Is de Volvo XC90 een goede auto?

Volvo XC90

De Volvo XC90 is een middelgrote luxe SUV van Volvo’s vlaggenschip, gemaakt om te concurreren met de BMW X5, de Audi Q7 en de Mercedes Benz GLE-Klasse. De XC90 is een van de populairste Volvo’s en dat betekent dat het inderdaad een goede auto is.

De XC90 is leverbaar met krachtige, maar efficiënte benzinemotoren, terwijl de hybride-opties zowel de krachtigste als de zuinigste zijn. Wat design betreft, levert de XC90 zeker prestaties, want het is gemakkelijk een van de best uitziende premium middelgrote SUV’s op de markt. Het interieur is niet anders, want ook hier zijn fraaie designelementen verwerkt in veel hoogwaardige materialen.

Wat de betrouwbaarheid betreft, heeft de XC90 niet al te veel problemen, maar er zijn een paar problemen die relatief ernstig en veel voorkomend lijken te zijn. Dit zijn onder andere transmissieproblemen, problemen met de automatische remmen, voortijdige bandenslijtage, problemen met de luchtvering en lekkages aan de aandrijflijn.

De waarde van de XC90 is gezien zijn marktpositie behoorlijk, maar ligt voor de meeste mensen nog steeds buiten bereik. De XC90 is leverbaar met maximaal zeven zitplaatsen, waardoor het een uiterst praktische auto is. De laadruimte is ook enorm en het zicht is uitstekend.

Volvo XC90 – De aandrijflijn

De Volvo XC90 benzinemotor bestaat uit een 2.0L 4-cilinder motor in verschillende afstellingen. Het instapmodel B5 biedt 250 pk, terwijl de XC90 T8 Twin Engine 320 pk levert en daarmee het krachtigste benzinemodel van de XC90 is. Al deze modellen zijn uitgerust met AWD en een geavanceerde automatische versnellingsbak met 8 versnellingen.

De XC90 dieselmotor bestaat opnieuw uit een 2.0L 4-cilinder, maar de vermogens lopen op tot 225pk. Op sommige markten worden de diesel XC90-modellen zelfs geleverd met een FWD setup, wat niet iets is wat je wilt van een grote SUV. Hoe dan ook, de 8-versnellingsbak is ook aanwezig in alle dieselmodellen.

  Volvo C30 - Alles wat u moet weten

De meest indrukwekkende XC90-motoropties zijn de hybrides. Alle XC90 hybride modellen maken ook gebruik van een 2.0L 4-cilinder, maar met de toegevoegde elektromotoren voor een maximaal gecombineerd vermogen van maximaal 455pk. De XC90 met benzinemotor zou ongeveer 30 MPG moeten halen, de diesel XC90 ongeveer 40 MPG, terwijl de hybride XC90 meer dan 100 MPG kan halen.

Volvo XC90 – Ontwerp en onderstel

De XC90 heeft zowel van binnen als van buiten een minimalistisch design dat hem onderscheidt van zijn blingy concurrenten zoals de BMW X5 en de Mercedes GLE. Dit betekent dat de XC90 wat meer onder de radar lijkt te blijven, ook al straalt hij klasse en raffinement uit, vooral de modellen in het hogere segment.

Binnenin geeft de XC90 voorrang aan ergonomie en kwaliteit, wat duidelijk wordt zodra u het interieur binnenstapt. Alles is bekleed met materialen uit het topsegment, zoals leder, aluminium en zwart pianoplastic. De XC90 biedt een goed ontworpen en functioneel infotainmentsysteem dat is geïntegreerd in een centraal staand breedbeeldscherm.

De afstemming van het onderstel en de ophanging van de XC90 is gericht op comfort en rust, waardoor hij niet al te dynamisch is. Uit zijn klasse biedt de XC90 de saaiste rijervaring omdat hij je min of meer isoleert van alles wat de auto doet, wat sommige bestuurders heerlijk vinden, terwijl anderen daar een hekel aan hebben.

Volvo XC90 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De Volvo XC90 is voor het grootste deel een betrouwbare auto, wat betekent dat problemen met de XC90 niet zo vaak voorkomen. Wanneer ze zich echter voordoen, kunnen ze ernstiger zijn dan die van zijn concurrenten zoals de BMW X5 en de Mercedes GLE. De meest voorkomende problemen met de XC90 zijn gerelateerd aan de transmissie, de aandrijflijn en de luchtvering.

  Is Volvo of Audi beter?

Het is ook vermeldenswaard dat de XC90 alarmerend snel door zijn banden heen gaat, wat inderdaad een probleem is als je bedenkt dat de banden voor de XC90 bijna 2.000 dollar kunnen kosten. De XC90 heeft ook last van problemen met het automatisch remmen, waarbij de auto zonder duidelijke reden stopt.

Volvo XC90 – Waarde en praktische bruikbaarheid

Op het moment dat dit artikel wordt geschreven, kan de XC90 worden gekocht voor ongeveer $20.000 of $30.000 voor oudere exemplaren met een hogere kilometerstand, terwijl de nieuwere modellen meer dan twee keer zoveel kosten. Dat betekent dat de XC90 ook qua prijs perfect kan concurreren met zijn Duitse concurrenten.

De XC90 is praktisch gezien een van de beste auto’s in zijn klasse, want hij biedt enorm veel ruimte en is ook leverbaar met maximaal zeven zitplaatsen. Het zicht is uitstekend en dat geldt ook voor de opbergvakken in het interieur, wat betekent dat de XC90 een geweldige auto is voor roadtrips.

FAQ Sectie

Moet ik de Volvo XC90 kopen?

Als u op zoek bent naar een middelgrote luxe familie-SUV, dan is de XC90 zeker de moeite waard om eens te bekijken. De XC90 overtreft zijn concurrenten op het gebied van efficiency, veiligheid, ruimte en mogelijk zelfs design. Sommige mensen geven de voorkeur aan de minimalistische benadering van de XC90 omdat hij niet te veel opvalt, althans niet zo veel als een Mercedes GLE.

  Waarom gaan Volvo's zo snel in waarde achteruit?

Aan de andere kant geven sommige mensen de voorkeur aan een meer bijzondere ervaring, waarvan sommigen zouden kunnen zeggen dat die ontbreekt bij de XC90. Veel mensen slaan de XC90 graag over omdat hij alleen met 4-cilinder motoren wordt geleverd, vooral omdat het een grote SUV is. Hoe dan ook, deze 4-cilinder motoren kunnen meer dan 400pk halen.

Is de Volvo XC90 veilig?

De Volvo XC90 is inderdaad een echt veilige auto, want hij is voorzien van alle nodige 21e-eeuwse veiligheidsopties. Bovendien is de hele constructie van de XC90 in overeenstemming met alle nieuwste veiligheidsnormen en -eisen, wat de XC90 tot een van de veiligste moderne SUV’s maakt.

De XC90 is immers een Volvo en Volvo is een merk dat bekend staat om het maken van enkele van de veiligste auto’s op de planeet.

Hoe lang kan een Volvo XC90 meegaan?

Het is nogal moeilijk te zeggen hoe lang een relatief moderne auto mee kan gaan, maar als we kijken naar de vorige generatie XC90, zien we exemplaren die met gemak meer dan 200.000 mijl afleggen. Als de huidige XC90 minstens zo goed is als de oudere, zal hij waarschijnlijk ook met gemak de grens van 200.000 mijl passeren.

Hoe dan ook, u moet hem onderhouden als u wilt dat hij nog een aantal kilometers meegaat. De XC90 kost geen fortuin aan onderhoud als u alles goed doet.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts