Is de Volkswagen Sharan een goede auto?

Is de Volkswagen Sharan een goede auto?

De Volkswagen Sharan is een grote multifunctionele bestelwagen die voornamelijk wordt gebruikt voor familiale taken. De Sharan werd voor het eerst geïntroduceerd in het midden van de jaren 1990 en wordt op dit moment niet meer geproduceerd. Gedurende bijna drie decennia van productie is Volkswagen erin geslaagd bijna 800.000 exemplaren te verkopen, wat een behoorlijk aantal is voor een dergelijke auto.

De Sharan is groot, ruim, ergonomisch, gemakkelijk te besturen en goed te overzien, maar is de Volkswagen Sharan een goede auto? De Sharan is een relatief goede auto voor wat hij is, wat betekent dat als je een grotere minibus nodig hebt die tot zeven passagiers comfortabel kan vervoeren, de Sharan een goede deal is omdat hij meer is afgeschreven dan sommige van zijn rivalen.

Het Sharan motorenpalet bestaat uit 4-cilinder motoren, maar de 1e generatie Sharan is verkrijgbaar met een V6. Alle Sharan motoren zijn ontworpen om efficiënt, soepel en goedkoop in onderhoud te zijn en daarom is de goede oude 2.0L TDI waarschijnlijk de beste Sharan motor die u kunt krijgen.

Wat betrouwbaarheid betreft, is de Sharan behoorlijk, maar we zullen een paar veel voorkomende problemen noemen. De praktische bruikbaarheid is geweldig dankzij veel passagiers- en laadruimte, terwijl de waarde ook erg goed is bij alle drie de modellen.

VW Sharan – De aandrijflijn

De 1ste generatie Sharan is beschikbaar met 4-cilinder 1.8L of 2.0L benzinemotoren met maximaal 150pk of een 2.8L V6 met maximaal 204pk. 1ste generatie dieselmotoren zijn 1.9L en 2.0L 4-cilinders met vermogens tot 140pk. De tweede generatie Sharan krijgt slechts twee benzinemotoren, de 1.4L TSI of de 2.0L TSI met vermogens die variëren tussen 150pk en 200pk, terwijl de tweede generatie facelift alleen de 150pk sterke 1.4L TSI kreeg, die de beste Sharan benzinemotor is.

  Is de Volkswagen Up een goede auto?

Wat dieselmotoren betreft, wordt de eerste generatie Sharan geleverd met een 2.0L TDI of een 1.9L TDI. De tweede generatie en de 2e generatie gefacelifte Sharan hebben alleen de 2.0L TDI met een vermogen tot 184pk. Dit is de beste Sharan-motor van allemaal, omdat vermogen, efficiëntie en betrouwbaarheid perfect in balans zijn.

De Sharan kan zowel een FWD auto als een AWD 4MOTION auto zijn als u bereid bent ervoor te betalen. Eerdere Sharan modellen waren verkrijgbaar met de gebrekkige Synchro versnellingsbak, die moet worden vermeden omdat alleen de DSG automaat een goede automaat is voor de Sharan.
Alle motoren zijn relatief efficiënt, maar de 2.0L TDI voor de nieuwste Sharan modellen is de meest efficiënte met tot 50MPG.

VW Sharan – Ontwerp en chassis

De Volkswagen Sharan is ontworpen als een premium minivan, wat betekent dat hij fatsoenlijke voorzieningen biedt in een pakket dat er premium uitziet. De 1e generatie Sharan is nu een nogal lelijke auto terwijl de 2e generatie Sharan, en vooral de 2e generatie Sharan facelift, een stuk beter zijn. Qua interieur zijn beiden utilitair met de nadruk op ergonomie, zoals VW dat vroeger meestal deed.

De rijervaring van de Sharan is niet om over op te scheppen, wat betekent dat het werkt maar geenszins opwindend is. Hij ziet eruit en rijdt als elke andere minibus, maar de geluidsisolatie en demping zijn iets beter dan bij sommige van zijn goedkopere concurrenten.

  Veelvoorkomende problemen met de Volkswagen Up

VW Sharan – Betrouwbaarheid en algemene problemen

De betrouwbaarheid van de Sharan is matig voor de nieuwste modellen en ondermaats voor het eerste model. Dit betekent dat de Sharan zijn deel van de problemen heeft, maar deze kunnen worden opgelost als u de auto goed onderhoudt.

De meest voorkomende problemen met VW Sharan hebben te maken met de versnellingsbak, de uitrusting, de elektriciteit, de carrosserie en de motor. De meeste van deze problemen worden geassocieerd met het 1e generatie model, wat betekent dat het 2e generatie model in vergelijking een stuk beter is.

VW Sharan – Waarde en bruikbaarheid

De 1e generatie Sharan kan voor weinig tot geen geld worden gekocht, terwijl de nieuwere modellen niet veel duurder zijn. De reden waarom de Sharan zoveel is afgeschreven is dat hij eigenlijk niets bijzonders doet. Het is gewoon een minibusje dat geen pluimen doet opwaaien, noch is het spannend in welke vorm dan ook.

Dat is niet echt een slechte zaak voor wie een auto wil die gewoon werkt en alles doet zoals het hoort. De praktische bruikbaarheid is groot, want de Sharan biedt plaats aan maximaal zeven personen met voldoende ruimte in elk opzicht. De laadruimte is ook enorm, want de Sharan is een echte gezinsauto.

FAQ Sectie

Waarom wordt de VW Sharan uit productie genomen?

In de afgelopen jaren heeft VW besloten om de modellenlijn te herstructureren om geld te besparen en het grootste deel van zijn R&D-geld op de toekomst te richten. Tijdens de pandemie werden de VW Sharan en de Seat Alhambra onrendabel, en daarom gaan deze voorgoed uit productie.

  Is Volkswagen Lupo een goede auto?

Vermeldenswaard is ook dat VW de Transporter Multivan en vele auto’s uit de ID. line-up aanbiedt die de Sharan effectief kunnen vervangen. De Sharan is gewoon overbodig geworden en daarom doet VW hem weg.

Is de Volkswagen Sharan een goede gezinswagen?

Wat tweedehands gezinswagens betreft, is de Sharan één van de beste opties uit de VW catalogus van tweedehands wagens. De Sharan toont echter zijn leeftijd, wat nog eens benadrukt dat de Sharan nogal saai en onpopulair is.

Echter, de mogelijkheid om tot zeven personen comfortabel in één auto te vervoeren is waarom de Sharan überhaupt bestaat. Als u een nieuwere VW gezinswagen kunt kopen, sla dan de Sharan over, maar als u dat niet kunt, is de Sharan de beste keuze voor een gebruikte VW gezinswagen.

Is de VW Sharan groter dan de VW Touran?

De Volkswagen Sharan is de grootste auto van de twee. De Sharan is bijna 35 cm langer dan de Touran en is ook 7,5 cm breder dan de Touran. De Sharan is 6 cm hoger en biedt veel meer ruimte binnenin, zowel voor de passagiers als voor de lading.

De Touran gaat ook uit productie, dus dit is het moment waarop beide auto’s vanaf nieuw kunnen worden gekocht, als dat iets is wat u interesseert natuurlijk.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts