Is de Mercedes GLA groter dan de A-Klasse?

De Mercedes Benz GLA is gebaseerd op het platform van de A-Klasse, wat betekent dat deze twee identiek zijn als het gaat om belangrijke factoren zoals motoren, technologie, interieurdesign, efficiëntie en betrouwbaarheid. Toch is de GLA in meer dan één opzicht groter dan de A-Klasse.

De GLA biedt een verhoogde zitpositie en voelt substantiëler aan achter het stuur in vergelijking met de A-Klasse. De GLA biedt ook meer zitruimte, zowel achter het stuur als op alle andere zitplaatsen. De bagageruimte is voor beiden verre van toonaangevend in zijn klasse, maar de GLA biedt wel iets meer.

De GLA is ook een paar honderd kilo zwaarder dan de A-Klasse en dat ga je zeker merken achter het stuur, vooral in de bochten. Zowel de A-Klasse als de GLA worden beoordeeld op vergelijkbare brandstofverbruikresultaten, maar de A-Klasse zou in de praktijk iets zuiniger moeten zijn.

Zoals gezegd, deze twee zijn echt vergelijkbaar. Zozeer zelfs, dat ze op papier bijna als dezelfde auto aanvoelen. In werkelijkheid zijn ze echter heel verschillend, dus lees dit artikel om uit te vinden welke van deze twee premium luxewagens van Mercedes je moet kopen.

Mercedes Benz GLA – Meer van Mercedes

De vorige generatie van de GLA werd niet zo goed ontvangen omdat het geen echte SUV-versie van de A-Klasse was. De nieuwe GLA wekt echter veel meer belangstelling en de meeste mensen beschouwen hem als een totaal andere auto dan de A-Klasse.

Op het eerste gezicht geloof je misschien niet eens dat deze twee inderdaad op hetzelfde platform zijn gebaseerd, want de ene is een SUV en de andere is verkrijgbaar als hatchback of als sedan. De GLA biedt meer ruimte rondom, maar ook een beter zicht, een indrukwekkendere rijpositie, milde terreincapaciteiten en is begeerlijker.

  Gemeenschappelijke problemen met Mercedes 190E (W201)

De GLA begint bij 36.400 dollar en is leverbaar met dezelfde motoren als de A-Klasse. De GLA is een betere gezinsauto omdat hij gemakkelijker in- en uitstapt en de verhoogde positie maakt het makkelijker voor u om de auto door krappe stadsstraten en smalle parkeerterreinen te loodsen.

De GLA is nooit bedoeld geweest voor serieus terreinrijden, maar hij is capabeler dan de A-Klasse, die waarschijnlijk nooit modder of vuil te zien zal krijgen. De GLA voldoet aan meer eisen dan de A-Klasse en daarom verkoopt de GLA veel beter dan de A-Klasse.

Mercedes Benz A – Het instapmodel van Mercedes

De A-Klasse begint bij 33.950 dollar en dat is een flinke korting vergeleken met de GLA. Voor dat prijsverschil kun je de A-Klasse uitrusten met alle nodige opties, wat betekent dat een goed uitgeruste A-Klasse ongeveer evenveel kost als een instap-GLA, dus waarom kopen meer mensen de GLA?

Dat komt omdat de GLA een crossover/subcompacte SUV is en dit segment momenteel in vuur en vlam staat. Toch is het nog steeds moeilijk om de GLA te verkiezen boven de A-Klasse, vooral omdat de A-Klasse er beter uitziet, dynamischer is en verkrijgbaar is in twee verschillende carrosserievormen.

Toegegeven, in de VS krijg je alleen de sedanversie, terwijl op andere markten zowel de sedan als de hatchback verkrijgbaar zijn. De A-Klasse is stiller, beter geschikt voor langeafstandsritten en potentieel zuiniger.

  Welke Mercedes moet ik vermijden?

De realiteit is dat je met de A-Klasse meer waar voor je geld krijgt, maar mensen zullen toch de voorkeur geven aan de GLA, zowel omdat die een hogere rijpositie biedt als omdat hij meer ruimte en praktische mogelijkheden biedt.

Instap-Mercedes Benz

Er worden momenteel vier verschillende instapmodellen van Mercedes verkocht in de VS: de A-Klasse sedan, de CLA Coupé, de GLA crossover SUV en de GLB, de kleinste familie-SUV van Mercedes. De nieuwste van het stel, de GLB kost 38.600 dollar terwijl de meest stijlvolle CLA 38.200 dollar kost.

Alle vier zijn ze gebaseerd op hetzelfde platform, wat betekent dat ze worden gepositioneerd onder de Mercedes Benz C-Klasse en de Mercedes Benz GLC-Klasse. Een instapmodel van Mercedes was praktisch een lachertje voordat het nieuwste A-Klasse model arriveerde, want oudere A-Klasse, GLA, en CLA modellen waren de Mercedes badge onwaardig.

Deze generatie biedt een aanzienlijke stap vooruit, zowel in luxe als kwaliteit, waardoor ze in lijn liggen met de rest van de Mercedes line-up. Alle vier bieden ze inhoud en zijn ze echt begeerlijk, zozeer zelfs dat het de bestverkochte Mercedes-modellen zijn.

FAQ Sectie

Is de GLA veiliger dan de A-Klasse?

Zowel de A-Klasse als de GLA zijn even veilig, omdat ze op hetzelfde platform zijn gebouwd en beide profiteren van dezelfde actieve veiligheidsvoorzieningen, zoals pre-sense, automatisch remmen, lane keep assist, dodehoekbewaking en adaptieve cruise control.

  Hoe goed is de Mercedes EQS?

Alle toonaangevende organisaties die crashtests uitvoeren, kennen beide een stellaire veiligheidsscore van 5 sterren toe, wat betekent dat veiligheid geen probleem mag zijn als u de auto’s op de juiste manier uitrust.

Is de GLB groter dan de GLA?

De GLB is inderdaad groter dan de GLA, maar de verschillen zijn niet groot. De GLB maakt gebruik van een meer klassieke boxy SUV vorm, en Mercedes zegt dat de GLB een echte familie SUV is. Zoals eerder gezegd zijn de verschillen in afmetingen tussen deze twee echter relatief marginaal.

De GLB biedt 40,7 inch hoofdruimte voor, terwijl de GLA 39 inch biedt. De GLB biedt ook 0,4 inch meer beenruimte voor de voorste passagiers. De GLB biedt ook een grotere kofferbak en is zelfs leverbaar met een derde zitrij die alleen voor kleine kinderen is weggelegd.

Rijdt de CLA sportiever dan de A-Klasse?

De CLA wordt inderdaad gepositioneerd als de meer op de bestuurder gerichte optie van het stel, vooral in AMG-vorm. De A-Klasse is zelfs niet leverbaar met het all-out AMG 35/45-pakket, omdat dat pakket is voorbehouden aan de CLA. Al met al is de CLA een stuk dynamischer en ziet hij er ook nog eens beter uit.

De CLA ligt ook lager bij de grond en heeft een iets lagere daklijn. Het is overduidelijk dat Mercedes de CLA heeft gepositioneerd als de meest dynamisch aanvoelende instapmodel coupé sedan van Mercedes, terwijl de A-Klasse meer een gewone sedan is.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts