Is de Mercedes GLA een gezinsauto?

De oudere Mercedes GLA was geen gezinsauto omdat hij gezien zijn omvang en marktpositionering vrij onpraktisch was. De nieuwe generatie van de GLA is veel beter, omdat hij een meer gezinsvriendelijke aanpak hanteert. Mercedes positioneert de GLB SUV als het instapmodel van de Mercedes SUV, maar de realiteit is dat de GLA en de GLB ongelooflijk vergelijkbaar zijn.

We kunnen dus gerust stellen dat de GLA meer dan geschikt is als goed ontworpen en veilige gezinsauto. De GLA is inderdaad de kleinste SUV uit het SUV-gamma van Mercedes en de meeste mensen vinden hem te klein om een echte gezinsauto te zijn, maar toch kopen veel vooral jongere gezinnen nog steeds de GLA.

Een echte gezinsauto moet uitblinken in een aantal zeer belangrijke categorieën, zoals veiligheid, praktische bruikbaarheid, rust, comfort en technologie. Hij moet ook betrouwbaar zijn en in staat zijn om mensen en vracht met relatief gemak te vervoeren. Dat betekent dat een enorme SUV niet altijd de juiste keuze is, zeker niet als je geen 7 zitplaatsen nodig hebt.

De GLA is inderdaad veilig en verfijnd. Hij is relatief praktisch omdat hij niet bijna toonaangevend is in ruimte voor zowel passagiers als laadruimte, maar als je een jonger gezin hebt, is de GLA meer dan genoeg.

Mercedes Benz GLA – Waarde, concurrentie en luxe

Een gezin opvoeden kost veel geld, en daarom zijn veel gezinnen bij de aanschaf van een auto op hun geld bedacht. De GLA begint bij 36.400 dollar, wat relatief betaalbaar is gezien het feit dat de GLA een echte Mercedes-ervaring biedt, terwijl hij ook een paar toonaangevende voordelen biedt ten opzichte van zijn concurrenten.

  Welke Mercedes rijdt zelf

Het eerste voordeel van de GLA ten opzichte van de Audi Q3, de BMW X1 en de Volvo XC40 is de aantrekkelijkheid, want de meeste mensen voelen zich het meest aangetrokken tot de GLA. Dat komt doordat de GLA een geraffineerd exterieurdesign heeft en een interieur dat simpelweg een streepje voor heeft op de rest.

Qua waarde stijgt een goed uitgeruste GLA in vergelijking met een vergelijkbare Q3, XC40 en X1 veel meer in waarde, maar een goed uitgeruste GLA verslaat elke dag van de week een goed uitgeruste Q3. De Q3 verslaat de GLA op praktisch gebied, omdat hij zowel meer zit- als bagageruimte biedt, terwijl het interieur van de Q3 er net zo goed uitziet en aantoonbaar nog beter is gemaakt.

Mensen die de GLA kopen, willen luxe en dat is de realiteit, en dat is ook waar de GLA in lijkt uit te blinken. Het is per slot van rekening een Mercedes, en we weten allemaal dat Mercedes luxe briljant maakt.

Mercedes Benz GLA – Praktisch en gezinsvriendelijk

Praktisch is geen sterk punt van de GLA, want de Q3, de XC40 en de BMW X1 bieden in vergelijking meer laadruimte. Dit is echter geen dealbreaker als je tevreden bent met de hoeveelheid ruimte die de GLA biedt, en de meeste mensen die de GLA kopen zijn dat.

Verschillen zoals deze lijken op papier enorm, maar in werkelijkheid zijn ze niet zo belangrijk. Als je een jonger gezin hebt, is er weinig tot geen verschil wat de achterbank betreft, maar als je een ouder gezin hebt dat uit volgroeide volwassenen bestaat, is de GLA niets voor jou.

  Wat is Presafe? Alles wat u moet weten

Het plaatsen van een babyzitje in de GLA is vrij eenvoudig omdat de ISOFIX-ankers gemakkelijk bereikbaar zijn en de achterdeuren wijd genoeg opengaan. In de GLA passen zowel de volumineuze naar achteren gerichte zitjes als de meer gewone naar voren gerichte kinderzitjes.

De GLA biedt een relatief gezinsvriendelijk interieur dat is voorzien van slimme opbergvakken en grote achterruiten. Hierdoor voelt de GLA luchtig en niet zo claustrofobisch achterin en dat is natuurlijk een goede zaak.

Mercedes GLA – Veiligheid

Veiligheid is misschien wel het belangrijkste aspect bij de aanschaf van een gezinsauto en is iets waar je nooit op mag beknibbelen. Het goede nieuws is dat de GLA een bewonderenswaardig veilige auto is, want veel toonaangevende crashtestorganisaties waardeerden de GLA met een stellaire 5-sterrenbeoordeling.

Het slechte nieuws is dat de geteste auto’s zijn uitgerust met alle veiligheidssystemen die Mercedes biedt. Dit betekent dat de auto zonder deze systemen niet zo veilig is als geadverteerd, maar met deze systemen kost de auto vaak veel meer geld dan wat u oorspronkelijk verwachtte.

Toch is het zinvol om de GLA met alle veiligheidsvoorzieningen uit te rusten om uw gezin veilig te houden. Deze systemen maken soms een enorm verschil en kunnen u behoeden voor ongelukken en u bewuster maken.

FAQ Sectie

Is de GLA een stille auto om in te reizen?

Stilte is ook een belangrijk aspect van een echte gezinsauto, vooral als u uw gezin graag meeneemt op langere ritten. De geluiden van de stad en de open weg kunnen voor kleinere kinderen vaak te veel lijken, waardoor u zich tijdens het rijden mogelijk minder bewust bent van uw omgeving.

  Maakt Mercedes een zelfopladende hybride?

Als de auto in kwestie echter stil en comfortabel is zonder schokkerig rijgedrag, betekent dit dat uw kinderen veel gemakkelijker in slaap zullen vallen. De GLA heeft geen dubbele beglazing, maar is toch redelijk geluidsgeïsoleerd en comfortabel om in te rijden.

Is de GLA een betrouwbare auto?

Volgens enkele online bronnen lijkt de GLA een bovengemiddeld voorspelde betrouwbaarheid te bieden. De GLA is echter nog een relatief nieuwe auto, waardoor een goede beoordeling van de betrouwbaarheid op lange termijn moeilijk is.

Al met al is de nieuwe GLA een stuk beter dan de oude en het lijkt er wel op dat hij lang mee zal gaan, net als elke andere Mercedes als je er goed voor zorgt.

Is de Mercedes GLA een begerenswaardige auto?

De Mercedes GLA is inderdaad een zeer gewilde auto, maar hij kost wel veel geld als je bedenkt dat het maar een subcompacte SUV/Crossover is. Hierdoor verkoopt de GLA nog steeds erg goed, zowel vanaf nieuw als als tweedehands auto.

De GLA is begeerlijker dan de Audi Q3, de X1 en de XC40. De GLA is ook een nieuwere auto dan deze drie, waardoor hij zelfs bij autoliefhebbers de meeste aandacht trekt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts