Is de Peugeot 307 een goede auto?

Peugeot 307

De Peugeot 307 kwam op het toneel in 2001 toen hij de uitgaande Peugeot 306 verving. Hij kwam met heel wat upgrades en is sindsdien een vrij populaire auto geweest. De 307 werd opgevolgd door de 308, die in 2009 uitkwam en de Peugeot “300”-serie tot in de jaren 2010 voortzette. Dus, is de Peugeot 307 een goede auto?

De Peugeot 307 is inderdaad een heel goede auto, want hij is betaalbaar om te kopen, betaalbaar om te bezitten en betaalbaar om te repareren als er iets fout gaat. De aangeboden motoren zijn relatief goed wat betreft efficiëntie en vermogen, terwijl de algehele rijervaring niets om over op te scheppen is. Hoe het ook zij, dit is min of meer de standaard voor alle auto’s uit dit segment, met uitzondering van de hete hatchback-versies.

Het exterieurdesign van de 307 is relatief goed verouderd, waardoor hij er niet zo oud uitziet als hij is. Ook al ziet hij er niet gedateerd uit, men kan stellen dat hij er niet zo aantrekkelijk uitziet. Het interieur is basic, maar de ergonomie is erg goed en de auto is erg overzichtelijk.

De betrouwbaarheid is grotendeels oké, maar veel van deze auto’s zijn in de loop der jaren misbruikt door eigenaren die niet al te veel aandacht besteden aan onderhoud en levensduur. Tenslotte moeten we het ook hebben over waarde en praktische bruikbaarheid. Qua waarde is de 307 uitstekend, want hij biedt veel van de auto voor niet al te veel geld. De praktische bruikbaarheid is oké voor deze klasse, maar niet overdreven ruim voor lange bestuurders.

  Alles over 2023 Peugeot 2008

Peugeot 307 – De aandrijflijn

Het motorenpalet bij de Peugeot 307 is echt uitgebreid. De benzinemotoren hebben een cilinderinhoud van 1.6 tot 2.0L, terwijl het aantal cilinders beperkt is tot 4. De 1.6L komt in twee varianten, de ene biedt 110pk en de andere 136pk. De 2.0L motor levert 140pk en al deze motoren zijn uitgerust met een FWD systeem.

De aangeboden diesels hebben een cilinderinhoud van 1.6L of 2.0L en zijn alle viercilinders. De instap 1.6L biedt 90pk, terwijl de top-specificatie 1.6L versies 110pk bieden. Deze zijn ook beperkt tot FWD. Wat de transmissie betreft, is een handgeschakelde 5-versnellingsbak standaard, terwijl een 4-versnellingsautomaat als optie leverbaar is.

De benzinemotoren leveren tussen 27 en 32 MPG op, terwijl de dieselmotoren tussen 42 en 50 MPG bieden. Al met al is het motorenpalet van de 307 adequaat, maar de 307 zou een stuk beter zijn als Peugeot hem zou aanbieden in een meer prestatiegerichte uitvoering met een krachtigere motor.

Peugeot 307 – Ontwerp en rijden

De Peugeot 307 is nooit bijzonder geprezen om zijn exterieurdesign, wat logisch is, want de Peugeot-modellen uit de jaren 2000 zien er meestal saai en te gewoontjes uit, op een paar opmerkelijke coupés na. Het interieurontwerp is ook niet bijzonder, maar de ergonomie en de hoeveelheid zitruimte zijn prima.

De rijervaring is ook vrij gewoontjes en in lijn met wat je zou verwachten van een hatchback. De 307 rijdt vrij monotoon, maar dat is waarschijnlijk de bedoeling. Het is een redelijk comfortabele en plezierige auto, ook al mist hij geluidsdemping en heeft hij niet de meest comfortabele stoelen ter wereld.

  Alles over 2023 Peugeot e-208

Peugeot 307 – Betrouwbaarheid en algemene problemen

Qua betrouwbaarheid is de 307 oké, maar hij heeft wel last van verschillende problemen. De motorafdeling staat bekend om piepende riemen en problemen met dieselfilters. Elektrische problemen komen ook vaak voor en zijn meestal een aanval op de elektrische ramen en deurvergrendeling. De stuurkolomstelen zijn kwetsbaar, terwijl de aandrijfas gevoelig is voor breuken.

Bovendien moeten we ook mogelijke problemen noemen met overmatige slijtage van het interieur en de bussen van de ophanging. Al met al kan de 307 lang meegaan als hij goed wordt onderhouden, maar de realiteit is dat veel ervan voortdurend wordt genegeerd in de onderhoudsafdeling.

Peugeot 307 – Waarde en bruikbaarheid

De waarde van deze auto’s is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, waardoor ze nu een koopje zijn. Dit betekent echter ook dat veel van deze auto’s door hun eigenaren worden verwaarloosd, waardoor je goedkope, problematische auto’s met veel kilometers overhoudt of auto’s met minder kilometers, maar een veel hoger prijskaartje.

De praktische bruikbaarheid is oké. De kofferbak zou wat groter mogen zijn, maar het zicht, de toegang en de kofferruimte zijn over het algemeen behoorlijk.

FAQ Sectie

Waarom is Peugeot gestopt met de 307?

Peugeot is nooit gestopt met de productie van de 307, want de 308 is in feite een modernere versie van de 307. Peugeot is niet te beroerd om dezelfde modelnaam te handhaven voor opeenvolgende modellen, wat meestal het geval is bij alle Peugeot-auto’s.

  Alles over 2023 Peugeot e-308

Dit betekent dat de 307 kan worden beschouwd als de “300” serie van Peugeot compacte hatchbacks, die allemaal vergelijkbaar zijn in grootte, bruikbaarheid en motorkeuze.

Is de Peugeot 307 snel?

Niet echt, althans niet vanuit het standpunt van een prestatiegerichte auto. We moeten echter wel vermelden dat de 140 pk sterke 2-liter 16 V viercilinder-in-lijn benzinemotor in minder dan 9 seconden naar 100 km/u accelereert, wat voor Peugeot begrippen inderdaad snel is. De topsnelheid is 127 km/u, wat ook niet slecht is.

Dit is misschien wel een van de grootste problemen met de 307, het gebrek aan opwinding. De meeste autofabrikanten die tegenwoordig hatchbacks van vergelijkbare grootte aanbieden, bieden ook prestatiegerichte varianten aan. Een goed voorbeeld daarvan is de Megane/Clio RS, de Golf R/GTI of de Honda Civic Type R.

Is de Peugeot 307 een goede eerste auto?

De Peugeot 307 is een goede auto voor iemand die pas begint, want hij is compact, gemakkelijk te begrijpen, goedkoop in het gebruik en goedkoop in de aanschaf. Hij biedt voldoende opbergruimte voor meerdere personen en is relatief efficiënt. Toegegeven, hij is misschien een beetje saai voor sommigen, maar hij heeft alle ingrediënten voor iemand die net begint met leren rijden.

Als je hem beschadigt, hoef je niet veel geld te betalen om hem te repareren. Hij is ook goedkoop te verzekeren en reserveonderdelen zijn gemakkelijk te vinden en betaalbaar.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts