Is de Renault Modus een goede auto?

De Renault Modus is een compacte MPV (multifunctionele auto) die voor het eerst werd geïntroduceerd in modeljaar 2004 en vervolgens eind 2012 uit productie werd genomen. Tijdens zijn relatief korte verkoopperiode bleek de Modus een redelijk populaire gezinsauto te zijn, maar is de Renault Modus een goede auto?

Voor wat het is en wat het tegenwoordig kost, is de Renault Modus inderdaad een hele goede auto. Hij probeert niet uitbundig, sportief of luxueus te zijn, maar doet alle basiszaken heel goed. Hij biedt een mooie keuze aan benzine- en dieselmotoren, een relatief eigentijds ontwerp van binnen en van buiten, en een veilige en volgzame rijervaring.

De betrouwbaarheid van de Modus kan goed zijn als je er goed voor zorgt en als je alleen gaat voor een tweedehands exemplaar met relatief weinig kilometers. Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen die we moeten bespreken, dus blijf zeker even hangen om uit te vinden welke dat zijn.

De prijs is echt aantrekkelijk, want de Modus heeft in de loop der jaren het grootste deel van zijn waarde verloren en is nog steeds snel in waarde gedaald. De Modus kan met gemak vier volwassenen vervoeren met veel ruimte voor je benen en je hoofd. De kofferbak is ook erg groot en het zicht en het in- en uitstappen zijn ook erg goed.

De aandrijflijn

Zoals in de intro al is gezegd, heeft de Modus een flink aantal aandrijflijnopties. Deze beginnen met de kleinere 1.2L 4-cilinder met natuurlijke aanzuiging met 65pk, 75pk of 101pk. Je kunt ook kiezen voor een 1.4L 4-cilinder met respectievelijk 98 pk of de grootste 1.6L 4-cilinder met 112 pk.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Laguna

De dieselmotoren zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde 1.5L 4-cilinderblok met drie verschillende toerentallen, 65pk, 82pk of 106pk. Alle Modus-modellen hebben uitsluitend voorwielaandrijving. Wat de transmissie betreft, krijgen de instapmodellen standaard een handgeschakelde 5-versnellingsbak, terwijl de hogere modellen ook leverbaar zijn met een vijftrapsautomaat.

Qua zuinigheid kun je tot 35 MPG verwachten met benzinemotoren en tot 50 MPG met de zuinigste dieselvarianten. Al met al is de Modus een redelijk zuinige auto met behoorlijk geavanceerde motoren die voor de meeste mensen meer dan voldoende zullen zijn.

Ontwerp en rijervaring

Op het gebied van design kun je gerust zeggen dat de Renault Modus niet snel de aandacht zal trekken, vooral van binnen ziet hij er saai en gedateerd uit. Het goede is dat je kunt kiezen uit een aantal funky interieurkleuren en dat de materialen erg goed aanvoelen als je voor een model uit het hogere segment gaat.

De rijervaring is zo gewoon als maar kan, want de Modus is gewoon een kleine MPV, geen sportwagen, geen luxe auto. Dat betekent dat hij veel overhelt in de bochten en dat hij niet de voorkeur geeft aan hard rijden. Als je een relaxte familie cruiser wilt, is de Modus goed genoeg, iets meer dan dat zal niet gebeuren.

Betrouwbaarheid en algemene problemen

De betrouwbaarheid van de Modus is een twijfelgeval, omdat het moeilijk te zeggen is hoe betrouwbaar hij van nature is. We kunnen wel zeggen dat goed onderhouden modellen het meestal goed doen, terwijl licht misbruikte modellen eerder stuk gaan. Dat gezegd hebbende, als je gaat voor een goed onderhouden model met een fatsoenlijke onderhoudshistorie, zul je tevreden zijn met de Modus.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Kadjar

De meest voorkomende problemen met de Modus zijn het binnendringen van water, elektrische problemen, problemen met de motor, problemen met de transmissie en mogelijke problemen met de carrosserie en uitrusting.

Prijs en praktische bruikbaarheid

Qua prijs is de Renault Modus nu een vrij goedkope auto, wat betekent dat je er al een kunt kopen voor een paar duizend euro. Als je er echter een wilt die goed is onderhouden en met niet al te veel kilometers op de teller, moet je al snel het dubbele betalen, wat te verwachten is.

De Modus biedt met gemak plaats aan vier volwassenen, heeft een grote kofferbak en een goed zicht rondom. De Modus is heel gemakkelijk in en uit te stappen en wordt af fabriek geleverd met veel gezinsvriendelijke voorzieningen.

FAQ

Hoe veilig is de Renault Modus?

De Modus is ontworpen met het oog op veiligheid en is uitgerust met functies zoals meerdere airbags, antiblokkeerremmen en stabiliteitscontrole. De exacte veiligheidskenmerken en waarderingen kunnen echter variëren, afhankelijk van het specifieke bouwjaar en model van de Modus.

Op het gebied van crashtests heeft de Renault Modus vier van de vijf sterren gekregen in de Euro NCAP tests voor de bescherming van volwassen inzittenden en drie sterren voor de bescherming van kinderen. Deze scores worden als goed beschouwd voor een auto van dit formaat en deze klasse.

Moet ik de Renault Modus kopen?

Als je geïnteresseerd bent in een betaalbare, ruime, relatief veilige en gemakkelijk te onderhouden compacte MPV, dan is de Renault Modus een goede keuze. Hij heeft misschien niet zo veel ruimte als zijn grotere tegenhanger de Renault Espace, maar je zult je nauwelijks benauwd voelen in de Modus omdat Renault zijn best heeft gedaan om de ruimte te maximaliseren op zijn vrij kleine oppervlak.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Twingo

Aan de andere kant, als je gewend bent om in luxe auto’s en grote auto’s te rijden, dan zal de Renault Modus niet op hetzelfde niveau aanvoelen. Het beste idee is dus om er een uit te zoeken en er een proefrit in te maken voordat je een beslissing neemt, want je kunt nooit echt zeggen of je de auto leuk vindt of niet voordat je achter het stuur stapt.

Gaat Renault de Modus weer op de markt brengen?

Sinds de stopzetting heeft Renault geen officiële uitspraken gedaan over het merk Modus en of het ooit zal terugkeren. We kunnen gemakkelijk concluderen dat de naam Modus niet echt populair is in de wereld van Renault-modellen en daarom is het moeilijk te geloven dat de compacte MPV Modus ooit zal terugkeren.

Aan de andere kant staat Renault erom bekend dat sommige oudere merknamen terugkeren, maar als dat ooit gebeurt, wordt het waarschijnlijk een crossover of een kleine SUV.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts