Is de Volkswagen Amarok een goede auto?

Volkswagen Amarok

De Volkswagen Amarok is een VW pick-up die in 2010 op de markt kwam. Sinds zijn lancering bleef de Amarok in de schaduw staan van veel populairdere pick-up trucks. De Amarok heeft het nooit gehaald naar de VS omdat hij te premium en te duur was om te concurreren met de Ford Ranger, de Chevy Colorado, en de Toyota Tacoma.

Dit betekende dat de VW Amarok de productie stopzette in 2020 omdat VW zijn fabriek in Hannover, waar de Amarok werd gebouwd, herbestemde om er de VW ID BUZZ te maken. De Amarok is inderdaad een vrij dure auto in vergelijking met de meeste pick-ups, maar is de Volkswagen Amarok een goede auto?

De VW Amarok is een goede auto, maar het was nooit in staat om te concurreren met een aantal van zijn meer betaalbare concurrenten en omdat Europa is niet echt een pick-up soort markt. De motoren van de Amarok zijn efficiënt en verfijnd, terwijl het design robuust en utilitair is, maar er toch premium uitziet.

De betrouwbaarheid van de Amarok is zeer wisselend omdat sommige modellen beter zijn dan andere. Door de sterke afschrijving is de Amarok nu redelijk betaalbaar, terwijl hij ook praktisch is dankzij een vrij grote bedruimte.

VW Amarok – De krachtbron

De VW Amarok wordt geleverd met een paar verschillende motoren en de enige benzine-aangedreven Amarok is de 2.0L TSI met 165pk. De meest populaire Amarok motoren zijn de 2.0L TDI dieselmotoren met vermogens die variëren tussen 122pk en 180pk voor de BiTDI modellen.

  Veel voorkomende problemen met Volkswagen Touareg

De beste VW Amarok motoren zijn de 3.0L TDI eenheden met tot 272pk. De 3.0L TDI 6-cilinder motor is een basismotor voor de gehele VW Auto Group omdat hij wordt gebruikt in veel andere meer premium auto’s zoals de Porsche Cayenne, de Audi A6, enzovoort.

De Amarok is in staat om een maximum van 30MPG gecombineerd voor de meest efficiënte dieselmotoren, waardoor het vrij zuinig in vergelijking met de meeste pick-ups. De Amarok begint met een FWD platform, terwijl de krachtigere modellen worden geleverd met 4MOTION AWD.

Tot slot is de Amarok voor bepaalde markten ook verkrijgbaar met een automatische TipTronic-transmissie en een lage versnellingsbak.

VW Amarok – Ontwerp en chassis

De Amarok leent een paar designelementen van zijn begeerlijkere neef, de VW Touareg. De Amarok ziet er echter ruiger uit omdat het een off-roader is met een body on frame. Het interieur van de VW Amarok is prima, meer premium dan de meeste pick-ups, maar nog steeds niet al te spannend in vergelijking met de Touareg.

De Touareg heeft een dual wishbone ophanging aan de voorkant en bladstangen aan de achterkant. Daardoor voelt de Amarok zweverig aan en heeft hij meer weg van een terreinauto dan van een luxe SUV. De Amarok is niet zo dynamisch en komt daarom niet in de buurt van een sportieve pick-up truck.

VW Amarok – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De VW Amarok is een en al betrouwbaarheid omdat sommige modellen betrouwbaarder zijn dan andere. De meest voorkomende VW Amarok problemen worden geassocieerd met de distributieketting spanner, de bobines, de hoge druk brandstofpomp, de waterpomp, en de PVC-klep.

  Veel voorkomende problemen met de Volkswagen Golf

De meeste van deze kunnen worden opgelost door preventief onderhoud, dat is een noodzaak voor auto’s zoals de Amarok. Als u niet vroeg genoeg onderhoud pleegt, zal dit waarschijnlijk later tot allerlei problemen leiden. Al met al is de Amarok zo goed als het onderhoud dat de auto krijgt.

VW Amarok – Waarde en praktische bruikbaarheid

De keerzijde van het feit dat de Amarok relatief impopulair is, is dat de afschrijving hem populair maakt op de 2e hands markt. Een tweedehands VW Amarok heeft dan ook een zeer gunstige prijs en daarom kan men ze zien rondrijden in Europese straten waar bijna geen enkele andere pick-up truck dat doet.

Qua functionaliteit ligt de VW Amarok min of meer in lijn met vrachtwagens als de Toyota Tundra. De binnenruimte is overvloedig dankzij een boxy design terwijl de laadruimte enorm is. Als je niet graag je lading in een open bed plaatst, moet je investeren in een bed cover van hoge kwaliteit die in staat is om je lading te verbergen en toch een enorme laadruimte te behouden.

FAQ Sectie

Waarom is de VW Amarok uit productie genomen?

De laatste jaren hebben veel merken nog meer populaire auto’s uit de productie genomen. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat VW de VW Passat sedan, een van de langstlopende en aantoonbaar beste VW modellen, heeft stopgezet. Het is dus niet verwonderlijk dat een auto als de Amarok ook uit productie wordt genomen.

  Veel voorkomende problemen met de Volkswagen Passat

De reden waarom is omdat de Amarok gewoon niet thuishoorde in een VW line-up. Niet veel mensen waren geïnteresseerd om hem te kopen, terwijl veel nieuwere VW modellen (vooral elektrische) links en rechts worden onthuld. Als je dit koppelt aan het gevreesde Dieselgate schandaal en het feit dat dit VW enorme bedragen heeft gekost, is het vrij duidelijk terwijl de Amarok moest gaan.

Is de VW Amarok een goede terreinauto?

Een carrosserie op frame ontwerp, dubbele wishbone ophanging, lage versnellingsbak, dit alles klinkt alsof het hoort bij een echt capabele off-roader, maar de Amarok is niet echt een capabele off-roader. Hoewel de Amarok met gemak lichte tot middelzware off-road parcoursen aankan, is de bodemvrijheid van 195 mm gewoon te laag voor iets uitdagenders.

De Amarok biedt eigenlijk de laagste rijhoogte van bijna alle dubbele cabine pick-up trucks, wat betekent dat er een grote kans is dat elke serieuze off-road zou kunnen beschadigen de Amarok.

Moet ik de VW Amarok kopen?

De Volkswagen Amarok is een goede auto omdat hij in Europa een enigszins cultstatus geniet. Als u iemand bent die graag over landwegen rijdt en u houdt van avonturen, dan is de Amarok daar een geweldige auto voor. Hoewel de Amarok niet is ontworpen om serieus terreinrijden aan te kunnen, kan hij ook in het meer gewone werk goed uit de voeten.

De Amarok is ook comfortabel en biedt een degelijk interieur. De prijs-kwaliteitverhouding is sterk, terwijl de praktische bruikbaarheid groot is.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts