker een hoog tempo is. De TT RS is echter het snelst van 0-100 km/u, want dat doet hij in ongeveer 3,5 seconden. Auto’s die in 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren, worden beschouwd als een van de snelste auto’s ter wereld.

De topsnelheid is beperkt tot iets meer dan 180 km/u, maar dat is ook vrij snel. Toegegeven, er zijn niet echt veel plaatsen op aarde waar u de topsnelheidslimieten van de TT RS kunt verkennen, behalve op de Duitse snelweg.

  Veel voorkomende problemen met Audi SQ5

Welke auto concurreert met de Audi TT RS?

De BMW M2 Competition is waarschijnlijk de felste concurrent van de Audi TT RS, want hij beschikt over een 6-cilinder lijnmotor met 405 pk. Dit is genoeg voor de M2 om een 0-60mph tijd van ongeveer 4,2 seconden te bereiken, wat langzamer is dan de TT RS, maar dat is vooral te wijten aan het feit dat de M2 een achterwielaangedreven auto is.

De M2 Comp is echter ongeveer een seconde sneller in een kwartmijl dankzij zijn lagere gewicht. Deze twee kunnen dagenlang klappen uitdelen, maar de algemene indruk is dat de M2 de meer op de bestuurder gerichte auto is, terwijl de TT RS luxueuzer is.

Waarom stopt Audi met de TT RS?

Audi stopt met de TT RS omdat hij niet meer zo populair is als vroeger. We leven in een SUV/Crossover tijdperk en dat betekent dat de meeste autofabrikanten zich concentreren op het maken van deze omdat deze het meest verkopen.

Als je daar EV’s aan toevoegt, realiseer je je ineens dat het weinig tot geen zin heeft om een compacte tweedeurs sportwagen te maken waar niet al te veel mensen in geïnteresseerd zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts