Is de Jaguar F-Type een supercar?

Op het gebied van prestaties heeft Jaguar altijd aan de top gestaan. Veel Jaguar-liefhebbers zijn van mening dat de Jaguar F-Type een van de meest iconische productieauto’s is die Jaguar ooit heeft gemaakt. Dus, is de F-Type een superauto? Ja, dat is het zeker.

De Jaguar F-Type is een superauto die meedogenloze prestaties levert. Hij ziet er prachtig uit, heeft een fenomenaal design en is voorzien van de modernste technologie. De F-Type is niet een auto die je overal of elke dag ziet.

Wat is een supercar?

Is de Jaguar F-Type een supercar? Er is een beetje discussie over deze classificatie. Sommigen zeggen van niet, terwijl anderen zeggen van wel. Natuurlijk kan hij hard rijden en is het een beest van een weg, maar pk’s alleen maken een auto nog niet super.

Over het algemeen is een supercar esthetisch mooi en niet in massa geproduceerd – je ziet ze niet vaak. Ze zijn meestal ook niet goedkoop, dus niet iedereen kan ze betalen. De weinigen die deze topauto’s kopen, doen dat niet omwille van de betaalbaarheid; ze kopen ze omwille van hun uniciteit. Supercars zijn ook uitgerust met de beste technologie en, het allerbelangrijkste, het zijn machines met hoge prestaties.

Waarom de F-Type een supercar is

De Jaguar F-Type voldoet absoluut aan de typische supercar-eisen, maar soms wordt hij niet naast andere supercars geplaatst omdat mensen hem onderschatten en de F-Type gewoon als een gewone sportwagen beschouwen. Laten we eens kijken waarom hij als supercar moet worden gerangschikt.

Aantrekkelijk uiterlijk

De F-Type nam in 2014 de plaats in van de E-Type. Het eerste dat de aandacht trok, was de F-Type. Dat was echter niet verwonderlijk, want hij werd ontworpen op het platform van de C-X16 die Jaguar in 2011 op de Frankfurt Motor Show introduceerde.

  Porsche vs. Jaguar: Betrouwbaarheid

Sinds de eerste productie is de styling van de auto steeds verder geëvolueerd. Jaguar heeft de F-Type steeds zuiverder en sportiever gemaakt in zijn oorspronkelijke aantrekkingskracht en sportiviteit, zowel wat de styling van het exterieur als het interieur betreft.

Het model 2021, bijvoorbeeld, heeft zijn exterieur opgewaardeerd en beschikt nu over slanke agressieve hoeken die de sportiviteit van de auto uitstralen. De F-Type is verkrijgbaar in kleuren als Fuji white, Santorini black, Indus silver, Bluefire blue, Caldera red, en British green.

Het interieur laat te wensen over

De F-Type is een tweezitter en men zegt dat de zitplaatsen krap zijn. Maar met de upgrades is de cabine comfortabeler en mooier dan ooit geworden. Maar in vergelijking met het aantrekkelijke exterieur is het een tegenvaller. Het dashboard is strak vormgegeven en anderen vinden dat verouderd. Er zijn ook zachte plastics en gewikkelde lederen oppervlakken.

High-tech en veiligheidsvoorzieningen

Terwijl de eerste productie-F-Type over technologie beschikte die comfort opleverde, blinken de nieuwere modellen uit. Zo zijn de recente F-Types voorzien van een Go-pro technologie die video’s en prestatiegegevens van hoge kwaliteit oplevert. Het aeroblade-ontwerp helpt de luchtstroom te verbeteren door de lucht efficiënt rond de auto te laten circuleren.

Het infotainmentsysteem ondersteunt Apple Carplay voor iPhone-gebruikers en Android Auto voor Android-gebruikers, zodat eigenaars hun smartphones kunnen samenvoegen met het infotainmentscherm. Het digitale cluster achter het stuurwiel stelt gebruikers ook in staat om wat of veel rij-informatie te krijgen voor absolute veiligheid.

Om de veiligheid te verbeteren, is de F-Type uitgerust met een achteruitkijkcamera, forward collision warning en parkeersensoren voor en achter. Er is een lane keep assist, slaperigheidsbewaking voor de bestuurder en automatische noodstop. Andere geavanceerde veiligheidsfuncties zijn onder meer dodehoekbewaking, waarschuwing voor kruisend verkeer achter en handvrije parallelparkeerrem.

  Beste Jaguar sedan voor het geld

Prestaties en motor zijn beter dan ooit

De Jaguar F-Type werd aanvankelijk in drie versies geproduceerd: het basismodel, de R en de S. Terwijl de R-coupé over meer dan 542 pk beschikte en een topsnelheid van 186 km/u haalde, haalden de S- en basismodellen hun vermogen uit een 3,0-liter V6 supercharged motor.

Alle F-Types maakten gebruik van acht versnellingen Quickshift en koolstof keramische-matrixremmen. Ze verbeterden ook hun torque vectoring remmen door gebruik te maken van een actief elektronisch differentieel. De R-coupé was de hoogste versie van de F-Type die tussen 2014-2017 werd geproduceerd.

Echter, in 2017, de F-Type geüpgraded tot het hebben van de basis, premium, en SVR modellen. De SVR beschikte over een V8-motor met een vermogen van 575 pk en een topsnelheid van 200 mph. De nieuwste F-Types behielden ook de snelle transmissie met acht versnellingen. Er is ook de Driveline dynamics om de gasrespons te verbeteren.

De 2021-modellen bieden veel motorkeuzes. Het basismodel gebruikt een turbocharged 2.0 liter die 296 pk en koppel van 295 lb-ft produceert. Ook beschikbaar voor kopers is een 3.0-liter supercharged V6 die 380 pk en een koppel van 339 lb-ft produceert.

Kies voor de F-Type R met een 5,0-liter V8-motor die maar liefst 575 pk levert en een koppel van 516 lb-ft. De F-Type R met V8 is de snelste F-Type ooit en rijdt van 0 naar 100 km/u in minder dan 3,5 seconden. Om de sportieve esthetiek nog te versterken, is de F-Type uitgerust met Pirelli P Zero banden op 20 inch glanzend zwarte velgen.

  Jaguar XF betrouwbaarheid

Het prijskaartje van de F-Type

De F-Type heeft een vanafprijs van $40.000 en loopt op tot $103.000, afhankelijk van het model, het bouwjaar en de aandrijflijn, waaronder de motorinhoud, AWD of 2WD. Bijkomende kenmerken zullen de prijs opdrijven.

FAQs

Houden Jaguar F-Types hun waarde?

De F-Type houdt zijn waarde gemiddeld. Een F-Type zal na vijf jaar met ongeveer 54% zijn afgeschreven. Een vijf jaar oude F-Type zou dus voor ongeveer $46.000 moeten verkopen. Dit is natuurlijk in de veronderstelling dat de auto in goede staat is en niet te veel kilometers heeft afgelegd.

Moet ik een Jaguar F-Type kopen?

De F-Type combineert een opvallend design en hightech engineering, wat hem tot de snelle auto maakt die hij is. Zijn exterieur is intrigerend, hij bezit een prachtig interieur en een gigantische motor voor absolute prestaties. Afhankelijk van uw budget is het een uitstekende keuze als u het zich kunt veroorloven.

Gebruikte of nieuwe F-Type: wat is beter?

Met de nieuwste Jaguar F-Type krijgt u de nieuwste interieur- en exterieurstyling samen met de nieuwste technologie en de beste prestatiemotoren. U geeft echter wel veel geld uit. Met een tweedehands F-Type bespaart u kosten, maar krijgt u niet het nieuwste en beste dat de F-Type te bieden heeft.

Hoe lang gaat de F-Type mee?

F-Types zouden 250.000 kilometer moeten meegaan. Dit hangt af van hoe vaak u rijdt en uw rijgewoonten. Goed en regelmatig onderhoud is echter noodzakelijk. Regelmatig onderhoud helpt ook om onnodige dure reparaties en bezoeken aan garages te vermijden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts