Is de BMW M1 een supercar?

De BMW M1 was zeker een supercar, met zijn topsnelheid van 165 mph.

De BMW M1 was een echte supercar, gemaakt in 1978. De auto had een 3.5L straight-six motor, die werd gemaakt door BMW en bekend stond als BMW M88/1. BMW maakte slechts 453 eenheden van de M1 auto en verkocht 399 eenheden aan het publiek. De auto nam deel aan vele motorraces zoals Le Mans, German Automobile Racing Championship, en het Amerikaanse IMSA GTO Championship.

BMW M1

De BMW M1 is een middenmotor supercar geïntroduceerd in 1978. Dit was de snelste auto van zijn tijd, en het maakte de weg vrij voor vele andere snelste auto’s. Dit was ook de eerste M-serie van BMW, die nog steeds een van de snelste BMW-series is, en dit zijn ook een van de snelste auto’s ter wereld.
De M1 had een 3,5 L inline rechte 6-cilinder motor, die 277 pk produceerde, en 165 mph als topsnelheid. De auto was een technisch hoogstandje van die tijd, en dit is nog steeds een van de legendes van deze klasse. Deze werd geïntroduceerd in de jaren 70, maar zelfs nu nog wordt deze auto beschouwd als een rolmodel.

Ontwikkeling

De auto werd ontworpen door Giorgio Giugiaro, en het was een gezamenlijke inspanning van BMW, Lamborghini, en Italengineering. Het project van de M1 werd eerst door BMW aan Lamborghini overhandigd. BMW wilde concurreren in de autosport en droeg het project daarom over aan het Italiaanse bedrijf.
Vanwege financiële problemen trok Lamborghini zich echter terug uit de deal, en BMW ging verder met het werk aan de auto. Op dat moment riepen ze de hulp in van het bedrijf van een voormalig ingenieur van Lamborghini, Italengineering. Zij voltooiden de productie van deze auto, en het was de allereerste auto met middenmotor van BMW.
De glasvezel carrosserie van de auto werd gemaakt door Italina Resina, een Italiaans bedrijf. De hele carrosserie van de auto met het interieur werd afgewerkt door Italdesign. BMW had zijn eigen handgemaakte motoren geproduceerd, en deze werden in München in de auto gemonteerd. Daarom werden slechts 453 exemplaren van deze auto gebouwd.

  Goedkoopste manier om een BMW sleutel te vervangen?

Prestaties

De M1 had BMW’s handgebouwde 3.453 cc 6-cilinder lijnmotor, die bekend stond als de M88/1, en hij was ontwikkeld door Paul Rosche. Deze krachtige motor gaf hem een topsnelheid van 165 mph, een koppel van 330 N⋅m en leverde 273 pk bij 6.500 tpm. Hij had een handgeschakelde 5-versnellingsbak, die werd gemaakt door ZF Friedrichshafen.
De auto had nog meer specificaties:

 • Dubbele wishbone ophanging
 • Geventileerde remmen
 • Verstelbare schroefveren
 • 7×16-inch velgen voor en 8×16-inch velgen achter
 • Onondersteunde tandheugel en rondsel besturing

Interieur

Het interieur van de auto was net zo luxueus als de prestaties. BMW produceerde in die tijd alleen linksgestuurde auto’s. Het totale interieur had een balans van leder, en stoffen interieur, gebruikt op verschillende plaatsen zoals in de stoelen of het dashboard. De auto had ook AC, stereo, en elektrische ramen.

Motorsport carrière

BMW creëerde hun eigen racecompetitie, die bekend stond als BMW M1 Procar Championship. Het format van dit toernooi was dat elke rijder dezelfde M1 auto gebruikte, maar met verschillende modificaties. De eerste versie van deze competitie werd gewonnen door Niki Lauda, en het laatste toernooi werd gehouden in 1981.
Van 1981 tot 1986 was de M1 ook te zien in de 24 uur van Le Mans. Hij was ook te zien in vele andere wedstrijden in de Rallye de La Baule, Rallye de Lorraine, en Rally d’Antibes. Het meest succesvol was hij in 1984, toen hij twee opeenvolgende races won in de Rallye de La Baule, en de Rallye de Lorraine.

  Wat is de beste oude BMW om te kopen?

Stopzetting

Na 453 exemplaren te hebben geproduceerd, werd de auto in 1981 uit productie genomen. De auto werd al vanaf het begin van de productie geplaagd door een groot aantal problemen. De raceserie, Procar, werd na enige tijd ook stopgezet omdat de racers problemen met de motor meldden.
Dit was zo’n prachtig gemaakte supersnelle auto, en hij was zelfs bruikbaar voor dagelijks gebruik. De auto werd om vele redenen uit productie genomen. De auto werd niet zo veel verkocht als BMW had verwacht. De oorspronkelijke makers van deze auto, Lamborghini, gingen failliet, en zijn eigen raceserie, Procar, werd geannuleerd. Dit was zo’n triest einde voor zo’n innovatieve supercar in die tijd.

Conclusie

De BMW M1 was inderdaad een supercar. De auto won verschillende races. De M1 had ook zijn eigen race. Hij werd beschouwd als een van de snelste auto’s van zijn tijd, en hij is nog steeds erg snel. Het Italiaanse ontwerp en de Duitse motor vormden een geweldige combo als supercar.

FAQ

Wat zijn supercars?

Supercars zijn auto’s die sneller en luxueuzer zijn dan sportwagens. Het zijn in feite high-performance, luxe-edities van sportwagens. Er zijn nog snellere auto’s dan supercars, en dat zijn hypercars. Veel mensen noemen supercars ook wel auto’s met een middenmotor.
Deze auto’s zijn supersnel en sommige supercars zijn niet eens straatlegaal. Deze auto’s zijn ook extreem duur en niet iedereen kan met deze snelle auto’s overweg. Supercars zijn nog moeilijker te kopen, omdat ze in een zeer klein aantal worden geproduceerd.

  Beste BMW voor off-road

Welke supercars zijn er in 2021?

Supercars zijn beest van een auto’s, die nog sneller zijn dan andere sportwagens. Deze auto’s zijn buitengewoon duur om te kopen en nog moeilijker om het voertuig te besturen. Er zijn een aantal supercars, die je kunt kopen zoals:

 • McLaren 720S
 • Ferrari F8 Tributo
 • Lamborghini Aventador SVJ
 • Audi R8
 • Corvette C8
 • Aston Martin DBS Superleggera
 • Porsche 911 Turbo

Zijn sportwagens gelijk aan supercars?

Sportwagens zijn gewoon beter presterende versies van gewone luxewagens. Deze auto’s kunnen sneller rijden dan de gewone varianten, en ze hebben ook een betere wegligging, en tractie, enz. De sportwagens zijn in principe gebouwd om te genieten van de rit en wat extra plezier te hebben.
Supercars zijn echter geen lachertje. Ze worden gemaakt om mee te doen aan races, en ze kunnen zelfs meer dan 500 pk produceren. Ze zijn ook extreem duur in vergelijking met sportwagens en hun motoren zijn meestal in het midden. Bovendien kunnen ze ook zo snel als 0 tot 60 in iets minder dan 4 seconden. De supercars zijn meer van nog hogere prestaties edities van sportwagens.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts