Is de Citroën C5 X een goede auto?

Is de Citroën C5 X een goede auto?

De Citroën C5 X is een stijlvolle vierdeurs gezinsauto die is ontworpen om de vroegere glorie van Citroën in het illustere D-marktsegment te herstellen. De C5 X hoopt alles te bereiken wat Citroën met zijn nieuwste auto’s wil bereiken, namelijk het terugbrengen van de goede oude tijd van “luxe” Franse gezinsauto’s. Dus, is de Citroen C5 X een goede auto?

De Citroen C5 X is zeker een spannende nieuwe auto die belooft Citroen op een geheel nieuw niveau te brengen en in de richting van een lang vergeten luxe klantenkring. De Citroen C5 X ziet er anders uit, hij ziet er eigenzinnig uit, hij valt op, en dat zie je tegenwoordig niet vaak meer. Als zodanig is de C5 X inderdaad een goede auto.

Bovendien heeft hij relatief krachtige, efficiënte en relatief soepele motoren. De rijervaring is vooral gericht op gebruiksgemak en comfort. Dat betekent dat de C5 X niet probeert sportief te zijn, iets wat Citroën hoopt te bereiken met meer gerichte modellen.

De betrouwbaarheid is nog een groot vraagteken, want de C5 X is nog veel te vers en kan nog niet goed worden beoordeeld. Qua prijs komt de C5 X niet in de buurt van gevestigde luxeaanbiedingen en dat betekent dat hij veel waar voor zijn geld biedt. De praktische bruikbaarheid is erg goed, maar de achterbank is wat krap door de aflopende daklijn.

Citroen C5 X – De krachtbron

Het motorenpalet van de Citroen C5 X begint met de 1.2L driecilinder motor met 130pk en 169lb-ft koppel. Deze motor kan van 0-100 km/u rijden in ongeveer 11 seconden en haalt een topsnelheid van 122 km/u. De volgende in de rij is de 1.6L 4-cilinder lijnmotor met 181 pk en 184 lb-ft koppel. Deze motor kan van 0-100 km/u rijden in 8,2 seconden en haalt een topsnelheid van 134 km/u.

  Veel voorkomende problemen met Citroën C5 X

De C5 X wordt ook aangeboden als hybride die de 1.6L 4-cilinder gebruikt, maar er een elektromotor aan toevoegt voor een gecombineerd vermogen van 225 pk en 265 lb-ft koppel. Deze motor is ook de meest efficiënte met een beloofde 78MPG, terwijl de benzinemodellen maximaal 45-50MPG halen.

Alle modellen worden geleverd met een automatische 8-versnellingsbak en worden uitsluitend aangedreven door een voorwielaandrijving. Al met al heeft de C5 X een vrij efficiënt en vlot motorenpalet, maar een dieselmodel zou een geweldige toevoeging zijn, en hetzelfde verhaal geldt voor AWD.

Citroen C5 X – Ontwerp en chassis

De Citroen C5 X volgt een bekende Citroen designtaal waarbij de auto anders, eigenzinnig en opvallend wil zijn. We kunnen volmondig zeggen dat Citroen daarin is geslaagd, want de C5 X lijkt op niets anders op de weg. Ook het interieur van de C5 X is uniek en zeer goed ingericht, want de auto krijgt zo’n beetje alles wat je zou willen.

De rijervaring is uitsluitend gericht op comfort en gebruiksgemak en de C5 X probeert geen sportwagen te zijn. Dat betekent dat de auto comfortabel is, goed omgaat met kuilen en kalm blijft over verkeersdrempels. Dat betekent echter wel dat de auto in bochten nogal rolt en dat de auto absoluut niet wendbaar is.

Citroen C5 X – Betrouwbaarheid en algemene problemen

Het is nog te vroeg om te zeggen of de C5 X echt een betrouwbare auto is of niet, omdat hij veel te vers uit de fabriek komt. We zullen een behoorlijke tijd moeten wachten voordat we de auto goed kunnen beoordelen, omdat er nu simpelweg niet veel C5 X-modellen in de stad rondrijden.

  Is de Citroën C5 Aircross een goede auto?

Sommige journalisten klaagden over de kalibratie van het hybride systeem, dat schokkerig en nerveus kan zijn. Hoe dan ook, we zullen moeten afwachten, want een correcte beoordeling van de betrouwbaarheid kan pas beginnen als de auto minstens een jaar oud is.

Citroen C5 X – Waarde en bruikbaarheid

Een van de beste aspecten van de C5 X is het prijskaartje, omdat de auto onder vrijwel alle gevestigde luxe auto’s ligt. Toegegeven, de C5 X kan zich niet echt meten met een van deze auto’s, maar u krijgt wel veel waar voor uw geld omdat de auto echt een brug slaat tussen de Citroëns van weleer en haalbare luxe.

De praktische bruikbaarheid is ook erg goed, want de auto heeft vier deuren en een hatchback-koffer. Dankzij een hogere rijhoogte is het gemakkelijk om in en uit te stappen. Er is ook voldoende opbergruimte, wat de meeste gezinnen zeker zullen waarderen.

FAQ

Moet ik een Citroen C5 X kopen?

Als u het uiterlijk van de Citroen C5 X mooi vindt, zult u waarschijnlijk ook de rest van de C5 X mooi vinden, want hij ziet er geweldig uit, biedt van alles en nog wat en heeft genoeg ruimte voor een gezin. We moeten echter wel in gedachten houden dat de betrouwbaarheid nog onbekend is en dat dat waarschijnlijk nog wel even zo zal blijven.

  Is de Citroën C3 Picasso een goede auto?

Als u nog niet helemaal verkocht bent aan de C5 X, kunt u beter een jaar of twee wachten om de betrouwbaarheidsresultaten mee te wegen.

Is de Citroen C5 X een veilige auto?

Ja, de Citroen C5 X lijkt een echt veilige auto te zijn, want hij kreeg een stellaire 5-sterren veiligheidsscore van vele crashtests. Bovendien beschikt de C5 X over een hele reeks ultramoderne actieve veiligheidssystemen die ontworpen zijn om u altijd veilig te houden, of u nu onderweg bent of stilstaat.

Is de Citroen C5 X een luxe auto?

De Citroen C5 X is de grootste en meest luxueuze auto die Citroen maakt, maar is het een echte luxeauto? Nee, de C5 X is inderdaad een zeer verzorgde auto, maar kan niet tippen aan BMW, Audi en Mercedes. Het prijskaartje van de C5 X is echter lang niet zo hoog als dat van deze drie andere merken.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts