Is het de moeite waard om een Porsche Macan te kopen?

De Porsche Macan is het instapmodel van de compacte SUV van Porsche die dynamiek, stijl en luxe biedt. Naast de premium badge is de Macan een echte Porsche omdat de kernidentiteit is ontwikkeld op basis van een klassiek Porsche recept.

Dat gezegd hebbende, is de Macan het bekijken waard als u in de markt bent voor een dergelijke auto. Hoewel de Macan een van de meest dynamische compacte SUV’s op de markt is, is de Macan bij lange na niet zo dynamisch als sommige andere sportievere Porsche-opties.

Als je verder kijkt naar de concurrentie, lijkt het erop dat de Macan gemiddeld $10k meer kost dan een vergelijkbare luxe SUV van andere Duitse topmerken. Maar u betaalt niet alleen voor de badge, u krijgt wel degelijk waar voor uw geld als u voor de Macan kiest.

Als je geeft om hoe goed een auto rijdt en je kunt de premie betalen ten opzichte van andere Duitse luxe compacte SUV’s, dan is de Macan het geld meer dan waard. En het beste model uit het huidige gamma is waarschijnlijk de 6-cilinder Macan S.

Een nieuwe of een gebruikte Macan kopen?

Ook al is de Macan een van de minst afschrijvende auto’s die Porsche maakt, en zeker een van de minst afschrijvende compacte SUV’s op de markt, tweedehands kopen bespaart je behoorlijk wat geld, zeker als je bedenkt dat zelfs het instapmodel Macan maar liefst $53k kost zonder opties.

Een drie jaar oude Macan met ongeveer 50.000 km op de teller kan je terugbrengen voor ongeveer $40-42k, wat een vrij goede waarde is. Dat gezegd hebbende, voor hetzelfde bedrag kun je een licht gebruikte drie jaar oude Macan S of een gloednieuwe Macan in basismodel krijgen.

  Moet ik een Porsche Cayman kopen?

Na een jaar of vijf behoudt de Macan maar liefst 62% van zijn oorspronkelijke waarde. Ter vergelijking: een BMW X3 en een Audi Q5 behouden na vijf jaar slechts 51% van hun oorspronkelijke waarde. Als je het zo bekijkt, zou je zelfs kunnen stellen dat de meerprijs van $10k die een gloednieuwe Macan vraagt, het na vijf jaar meer dan waard is.

Nieuw kopen heeft ook een hoop voordelen, zoals garanties, servicepakketten en onderhoudsprogramma’s. En een gloednieuwe Porsche kopen is een belevenis, ook al is het ”maar” een Macan, en geen 911 of een Cayman/Boxster.

Porsche Macan/Porsche Macan S – instapmodellen

De Porsche Macan line-up begint met het basismodel Porsche Macan. De Porsche Macan kost ongeveer $ 53k, en je krijgt een 2.0L 4-cilinder motor met 248pk en AWD. De Macan is alleen beschikbaar met Porsches in-house PDK dual-clutch automaat.

Het instapmodel van de Macan is af fabriek niet al te best uitgerust. Standaard krijg je een set LED-koplampen, een 10-speaker audiosysteem, Bluetooth, Wifi, Apple Car Play. Het is zeer aan te raden om te kiezen voor een Premium Package en het Porsche Sport Chrono pakket, omdat het helpt om de auto daarna te verkopen.

De Macan S kost ongeveer $10k meer, en de S is waarschijnlijk de beste uit de hele line-up dankzij een 3.0L 6-cilinder turbo-motor. Hij is ook uitgerust met een Porsches PDK versnellingsbak en een permanente set van vierwielaandrijving uit de fabriek.

De 350 pk sterke 6-cilinder maakt de S een stuk leuker om te rijden dan de Macan AWD op instapniveau. Qua opties is het vrijwel hetzelfde verhaal als bij de instap-Macan, en als je een fatsoenlijk uitgeruste auto wilt, moet je rekening houden met een paar duizend dollar bovenop de limietprijs.

  Beste dakdrager voor Porsche Cayenne

Porsche Macan GTS/Turbo – modellen met hogere uitrusting

Als je budget in de buurt komt van $70k of zelfs $80k, dan kun je voor zo’n prijs de Macan GTS of de top-of-the-line Porsche Macan Turbo krijgen. Beide modellen hebben een 3.0L 6-cilinder motor met 375pk in de GTS of 434pk in het Turbo model.

De GTS is een agressievere versie van het toch al vrij indrukwekkende Macan S-model, en de Turbo is een aanzienlijke stap boven beide. De Macan Turbo is een van de meest capabele compacte luxe SUV’s op de markt, maar hij kost wel 85.000 dollar.

Zowel de GTS als de Turbo krijgen een agressievere styling, beter uitziende en grotere wielen, en verbeterde remmen. Een set sportieve uitlaatpijpen behoort ook tot de standaarduitrusting, net als een set sportieve, goed beklede sportstoelen.

De Macan Turbo is een indrukwekkende auto, en dat valt op geen enkele manier te ontkennen. Ook al kost hij behoorlijk wat geld, andere compacte sport-SUV’s zoals de Audi SQ5, Mercedes Benz GLC63 of de BMW X1 zijn niet zo dynamisch als de Macan Turbo is.

FAQ Sectie

Is de Porsche Macan een echte Porsche?

Objectief gezien is de Macan een geweldige auto. Maar is het een echte Porsche? Porsche staat er immers om bekend sportwagens te maken, geen SUV’s. Een echte Porsche moet de meest dynamische auto in zijn klasse zijn, maar ook luxe, een superieure bouwkwaliteit, betrouwbaarheid en waardevastheid bieden.

En de Macan is echt de meest dynamische compacte SUV op de markt en biedt ook voldoende luxe, ook al begint het interieur zo langzamerhand zijn leeftijd te tonen. Wat de bouwkwaliteit betreft, is de Macan even goed als elke andere Porsche. Hetzelfde geldt voor de betrouwbaarheid en waardevastheid.

  Porsche 911 bekerhouder oplossing

Moet ik kiezen voor de Porsche Cayenne?

De Porsche Cayenne is Porsches SUV-vlaggenschip. De Cayenne is verkrijgbaar als SUV of als ”coupé” SUV. De Cayenne is een stuk groter, een stuk krachtiger en hij biedt ook meer wegligging. In bijna elk aspect dat er is, verslaat de Cayenne de Macan.

Dat gezegd zijnde, als je de middelen hebt om voor een Cayenne te gaan, moet je dat zeker doen, zeker als je van ”coupé” SUV’s houdt. Wat de prestaties betreft, kan de Cayenne worden uitgerust met een 8-cilinder hybride aandrijflijn die meer dan 600pk levert.

Is de Porsche Macan beter dan de Audi Q5, Mercedes GLC, of de BMW X3?

De Audi Q5 is ook een vrij populaire compacte SUV dankzij zijn slanke interieur en exterieur design en grote all-around capaciteiten. De GLC is een beetje blingy, maar net zo comfortabel, terwijl de BMW X3 het dichtst bij de Macan komt als het gaat om dynamisch rijden.
Maar de Macan biedt een superieure betrouwbaarheid, waardevastheid en een meer premium badge. Dit gezegd zijnde, kost de Macan gemiddeld $10.000 meer in vergelijking met deze drie, maar hij behoudt ook een betere waarde. Dit alles geeft aan dat de Macan een stap boven deze drie staat.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts