Is Mercedes een luxeauto in Duitsland?

Is Mercedes een luxeauto in Duitsland?

Mercedes wordt wereldwijd geassocieerd met de essentie van luxe. Een Mercedes uit het topsegment wordt in vrijwel elke uithoek van de wereld als luxueus beschouwd. Duitsland, de bakermat van Mercedes, staat bol van de verschillende Mercedessen. Of het nu gaat om een 200-mijl-per-uur autobahn cruiser of een taxi in München, Mercedes auto’s zijn gemakkelijk te krijgen.

Verschillende modellen

Aangezien zoveel Duitse automobilisten in Mercedessen rijden, kan men zich afvragen of deze auto’s wel zo luxe zijn. Exclusiviteit is immers een essentieel onderdeel van een luxueuze ervaring. Neem bijvoorbeeld de taxi’s in München: de meeste zijn dieselmodellen van de E-klasse. Een E-klasse kan dus nauwelijks als luxe worden beschouwd.

Een top E-klasse is de E63 AMG, en die wordt al vroeg in zijn levensduur als luxueus beschouwd. Modellen als de A-klasse lijken niet per se luxueus, maar een S-klasse doet dat zeker wel. Hetzelfde geldt voor de AMG GT-modellen; ze zijn zeldzaam en duur, dus worden ze als luxueus en zelfs exotisch beschouwd.

De recente trend in de auto-industrie is ook de populariteit van SUV’s. Ze zijn ruimer, bieden een betere rijpositie, zijn veel praktischer en zijn hoger geprijsd dan een vergelijkbare sedanvariant.

Auto’s met de Maybach aanduiding zijn de meest luxueuze wagens die Mercedes kan aanbieden. En ze kunnen zich meten met de duurste en meest weelderige auto’s die te koop zijn. Ze worden ook in beperkte hoeveelheden geproduceerd, wat de exclusiviteitsfactor verhoogt. Een Maybach wordt overal als luxueus beschouwd. Of het nu in Monaco is of op het Oktoberfest, een tweekleurig gespoten Maybach straalt luxe uit.

Auto specificatie

Waar je wel rekening mee moet houden, is het feit dat je in Duitsland anders gespecificeerde modellen kunt vinden dan in andere landen. Wanneer Mercedes wereldwijd auto’s verkoopt, maken ze het specificatieproces graag zo efficiënt en eenvoudig mogelijk.

  Welke Mercedes zijn diesel?

Ze bundelen liever verschillende opties in pakketten dan dat ze die afzonderlijk verkopen. Als u bijvoorbeeld het technologiepakket kiest, krijgt u daarmee alle technologiegerelateerde items op uw Mercedes. Hetzelfde geldt voor comfort, alle comfort-gerelateerde opties zitten in één pakket, zodat je je auto makkelijker kunt specificeren.

In Duitsland kunt u een E-klasse krijgen met stoffen stoelen en verschillende wielopties die in het VK niet te koop zouden zijn. Dit is een kostenbesparende maatregel die vooral door taxi’s en werkgerelateerde auto’s wordt gebruikt, wat op zijn beurt de nominatie van luxe auto’s verlaagt.

Bereikbaarheid

Een andere factor om in gedachten te houden is de bereikbaarheid. Zo dreigde de voormalige Amerikaanse president Donald Trump met het opleggen van een belasting van 25% op de import van Duitse automerken naar de VS via het beruchte 232-rapport. Als die was opgelegd, zou dat Mercedes tot 2 miljard dollar schade hebben berokkend.

Er zijn veel verschillende belastingsystemen voor het importeren van verschillende auto’s in verschillende landen. Daarom is het vaak voordeliger om een binnenlands merk te kopen. Zo kost een Mercedes in Duitsland veel minder dan op veel andere plaatsen, en dat is de reden waarom er zo veel van worden gebruikt als bedrijfsauto’s.

In de VS wordt een Mercedes over het hele gamma beschouwd als een luxe-auto, terwijl een Corvette in Duitsland een semi-exotische auto is omdat er niet veel van rondrijden. Een Mustang is in Duitsland zeldzamer dan in de VS, dus is hij aan de andere kant van de oceaan een stuk ”luxueuzer”.

Leeftijdsfactor

Het feit dat veel verschillende Duitse bedrijven de neiging hebben om Mercedes te gebruiken als bedrijfswagen speelt ook mee in de vergelijking van luxe aantrekkingskracht. De meeste van hen zijn nieuwere Mercedes varianten die geleased worden voor periodes van 3 jaar.

  Passen Mercedes velgen op Audi?

Na het verstrijken van de leaseperiode kopen ze meestal nieuwere modellen, waardoor al die 3 jaar oude auto’s weer goedkoper worden in aanschaf. Modellen als de S-klasse, de GLS, of de G-klasse komen veel minder vaak voor, zodat ze als luxe worden beschouwd, zelfs na een paar jaar.

Mercedes auto’s hebben de neiging om lang mee te gaan als ze goed onderhouden worden. Duitsland staat vol met oudere Mercedes modellen. Op vrijwel elke parkeerplaats staan wel een paar oudere Mercedes-modellen, en dat is de reden waarom ze niet als zo luxe worden beschouwd als hun nieuwere tegenhangers.

FAQs over Duitse luxeauto’s

Worden auto’s van het merk Audi en BMW in Duitsland als luxeauto’s beschouwd?

Het is vrijwel hetzelfde verhaal met deze twee. Ze worden beschouwd als premium aanbod, niet noodzakelijk luxe. Audi Sport RS-modellen zijn meestal duurder en zeldzamer, zodat ze meer de luxe factor bereiken. Hetzelfde geldt voor BMW’s Motorsport divisie, met name de high-end M5 en M8 modellen.

Een belangrijke factor is de leeftijd van het voertuig. Terwijl een gloednieuwe 7-serie als luxueus wordt beschouwd, is een 7 jaar oude auto dat gewoon niet. Hetzelfde geldt voor Audi met zijn A8-model. Sommige auto’s zoals de R8, of de i8 zijn exotisch en worden beschouwd als luxe, zelfs als de tijd vordert.

Wat wordt in Duitsland als luxeauto beschouwd?

Een luxewagen moet een opvallende aantrekkingskracht hebben, over een groot aantal luxueuze voorzieningen beschikken en een inherent gevoel van exclusiviteit uitstralen. Duitsland is de bakermat van Audi, BMW, Mercedes en Porsche en biedt dus een enorme hoeveelheid binnenlandse luxe. Maar merken als Bentley of Rolls Royce worden altijd als luxueus beschouwd, ongeacht plaats of tijd.

Hetzelfde geldt voor Ferrari, Aston Martin, of Lamborghini. Dit zijn exclusieve auto’s die in beperkte hoeveelheden worden geproduceerd voor een specifieke koper, en geen enkel Duits automerk, behalve misschien Porsche, kan de luxe bieden die deze merken bieden. Dat gezegd zijnde, een nieuwere Porsche wordt zeker beschouwd als een luxe auto.

  Welke Mercedes-Benz SUV heeft massagezetels?

Merken als deze worden in vrijwel elke uithoek van de wereld als luxueus beschouwd. Het laat alleen maar zien hoeveel luxe Mercedes auto’s bieden op verschillende markten. Duitsland is anders, maar vrijwel overal elders wordt een Mercedes of een BMW of een Audi beschouwd als de eerste stop naar luxe auto’s.

Is Mercedes buiten Duitsland een luxewagen?

Mercedes is buiten Duitsland veel meer een luxewagen dan in het land zelf. Het is een Duits binnenlands merk met specifieke kenmerken die aan de Duitse markt gebonden zijn en die in andere landen niet zo duidelijk zijn. Niet veel merken dragen het predicaat luxe auto zo goed als Mercedes dat doet.

Veelzijdige en luxueuze Mercedes-Benz

Door de tijden heen is Mercedes beschouwd als een luxe voertuig. Een merk dat nauw verbonden is met een levensstijl uit de hogere klasse en dat verfijning en bouwkwaliteit uitstraalt, is niet gemakkelijk te vinden voordat je in het rijk van de 6-7 cijfers van Bentley en Rolls Royce auto’s stapt.

Mercedes biedt een grote verscheidenheid van auto’s, die zich uitstrekt tot in elk segment van de markt. Sommige markten geven de voorkeur aan SUV’s, en Mercedes biedt 8 verschillende SUV’s voor elk denkbaar gebruik. Sommige markten liever drop-top cabriolets en Mercedes biedt een bos van hen.

Er zijn vele redenen waarom Mercedes wordt beschouwd als luxe. Ze domineren het segment van luxe auto’s al jaren voor een reden. Hoewel Duitsland een andere kijk heeft op luxeauto’s vanwege de banden die Mercedes met Duitsland heeft, is en blijft een Benz een luxemerk, ongeacht de tijd of de plaats.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts