Is de Hyundai Veloster een goede auto?

Hyundai Veloster

De Hyundai Veloster is een tweedeurs sportieve hatchback die in 2011 voor het eerst werd onthuld en tot 2022 continu in productie was. De Veloster is inmiddels vervangen door modellen als de Hyundai Kona N en de Hyundai Elantra N. Hyundai wist tot 2021 enkele honderdduizenden Veloster-modellen te verkopen, wat inderdaad een goed aantal is voor een auto met slechts 2-deurs. Dus, is de Hyundai Veloster een goede auto?

De Hyundai Veloster is inderdaad een goede auto als je een tweedeurs hatchback zoekt. Dit segment was nooit echt populair bij de meeste mensen en daarom is de Veloster geen bijzonder succesvol Hyundai-model. Hoe dan ook, de Veloster krijgt vrij interessante en fruitige motoropties, die allemaal kunnen worden getuned om veel meer pk’s te bieden.

Qua design wordt de Veloster gekenmerkt door een wigvormige daklijn die hem meteen onderscheidt van soortgelijke auto’s in dit segment. Het interieur is redelijk ingericht, maar zeker niet bijzonder. De betrouwbaarheid van de Veloster is ook erg goed, want de meeste eigenaren beoordelen de auto met minstens 4 van de 5 sterren.

Qua waarde is de Veloster ook erg goed, want je kunt deze nu voor slechts een paar duizend dollar tweedehands kopen. De praktische bruikbaarheid is een beetje beperkt omdat de Veloster maar 2 deuren krijgt en een relatief krap interieur, vooral voor langere passagiers.

Hyundai Veloster – De aandrijflijn

De Hyundai Veloster wordt geleverd met een 4-cilinder 1.6L atmosferische motor met 140pk en 123lb-ft koppel. Dit is het zwakste model van allemaal, maar veel mensen vinden het voldoende, vooral omdat het een atmosferische motor is die graag toeren maakt. U kunt ook kiezen voor dezelfde motor met een viercilinder met turbo, die een fruitige 186 pk en 195 lb-ft koppel biedt.

  Hyundai Palisade Betrouwbaarheid

Wil je een serieus prestatiemodel, dan moet je gaan voor de 1.6L 4-cilinder Veloster Turbo die 201pk en 196lb-ft koppel biedt. Aan de top staat de Veloster N met 275 pk en een al even indrukwekkend koppel van 260 lb-ft. Alle modellen hebben standaard FWD, terwijl het N-model ook een speciaal differentieel aan de voorkant krijgt.

U kunt ook kiezen tussen een goede oude short-throw handleiding of een snelle 6-traps DCT-automaat. De zuinigheid varieert van 24 tot 40 MPG voor de zuinigste modellen. Al met al heeft de Veloster interessante aandrijfopties, vooral de Turbo en het N-model.

Hyundai Veloster – Ontwerp en onderstel

De Hyundai Veloster wordt gekenmerkt door een wigvormige daklijn en brede lendenen aan de achterzijde. Daardoor oogt de auto sportief genoeg, ook al ziet de voorkant er niet bijzonder uit. Het interieur is goed ingericht, maar echte luxe eigenschappen die van een zuinige auto verwacht mogen worden, ontbreken.

Het onderstel en de vering zijn uitsluitend afgestemd op dynamiek, maar de auto is absoluut niet straf. Daarom kun je de Veloster zonder problemen dagelijks rijden, maar je kunt je ook prima vermaken in de bochten.

Hyundai Veloster – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

Als het op betrouwbaarheid aankomt, lijkt de Veloster een zeer betrouwbare auto, want de meeste betrouwbaarheidstabellen en onderzoeken geven hem minstens 4 van de 5 sterren. Het goede nieuws is dat de Veloster geen dure auto is om te onderhouden. Dit is ook de reden waarom veel jongere bestuurders geneigd zijn voor de Veloster te kiezen, omdat hij betrouwbaar is en goedkoop in het gebruik.

  Veel voorkomende problemen met Hyundai Palisade

De meest voorkomende Hyundai Veloster problemen zijn gerelateerd aan de motor, meer specifiek de drijfstangen die het kunnen begeven als ze voor een langere periode onder spanning staan. De auto kan ook last hebben van plotseling vermogensverlies, kloppende geluiden, diverse problemen met de elektrische systemen van de auto en de apparatuur.

Hyundai Veloster – Waarde en bruikbaarheid

Als u wilt gaan voor een relatief nieuwer en weinig kilometers tellend, 2-4 jaar oud Veloster-model, betaalt u waarschijnlijk ergens tussen de $ 14.000 en $ 30.000, afhankelijk van het model en de motor. Dit is de prijsgroep waarin de beste Veloster-modellen te vinden zijn.

Praktisch is de Veloster niet zo sterk, want hij heeft maar twee deuren, een krap interieur en op zijn best voldoende kofferruimte. Ook het zicht is niet perfect, want het wigvormige dak biedt niet al te veel zichtruimte aan de achterzijde.

FAQ

Hoe lang gaat de Hyundai Veloster mee?

De Hyundai Veloster zou minstens 200.000 km moeten kunnen meegaan zonder dat er grote revisies nodig zijn, als u geluk hebt en als u alles doet wat u moet doen om dat mogelijk te maken. Het is uiterst moeilijk om te bepalen hoe lang een auto meegaat, omdat er veel variabelen zijn die daarbij een rol spelen, maar 200.000 km is een redelijke schatting voor de Veloster.

  Is de Hyundai Ioniq 6 een goede auto?

Als u een van die bestuurders bent die uw auto tot het uiterste drijven, zult u waarschijnlijk last krijgen van drijfstangproblemen die zelfs de hele motor kunnen vernielen. Dit verhoogt ook uw totale olieverbruik en maakt de auto vatbaarder voor problemen.

Waarom is Hyundai gestopt met de Veloster?

De Veloster was ongeveer tien jaar op de markt en dat is meer dan genoeg voor één model. De meesten van ons verwachtten dat Hyundai gewoon met een volledig herontworpen Veloster zou komen, maar ze kozen ervoor om zich niet te concentreren op de Kona en de Elantra.

Hyundai biedt nogal wat kleinere hatchbackmodellen aan, waardoor de Veloster een beetje te veel van het goede was. Als je dat combineert met het feit dat SUV’s en crossovers nu de markt domineren, is het vanuit financieel oogpunt logisch om de Veloster te laten vallen.

Is de Hyundai Veloster een sportwagen?

De Hyundai Veloster is niet gebaseerd op een door en door sportwagenplatform en is dus niet echt een sportwagen. Het Veloster N-model is echter een stuk serieuzer dankzij de krachtige motor, het stijve onderstel en de responsieve besturing. Als zodanig kunnen het N-model en het Turbo-model worden beschouwd als sportcoupémodellen, terwijl de normale Veloster-modellen gewoon tweedeurs hatchbacks zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts