Is Mercedes beter dan Rolls-Royce?

Voor de meeste mensen is Mercedes het toppunt van luxe in de auto-industrie. Bijna niemand zou beweren dat er behoefte is aan iets dat nog luxueuzer is dan een Maybach S-Klasse. Een Maybach S-Klasse biedt luxe en comfort vergelijkbaar met een jacht van miljoenen dollars, maar de markt voor luxe auto’s kent verschillende niveaus.

Aan de top van de luxe auto-industrie staat een prominente fabrikant uit Goodwood, Engeland genaamd Rolls-Royce. Zij vervaardigen al geruime tijd de mooiste luxeauto’s en het is veilig om te zeggen dat er niets is dat echt kan concurreren met een Rolls-Royce.

Productaanbod

Mercedes is een mainstream autofabrikant die een breed spectrum van bedrijfsvoertuigen, hatchbacks, sedans, SUV’s en sportwagens, en zelfs hypercars aanbiedt. Als je het productaanbod van Mercedes met dat van Rolls-Royce zou vergelijken, zou je denken dat Mercedes met zo’n groot aantal voertuigen Rolls op alle denkbare manieren zou overtroeven.

En het is waar, tot op zekere hoogte. Mercedes biedt betere auto’s voor verschillende gebruiksscenario’s. Rolls biedt slechts 5 modellen aan voor een klein percentage van klanten met een zeer specifieke smaak. En die smaak gaat over luxe, veel en veel ongeëvenaarde luxe.

De Rolls-Royce Ghost wordt beschouwd als een Rolls op “instapniveau” en kost iets meer dan $330k. Nu lijkt het misschien belachelijk om te denken dat de “baby” Rolls-Royce meer kost dan bijna 3 instap S-Klasses. Maar voor sommigen, is het een no brainer. Om de aantrekkingskracht van Rolls-Royce te begrijpen, moet je vergeten wat mainstream “luxe” inhoudt.

Er is een enorme trend in de auto-industrie van premium fabrikanten die komen met hun versies van “de beste SUV.” Lamborghini heeft de Urus, Bentley heeft de Benteyga, Aston Martin heeft net de DBX uitgebracht, en zelfs Ferrari zal binnenkort de Purosangue uitbrengen. Rolls-Royce heeft de Cullinan.

De Cullinan kost ook meer dan $330k. Voor een grondig gespecificeerde Cullinan zou je zelfs een paar G-klasses kunnen kopen. Het is niet eerlijk om andere fabrikanten te vergelijken met Rolls-Royce. Rolls is een klasse apart, en als de luxe afdeling het onderwerp van vergelijking is, verbleekt elke andere autofabrikant gewoon in vergelijking.

  Welke Mercedes heeft zeven zitplaatsen?

Het beste van Rolls-Royce vs, het beste van Mercedes

Als we de grote kanonnen tevoorschijn zouden halen, zou de enorme hoeveelheid details en aandacht die in een Rolls-Royce is verwerkt, alles overschaduwen wat een Mercedes te bieden heeft. De beste, meest vorstelijke, meest luxueuze auto die Rolls-Royce maakt is de Phantom.

De instapprijs van een RR Phantom is ruim boven de $450k, maar dat is slechts de vanafprijs. Een Phantom wordt bijna altijd speciaal gemaakt met één klant in gedachten. Rolls adverteert er trots mee dat ze absoluut alles met uw Phantom doen wat u maar wilt, zolang u bereid bent ervoor te betalen.

Als u een kleur wilt die specifiek is voor een bepaald object, zal Rolls de Phantom in diezelfde kleur spuiten. Als u aangepaste stiksels meer verwant aan een Gucci-trui wilt, krijgt u het. Als u vindt dat de badge van uw Rolls niet flashy genoeg is, kunt u ervoor kiezen om het in massief goud te doen.

Er zijn vrijwel geen grenzen in het specificeren van een Rolls-Royce, en dat geldt voor elk model dat ze maken, en in het bijzonder voor de Phantom. En dat is het grootste verschil tussen de Mercedes Maybach S-Klasse en de Phantom: exclusiviteit en aandacht voor details.

Bijna elk onderdeel van een Rolls-Royce is met de grootste zorg vervaardigd uit de beste materialen. Alles wat er als metaal uitziet, is ook metaal. Er wordt niet bezuinigd om hier en daar een dollar te besparen, daar is niets van. Een Rolls is gemaakt met maar één doel voor ogen, en dat is luxueuzer zijn dan alles wat er bestaat.

AMG vs Black Badge Line

De hierboven genoemde modellen worden meestal gebruikt om in te chauffeuren. Maar hoe zit het als u de auto’s zelf wilt besturen?
Mercedes AMG is de prestatiegerichte afdeling van Mercedes, die voertuigen aanbiedt die gemaakt zijn om te vliegen op de Duitse autobahn en zelfs een Porsche of twee de stuipen op het lijf te jagen op het circuit. De Mercedes S63 AMG biedt bijvoorbeeld bijna 600 pk, 4WD en een set kleverige banden die klaar zijn voor het circuit.

  Welke Mercedessen hebben parkeren op afstand

In de Rolls-Royce hoek, is er de Black Badge Line. Black Badge Rolls-Royce modellen zijn voornamelijk ontworpen met een jongere klantenkring in het achterhoofd. BB Rollses bieden een wat sportievere rijervaring met een meer aansprekende mapping op de V12 twin-turbo motoren.

Als u een auto wilt die sportief aanvoelt, en u geeft de voorkeur aan de stijfheid van een chassis boven een wentelende auto, dan moet u de Mercedes overwegen. Maar als je comfort wilt, met een vleugje sportiviteit om het een beetje te mengen, dan is een BB Rolls misschien een betere keuze. Natuurlijk, het komt er waarschijnlijk op neer wat u zich kunt veroorloven.

Rolls-Royce FAQ

Wat is de afschrijving van een Rolls-Royce?

Je zou denken dat een Rolls-Royce Phantom, die meestal meer dan een half miljoen dollar kost, na een paar jaar in waarde zou kelderen, en ze worden niet zo erg afgeschreven als je zou verwachten. Verwacht wordt dat een Phantom in de eerste 5 jaar tot 30% van zijn waarde verliest.
Dat lijkt misschien erg, maar ter vergelijking: een S-Klasse zou meer dan het dubbele percentage verliezen. Natuurlijk moet u ook rekening houden met het prijsverschil in de eerste plaats.
Rolls komt niet zo vaak met nieuwe modellen. Er gaan meestal tien tot vijftien jaar voorbij voordat Rolls met een nieuw model komt, en dat werkt gunstig wat afschrijving betreft. Er zijn er niet veel van, en de merknaam Rolls-Royce is zo sterk dat zelfs na 20 jaar de RR modellen nog steeds als luxe worden beschouwd.

  Welke Mercedessen hebben een Renault motor

Waarom staat Rolls-Royce zo hoog aangeschreven in de auto-industrie?

Absoluut niets rijdt zoals een Rolls. Elk onderdeel van een Rolls is zorgvuldig doordacht. Elk detail wordt met de hand gemaakt en geïnspecteerd. Elk lakwerk wordt in huis door één persoon gedaan. Elk stiksel, elk stukje leer wordt zorgvuldig gemonteerd door een oplettende ervaren meester-vakman.

Andere vergelijkbare fabrikanten zoals Bentley of Aston Martin bouwen ook luxe auto’s, maar met een sportief randje. Maar Rolls niet, luxe is de enige reden waarom Rollses worden gebouwd. Luxe is al sinds de geboorte van het bedrijf de topprioriteit, en dat zal waarschijnlijk nog jaren zo blijven.

Moet u overwegen een gebruikte Rolls te kopen?

Rolls-Royce wagens zijn ondraaglijk duur. Het kan moeilijk zijn om de aankoop te rechtvaardigen, hoe goed de wagens ook zijn. Dus, u kunt beter kijken naar een gebruikte Rolls. Ze vernieuwen hun modellen niet regelmatig, dus er is een kans dat u, zelfs na 5 jaar, nog steeds het “nieuwste” model krijgt.
Bij Rolls gaat het om de grenzeloze aanpasbaarheid. Het kopen van een Rolls is een gebeurtenis, maar het bouwen van een Rolls is een proces waarin u als klant daadwerkelijk onbeperkte toegang heeft in het kiezen van alles aan uw nieuwe glimmende wagen. Dus, een deel van dit aspect zou verloren gaan bij het kopen van een tweedehandse.
Maar als u de beste, meest luxueuze auto op de markt wilt, en als u niet zoveel geeft om de op maat gemaakte specificaties, dan is een tweedehands Rolls veel zinvoller. U kunt hem meteen krijgen, en wat er ook gebeurt, hij zal vol zitten met goede specificaties en het prestige dat bij de naam Rolls-Royce hoort.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts