Is de Peugeot Traveller een goede auto?

Peugeot Traveller

De Peugeot Traveller is een bestelwagen/MPV waarvan het volledige platform gedeeld wordt met heel wat andere modellen van Stellantis, zoals de Citroen SpaceTourer, de Opel Vivaro en zelfs de Toyota ProAce Verso. Met zoveel modellen die hetzelfde platform gebruiken, zou je verwachten dat het echt goed is, maar is de Peugeot Traveller een goede auto?

In werkelijkheid is de Peugeot Traveller een heel goede auto, maar er zijn een paar dingen die verre van goed zijn. Om te beginnen is Peugeot niet erg snel met het vervangen van het huidige model door een nieuwe. Ten tweede is hij verre van betrouwbaar en daarom werd hij al 40 keer teruggeroepen. Dat is begrijpelijkerwijs meer dan bij de meeste auto’s, maar het is niet zo ongewoon dat dit gebeurt.

Het motorenpalet bij de Traveller is uitgebreid en bestaat uit diesel- en volledig elektrische motoren. Het uiterlijk is oké, maar er zijn geen aantrekkelijke bestelwagens in het algemeen. Het interieur van de Traveller is wat spannender, want het ziet er net zo goed uit als vrijwel elk ander modern Peugeot-model.

De rijervaring is niet bijzonder, terwijl de waarde van gebruikte exemplaren behoorlijk is gedaald. De Traveller biedt plaats aan negen personen en ook de kofferruimte is meer dan voldoende. De betrouwbaarheid is niet optimaal, maar bij goed onderhoud zou de Traveller vrij lang mee moeten kunnen gaan.

Peugeot Traveller – De aandrijflijn

Het dieselmotorpalet begint met de 1.6L 4-cilinder motor die 95pk of 116pk levert, terwijl de middenklasse benzinemotor de 1.6L 4-cilinder is die 100pk of 120pk levert. De topmotor is de 2.0L 4-cilinder die verkrijgbaar is in verschillende uitvoeringen, van 140pk, 150pk, 177pk tot 180pk.

  Veel voorkomende problemen met de Peugeot 508

Er zijn geen benzinemotoren in de Traveller, wat binnenkort zeker zal veranderen omdat Peugeot heeft gezegd dat ze vanaf 2023 alle dieselmotoren voor nieuwe modellen laten vallen. De Traveller komt echter wel in twee elektrische varianten die de modellen met benzinemotor volledig hopen te vervangen.

Je kunt de e-Traveller krijgen met een 50kWh of een 75kWh batterij. Deze accu’s zijn gekoppeld aan een enkele elektromotor die 136 pk levert. Het 75kWh model is goed voor 205 mijl, maar kan in werkelijkheid meer dan 180 mijl afleggen. Het 50kWh-model kan naar schatting 140 mijl afleggen, maar de werkelijke cijfers liggen dichter bij 110 mijl. Beide modellen bieden om eerlijk te zijn weinig kilometers en daarom klaagden veel mensen daarover.

Peugeot Traveller – Ontwerp en rijden

De designtaal van de Traveller is niet bijzonder, maar dat geldt voor vrijwel alle auto’s uit dit segment. Deze auto’s zijn ontworpen om te gebruiken, niet om naar te kijken. Het interieur is iets beter, want het biedt veel ruimte en is in lijn met andere hedendaagse Peugeot interieurs.

Rijdend is de Traveller al even weinig inspirerend, maar dat is ook te verwachten. Dat wil niet zeggen dat hij niet comfortabel genoeg is, maar wel dat hij niet dynamisch of opwindend is. Als zodanig is het meer een gebruiksvoorwerp en zo worden de meeste van deze gebruikt.

Peugeot Traveller – Betrouwbaarheid en veel voorkomende problemen

Op het gebied van betrouwbaarheid liggen de zaken heel wat ingewikkelder, want de Traveller is over het algemeen niet zo betrouwbaar. Nieuwere modeljaren lijken veel beter te zijn dan de eerste, maar zijn nog steeds vatbaar voor een behoorlijk aantal problemen. Met meer dan 40 verschillende terugroepacties heeft de Traveller veel meegemaakt en daarom is goed onderhoud een must.

  Is de Peugeot 2008 een goede auto?

De meest voorkomende problemen zijn problemen met falende remmen, problemen met de elektronica, problemen met de auto die niet wil starten en problemen met het verwarmingssysteem.

Peugeot Traveller – Waarde en praktisch nut

De Traveller was altijd aan de goedkopere kant, althans in vergelijking met een Mercedes V-klasse die een soortgelijke ervaring biedt. Gebruikte exemplaren zijn in de loop der jaren behoorlijk in waarde gedaald en zijn erg populair bij kleine en grotere bedrijven in Europa als wagenpark.

Praktisch is het sterke punt van deze bestelwagen, want hij biedt plaats aan maximaal negen personen. Er zijn twee varianten van de Traveller, een standaard Traveller of een grote Traveller. Beide bieden goed zicht en veel binnenbergruimte, en zijn zeer geschikt voor gezinsgebruik.

FAQ

Is de Peugeot e-Traveller beter dan de diesel Traveller?

In de huidige tijd is het vergelijken van een diesel met een elektrische auto niet zo populair, omdat de meeste mensen er automatisch van uitgaan dat de elektrische variant beter is. De realiteit is echter dat de dieselvariant veel beter is, omdat deze honderden en honderden kilometers biedt op een volle tank, terwijl tanken 5 minuten duurt.

Dit betekent dat langeafstandsritten met het elektrische model veel langer duren en daarom blijven veel bedrijven erbuiten. Peugeot heeft wel gezegd dat de volgende generatie e-Traveller een beter geschatte actieradius zal bieden, maar dat moeten we afwachten.

  Alles over 2023 Peugeot e-308

Is de Peugeot Traveller beter dan de Citroën SpaceTourer, de Opel Vivaro of de Toyota ProAce Verso?

De verschillen tussen deze bestelwagens zijn relatief verwaarloosbaar en daarom kopen de meeste mensen ze omdat ze een goede deal krijgen of omdat ze trouw zijn aan hun merk. Ik zou zeggen dat de Peugeot er het beste uitziet, terwijl alle andere, met uitzondering van de SpaceTourer, er nogal ondermaats uitzien.

De Vivaro is de goedkoopste terwijl de Peugeot de duurste is, maar ook hier zijn de verschillen vrij klein.

Moet ik de Peugeot Traveller kopen?

Als u een echt ruime, relatief betaalbare en behoorlijk comfortabele bestelwagen wilt die zowel voor gezins- als bedrijfsdoeleinden kan worden gebruikt, is de Peugeot Traveller een goede keuze. Hij is misschien niet de kampioen in betrouwbaarheid, maar biedt wel de beste veiligheidsscore in zijn klasse en is ook niet al te duur in onderhoud.

De Mercedes Benz V-klasse is duurder, terwijl de andere drie tegenhangers van Stellantis vergelijkbaar zijn. Al met al, als u van de Peugeot-badge houdt en het niet erg vindt om een bestelwagen voor persoonlijk gebruik te hebben, zult u waarschijnlijk veel plezier beleven aan de Traveller als u hem goed genoeg onderhoudt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts