Is de Volvo XC90 het geld waard?

De Volvo XC90 is een luxueuze SUV die sinds 2002 in productie is, met bijna elk jaar een verbeterde versie. Elke nieuwe versie belooft beter te zijn dan de vorige. Deze luxe SUV is zijn prijskaartje zeker waard.

De Volvo XC90 is een perfect voorbeeld van een kostbare auto die elke cent waard is. Hij belooft luxe, comfort, kwaliteit en stijl. Het exterieur is een blikvanger en het interieur is voorzien van hoogwaardige materialen en technologie.

Met elk jaar nieuwe versies is het rijden in de XC90 leuker en praktischer geworden. Dat wil niet zeggen dat de auto zonder gebreken is. Dus, wat maakt de Volvo XC90 de moeite waard?

Prachtig exterieur

Vanaf de eerste versie die in 2003 op de markt kwam tot en met de laatste versie van 2021 is de XC90 een auto die er altijd goed uitziet en waarop veel bestuurders op het eerste gezicht verliefd werden. In de loop der tijd is hij uitgegroeid tot een SUV met een sportief randje, waardoor hij het perfecte uiterlijk heeft voor avonturen.

De XC90 ziet er niet alleen goed uit; alle versies zijn gebouwd met kwaliteitsmaterialen. Wat hem ook onderscheidt van vergelijkbare SUV’s is dat de manier waarop hij er aan de buitenkant uitziet geen afspiegeling is van de inhoud binnenin. Hij heeft nog steeds het uiterlijk van een vierpersoonsauto, maar biedt plaats aan maximaal zeven passagiers.

Prachtig, ruim en comfortabel interieur

De zetels zijn bekleed met kwaliteitsvolle Nappa bekleding waardoor ze comfortabeler zitten. Het model voor 2020 en 2021 biedt zelfs een koelkast en een met de hand gemaakte flessen-/glazenhouder van kristal om de passagiers op de achterbank tijdens elke reis tevreden te houden.

Naast comfort, kwaliteit en stijl heeft de XC90 ook een grote cabine, waardoor hij perfect geschikt is voor een gezinsrit. Hij heeft drie rijen waarin tot zeven personen kunnen zitten. De laatste rij is echter het meest geschikt voor kinderen vanwege de geringe hoofd- en beenruimte.

  Welke Volvo heeft massagestoelen?

Met alle stoelen in gebruik, is er nog voldoende laadruimte voor boodschappen en andere spullen. U kunt de achterste rijen ook neerklappen voor meer opbergruimte als er geen passagiers zijn.

Technische voorzieningen maken elke reis leuk

Het infotainmentsysteem is gemaakt om elke reis spannend te maken. De nieuwste versie bevat een eenvoudig te bedienen tabblad voor de bestuurder dat net zo werkt als uw mobiele telefoon. U kunt naar audio luisteren, het klimaat regelen en nog veel meer.

U kunt het ook bedienen met uw mobiele telefoon, of het nu Android of Apple is, hoewel er klachten zijn dat de sensoren soms niet op tijd reageren.

Alle XC90’s zijn uitgerust met LED-verlichting, elektrisch bedienbare achterklep, achteruitrijcamera, navigatiesysteem en zijn sleutelloos (u hoeft alleen maar de middenconsole te vinden en aan de knop te draaien om de XC90 te starten).

U kunt ook uw mobiele telefoon opladen via de USB-poorten van de auto. En er zijn ook hoofdtelefoonaansluitingen achterin, wat een geschenk uit de hemel kan zijn voor ouders die tijdens de autorit niet naar “Baby Shark” willen luisteren.

Verschillende uitrustingen voor elke versie

De XC90 heeft zich sinds het begin van de productie voortdurend verder ontwikkeld en elke versie heeft unieke kenmerken. Sommige XC90’s hebben vijf zitplaatsen, terwijl andere met een optie voor zeven zitplaatsen komen.

Motortypes en -groottes variëren. Oudere modellen hadden gasmotoren, dieselmotoren, of beide motoropties. De nieuwste editie uit 2021 heeft een T8-motor met een elektromotor, voor moderne en milieuvriendelijke prestaties.

Elke versie van de XC90 biedt u de keuze tussen 4WD of AWD, zodat u de auto het best kunt aanpassen aan uw rijomstandigheden. U kunt kiezen uit verschillende versies, zodat u alleen betaalt voor de voorzieningen die u nodig hebt.

Rijden is sereen

De XC90 rijdt soepel en stil. Zelfs als u kinderen op de laatste rij heeft, kunnen zij slapen zonder gestoord te worden door het geluid van de banden op de weg. Het R-design belooft dit echter niet; de gigantische wielen zorgen voor een stabielere rit, maar wel voor veel lawaai van de weg.

  Wat gaat er mis met Volvo XC90's?

De XC90 heeft een lichte besturing en laat zich gemakkelijk sturen zonder veel energie te verbruiken, zelfs met een volle auto. In vergelijking met andere Volvo-modellen heeft de XC90 een responsievere besturing en kan hij zonder veel hinder door de bochten rollen.

De motor blijft zich verbeteren

De B5, 2,0-liter viercilinder dieselmotor is verbeterd. Het 48-voltsysteem en een kleine elektromotor die werd toegevoegd om de turbo te laten draaien, maakten hem nog beter. Het verbeterde de reactie op het gaspedaal en elimineerde ook koppelafnames tijdens het schakelen. Zijn koppel van 354lb levert voldoende kracht om de auto te verplaatsen, ongeacht het gewicht van de lading die hij vervoert.

De nieuwste T8-motor is wellicht sneller dan de B5-dieselmotor, en samen met de extra volt en de elektrische motor kan hij uitzonderlijke prestaties leveren. Het enige verschil tussen de B5 en de T8 motor is een paar seconden. Waar de T8 in 5,5 seconden naar 100 km/u gaat, doet de dieselmotor dat in 7,1 seconden.

Met de opgewaardeerde T8-motor kan de XC90 alleen op elektriciteit rijden en bespaart u geld op benzine. Maar zelfs als u zich de nieuwe XC90 T8 op elektriciteit niet kunt veroorloven, kunnen andere versies u nog steeds uitstekende prestaties bieden.

FAQ

Hoeveel kilometer kan de XC90 afleggen?

De meeste XC90’s hebben een goede potentiële actieradius. Het type motor speelt een belangrijke rol, maar met het juiste onderhoud kunt u meestal tot 200.000 mijl rijden voordat uw auto doodvalt. De meeste Volvo’s gaan naar schatting tot 19,5 jaar mee als ze goed worden onderhouden.

Is het duur om een Volvo XC90 te onderhouden?

Volvo-onderdelen zijn vrij duur. Leg dus jaarlijks 700 tot 1000 dollar opzij voor reparaties en onderhoud. Maar tenzij u een ruige bestuurder bent, hoeft u niet vaak onderdelen te kopen. Hoe vaak u rijdt en welk terrein u bestrijkt, spelen ook een grote rol.

  Maakt Volvo een minivan?

Waardoor gaat de XC90 kapot?

Net als bij elke andere auto spelen rijgewoonten en klimatologische omstandigheden een grote rol bij de levensduur van de XC90. Verstandig rijgedrag en goed onderhoud zorgen ervoor dat onderdelen lang intact blijven. Er zijn echter gevallen waarin gebreken voortkomen uit fabrikanten. Zoals de versies van 2003 en 2016 die problemen hadden met de transmissie en de motor, maar ook met voortijdige bandenslijtage.

Er zijn enkele gevallen geweest waarbij Volvo een terugroepactie heeft gedaan om getroffen XC90’s terug te sturen naar dealers om hun problemen op te lossen. Bij sommige ontbraken codes die alleen op de XC90-computer hoeven te worden bijgewerkt. Andere hadden onderdelen die niet goed geplaatst waren, en een potentieel gevaar voor inzittenden vormden.

Zijn er belangrijke wijzigingen aan de XC90 geweest sinds hij voor het eerst werd geproduceerd?

De eerste generatie was in productie van 2002 tot 2019. Toen kreeg de XC90 in 2019 een facelift en was de tweede generatie geboren. Er werden veel wijzigingen aangebracht in zijn uiterlijk en ook de motor werd verbeterd om de prestaties van de auto te verbeteren.

De tweede generatie begon met de B5, ging daarna door naar de B6 en nu de T8 motor. De B5-motor loopt zowel op diesel als benzine en levert een vermogen tot 246 pk, zodat u kunt kiezen op welke brandstof u wilt rijden.

De B6-motor loopt alleen op gas en levert een vermogen tot 296 pk. De nieuwste T8 combineert elektriciteit en motor, waardoor het vermogen oploopt tot maar liefst 385 pk en een acceleratie van 0 naar 100 km per uur in slechts 5,5 seconden wordt bereikt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts