Is de Hyundai ix35 een goede auto?

Hyundai ix35

De Hyundai ix35 is een compacte SUV die sinds 2009 door Hyundai wordt gemaakt. Vroeger was de ix35 een wereldwijd model, maar Hyundai veranderde de naamgeving van de Hyundai ix35 in Hyundai Tucson voor de westerse markt om de perceptie van kopers te verschuiven naar een meer premium perspectief. De Hyundai ix35 bestaat in ieder geval al een tijdje, maar is de Hyundai ix35 een goede auto?

Ik zou zeggen dat de Hyundai ix35 meer dan een goede auto is, ook al zijn er enkele verschillen tussen de verschillende generaties. De ix35 is altijd een zeer ruime auto geweest, die groot genoeg is voor vier volwassenen en heel wat spullen achterin. De aangeboden motoren zijn altijd efficiënt, krachtig en redelijk geavanceerd geweest.

Qua design zien eerdere ix35-modellen er een beetje flauw uit, want de vroegere designtaal van Hyundai was niets om over op te scheppen. Maar als je de huidige Hyundai ix35 in China bekijkt, zie je meteen dat hij de moderne Hyundai-taal volgt, waardoor de nieuwe ix35, die alleen in China verkrijgbaar is, er zowel van binnen als van buiten heel goed uitziet.

De betrouwbaarheid is goed bij de ix35, wat altijd al zo is geweest. Oudere modellen zijn nu echt betaalbaar en bieden een goede waarde op de markt voor gebruikte auto’s. De praktische bruikbaarheid is echt goed, want je krijgt genoeg ruimte voor de meeste situaties.

Er zijn ook enkele problemen met de Hyundai ix35.

Hyundai ix35 – De aandrijflijn

Wat de motorkeuze betreft, kunt u kiezen voor benzine- of dieselmodellen, want hybride Hyundai-modellen waren er nog niet toen de ix35 uitkwam. Dat gezegd hebbende, de huidige ix35, die alleen in China verkrijgbaar is, heeft kleine benzinemotoren of een hybride motor. De 1.6L 4-cilinder benzinemotor met 135 pk is het instapmodel, terwijl de 2.0L 4-cilinder de topmotor is met 163 pk.

  Peugeot e-208 vs Hyundai Ioniq - Wat is beter?

Wie diesel verkiest, kan kiezen tussen een 1.7L 4-cilinder met 116 pk of een 2.0L 4-cilinder met 136 pk of 184 pk voor de topmodellen. De ix35 wordt standaard aangeboden met een handgeschakelde zesversnellingsbak, maar u kunt desgewenst ook kiezen voor een automaat.

Voorwielaandrijving is standaard voor alle ix35-modellen, terwijl AWD is inbegrepen in de topmodellen met de automatische versnellingsbak of als optie verkrijgbaar is op de lagere modellen met kleinere motoren. Qua verbruik is 25-35 MPG het bereik voor benzinemotoren, terwijl dieselmotoren in het beste geval meer dan 45 MPG kunnen opleveren.

Hyundai ix35 – Ontwerp en rijden

Qua design is direct te zien dat Hyundai niet geïnteresseerd was in het maken van stappen met de oudere ix35 modellen, want die zien er een beetje saai uit en zijn niet zo memorabel. Het interieur is vrijwel hetzelfde verhaal, want het doet niets bijzonders, het ziet eruit als een gebruiksvoorwerp. Nieuwere Hyundai-modellen, waaronder de ix35 in China, zien er van alle kanten veel beter uit.

De rijervaring met de ix35 is zoals met elke andere compacte SUV die er is, wat betekent dat hij wel een beetje rolt en niet zo stabiel aanvoelt als iets als een sedan of een sportwagen. Bovendien is het een redelijk comfortabele auto en is hij gemakkelijk te besturen, vooral de automatische AWD-modellen.

  Hyundai Tucson vs Subaru Forester - Wat is beter?

Hyundai ix35 – Betrouwbaarheid en algemene problemen

Betrouwbaarheid is waar de ix35 niet teleurstelt, want hij blijft een redelijk betrouwbare auto voor het grootste deel van zijn levensduur. Zeker, oudere modellen met een hogere kilometerstand zijn een stuk kwetsbaarder, maar dat is logisch, want alle auto’s krijgen op een gegeven moment problemen. Hoe dan ook, dit betekent niet dat de ix35 geheel foutloos is, want dat is voor geen enkele auto weggelegd.

De meest voorkomende problemen hebben te maken met krakende ophanging, problemen met bussen en problemen met de balanshendel. Het elektrisch systeem kan hinderlijk zijn, terwijl ook de gordelspanners problemen kunnen veroorzaken. Brandstoflekken waren een groot ding op 2011-2015 modellen, terwijl de koppeling en het springen uit de versnellingen waren gebruikelijk voor alle oudere ix35 modellen, vooral die met een handgeschakelde bak.

Hyundai ix35 – Waarde en praktische bruikbaarheid

Tegenwoordig kun je een gebruikte ix35 voor bijna niets kopen, waardoor het een echt koopje is in vergelijking met sommige nieuwere auto’s. Zeker, de ix35 van vroeger zal nooit zo speciaal aanvoelen als een nieuwe SUV, maar je kunt een paar gebruikte ix35-modellen kopen voor één nieuwe Hyundai Tucson.

De praktische bruikbaarheid is ook goed, want de ix35 biedt zonder problemen plaats aan vier personen, terwijl vijf personen achterin een beetje knellen. Er is veel laadruimte achterin en het zicht is ook erg goed. De ix35 is gemakkelijk in en uit te stappen en er zijn veel opbergvakken in het hele interieur.

FAQ

Waarom is Hyundai gestopt met de ix35?

Zoals een paar keer in dit artikel is vermeld, biedt Hyundai de ix35 nog steeds aan voor de Chinese markt, terwijl de wereldwijde modellen zijn omgedoopt tot Hyundai Tucson. Dit betekent dat de ix35 niet echt weg is, maar alleen een nieuwe naam draagt. Vergelijken we echter de Chinese ix35 met de mondiale Tucson, dan zien we een heleboel verschillen.

  Is de Hyundai Nexo een goede auto?

Is de Hyundai Tucson beter dan de Chinese ix35?

Veel mensen zeggen dat de ix35 eigenlijk gewoon een Chinese versie van de Tucson is, maar dat is niet helemaal het geval, want de Tucson is over het geheel genomen een meer geavanceerde auto. Als je naar zowel het interieur als het exterieurdesign kijkt, zie je meteen dat de Tucson een veel modernere auto is, ook al werd de huidige ix35 in 2017 onthuld terwijl de Tucson 2 jaar later werd onthuld.

De Chinese ix35 zit ergens tussen de tweede en de derde generatie van de Tucson in en we zouden in het komende jaar of twee een nieuwe moeten zien.

Is de Hyundai ix35 veilig?

Een belangrijk aspect van het kopen van een oudere tweedehands auto is hoe veilig hij is, omdat Hyundai in 2009 nog niet over alle veiligheidskennis en -technologie beschikte. Toch kreeg de ix35 over de hele linie 5 sterren, wat betekent dat het inderdaad een heel veilige auto is.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts