Is de Hyundai i30N een goede auto?

Hyundai i30N

De Hyundai i30N is de prestatieversie van de Hyundai i30, een van de populairste en best verkochte Hyundai hatchbacks aller tijden. De i30N werd voor het eerst geïntroduceerd met het modeljaar 2016, wat het begin betekende van de 3e generatie van de i30 in het algemeen. Sindsdien biedt Hyundai de i30N aan als onderdeel van zijn reguliere catalogus. Dus, is de Hyundai i30N een goede auto?

De Hyundai i30N is zeker een goede auto, want hij combineert het praktische, gebruiksvriendelijke, betaalbare en efficiënte karakter van de gewone i30 met de opwinding die voortkomt uit een 200 pk+ motor en heel veel prestatie-upgrades. De aangeboden motor is krachtig, opwindend en klinkt echt goed voor zo’n kleine motor.

Qua design is de i30N veel serieuzer dan de gewone i30. Hij krijgt speciale kleuren voor het exterieur, versterkte bumpers, stoere wielen en een hele reeks visuele en aerodynamische upgrades. Het interieur is ook serieuzer dan dat van de gewone i30, maar de verschillen zijn niet zo uitgesproken als aan de buitenkant. De praktische bruikbaarheid verschilt niet van de gewone i30, terwijl het waardeaspect iets gecompliceerder is.

Op het gebied van betrouwbaarheid is de i30N even betrouwbaar als de gewone i30 en dat is zeker een goede zaak. De meest voorkomende problemen zijn problemen met de elektronica, de brandstofpomp, de interieurbekleding en bepaalde actieve veiligheidssystemen. Al met al is de i30N een van de meest betrouwbare hot hatchbacks op de markt, zozeer zelfs dat je er versteld van zou staan.

Hyundai i30N – De aandrijflijn

De Hyundai i30N is leverbaar met één motoroptie, een 2.0L 4-cilinder lijnmotor met 250pk of 275pk voor de Performance-versie. Het koppel is voor beide varianten beperkt tot 260 lb-ft, wat zeker voldoende is voor een kleine hatchback. De i30N wordt geleverd met een handgeschakelde 6-versnellingsbak of een snel schakelende DCT.

  Is de Hyundai Palisade een goede auto?

De sprint van 0-100 km/u verloopt in slechts 6,1 seconden met de handgeschakelde hatchbackversie, terwijl de DCT-varianten de 60 km/u vanuit stilstand in slechts 5,3 seconden bereiken. De i30N heeft als enige optie vierwielaandrijving, maar dat neemt niet weg dat de i30N ook een sperdifferentieel krijgt.

Op het gebied van efficiency mag u van de i30N maximaal 35 km/u verwachten, wat een heel goed getal is voor een auto die in 5-6 seconden van 0 naar 100 km/u kan rijden. Al met al biedt de i30N een opwindende motor met een uitlaatsysteem dat heel wat theater biedt.

Hyundai i30N – Ontwerp en onderstel

De i30N krijgt een hele reeks upgrades ten opzichte van de gewone i30, waardoor hij er voor de verandering eens aantrekkelijk uitziet. Je kunt speciale exterieurkleuren krijgen, cool uitziende sportieve wielen, grote uitlaatpijpen, contrastkleurige onderdelen zoals de voorbumper en diverse andere onderdelen. U kunt ook een grote spoiler krijgen waardoor de i30N er nog serieuzer uitziet.

Het onderstel van de i30N is meer gericht op wegligging dan op comfort, wat merkbaar is als u gewend bent aan de gewone i30. Deze auto blijft vlak in de bochten en kan een beetje te stug aanvoelen voor wie niet gewend is om met performance auto’s te rijden.

Hyundai i30N – Betrouwbaarheid en algemene problemen

Als het gaat om betrouwbaarheid, is de i30N net zo betrouwbaar als de gewone i30 en dat is zeker een hele opgave voor een prestatieauto. Bovendien is de i30 zelf een enorm betrouwbare auto die voortdurend allerlei prijzen wint in dit segment. Bovendien zijn ook de onderhoudskosten zeer laag en dat maakt de i30N tot een volwaardig pakket.

  Hyundai Venue Betrouwbaarheid

De meest voorkomende problemen met de i30N zijn problemen met het elektrisch systeem, problemen met de brandstofpomp, problemen met sommige actieve veiligheidssystemen en problemen met de bouwkwaliteit van het interieur en mogelijke piepjes en rammeltjes.

Hyundai i30N – Waarde en bruikbaarheid

Met een vanafprijs van meer dan 40.000 dollar is een Hyundai hatchback zeker een moeilijke verkoop. Alleen wie weet wat de i30N te bieden heeft, zal hem kopen en dat is zowel een goede als een slechte zaak. De praktische kant verschilt niet veel van de gewone i30, wat betekent dat de i30N ruim genoeg is voor een hatchback, maar het is geen gezinsauto.

Gebruikte i30N modellen zijn erg populair op de 2e hands markt omdat ze vrij snel hun waarde verliezen en snel koopjes worden.

FAQ

Waarom bestaat de Hyundai i30N?

Het is volkomen normaal om de noodzaak van een 275pk sterke FWD Hyundai hatchback met een vanafprijs van meer dan $40.000 in vraag te stellen. Dit soort auto’s zijn immers zeldzaam, zeker in vergelijking met alle andere i30-varianten en subvarianten. Maar de vraag is er duidelijk, want Hyundai blijft de i30N over de hele wereld aanbieden.

Voor sommigen lijkt het een moeilijke verkoop, maar de i30N is bij velen een geliefde auto omdat hij opwindend, snel en veel emotioneler is dan elke andere Hyundai hatchback ooit.

Welke auto’s concurreren met de Hyundai i30N?

De markt voor hot-hatchback auto’s in het middensegment zit eigenlijk vol opties en de i30N bevindt zich in serieus gezelschap. We moeten eerst auto’s als de Honda Civic Type R noemen, die al lang bestaan en legendarisch zijn geworden in dit segment. De VW Golf GTI is net zo, vooral omdat hij de premium markt raakt als het gaat om kwaliteit en techniek.

  Hyundai Ioniq 5 Electric Betrouwbaarheid

Andere rivalen zijn de Ford Focus ST en zelfs de nieuwe Toyota GR Yaris die vorig jaar de wereld veroverde. De i30N is ook de rivaal van de Renault Megane RS CUP in Europa, waar de RS CUP steeds populairder wordt.

Is de Hyundai i30N de moeite waard?

We hebben al gezegd dat de i30N een relatief dure auto is voor een Hyundai hatchback. Voor deze prijs kunt u een premium hatchback kopen van gerenommeerde Duitse merken als Audi, BMW en Mercedes. De vraag of het de moeite waard is om zo’n hoge prijs voor een Hyundai te betalen, hangt af van wat u van een auto verlangt.

Als je iemand bent die een snelle auto echt waardeert en je weet hoe je ervan moet genieten, dan is de i30N niet alleen de moeite waard, het is een geweldige auto voor de prijs. Aan de andere kant, als je niet geïnteresseerd bent in prestatiewagens, dan zal de i30N voor jou geldverspilling zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts