Is Volkswagen Atlas een goede auto?

Volkswagen Atlas

De VW Atlas is een mid-size luxe SUV in productie sinds 2016, toen hij de beroemde VW Touareg verving. De Atlas is ook bekend als de VW Teramont in bepaalde markten, en de huidige Atlas/Teramont is onlangs herzien in 2021 waardoor het in lijn met alle andere mid-size luxe SUV’s.

De VW Atlas aandrijflijn begint met een paar 4-cilinder motoren en het gaat helemaal tot een grote V6. De Atlas is ofwel een FWD of een AWD auto, afhankelijk van de motor die je gaat voor. Bovendien is de Atlas ook gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met 8 versnellingen die de efficiëntie kan maximaliseren zonder te lijden aan de prestaties.

Qua design lijkt de Atlas op een meer veramerikaniseerde VW Touareg, wat betekent dat hij bepaalde designelementen leent waarvan bekend is dat ze verkopen op de Amerikaanse markt. Dit betekent dat de Atlas hokkeriger is en vol zit met chromen onderdelen. De ophanging en het onderstel zijn ook afgestemd om comfortabel en ontspannen te zijn.

De betrouwbaarheid van de Atlas is wisselend, want sommige exemplaren blijken extreem problematisch te zijn, terwijl andere een stuk betrouwbaarder zijn. Bovendien is de Atlas ook een praktische auto die bovendien scherper geprijsd is dan sommige van zijn belangrijkste rivalen. Al bij al is de Atlas inderdaad een heel goede auto.

VW Atlas – De aandrijflijn

Het motorengamma van de VW Atlas begint met de 2.0L 4-cilinder motor met 235pk en de krachtigste en meest populaire motor is de 3.6L V6 met 276pk. Beide motoren zijn gekoppeld aan de bekende VAG 8-traps Tiptronic koppelomvormer versnellingsbak die prachtig past bij het relaxte karakter van de Atlas.

De Atlas is geen auto die ooit met FWD geconfigureerd zou moeten worden, want het is een beetje vreemd om een middelgrote luxe SUV te rijden die alleen door de voorste twee wielen wordt aangedreven. De VW Atlas is immers een terreinauto, wat betekent dat het weinig tot geen zin heeft om hem met een FWD aandrijflijn te krijgen.

  BMW VS Volkswagen betrouwbaarheid - wat is beter?

Het 2.0L FWD 4-cilinder SE-model is in staat om tot 23 MPG gecombineerd te rijden, terwijl het 4MOTION 2.0L SE 4-cilinder model in staat is om 22 MPG te rijden, waardoor ze bijna identiek zijn, wat de noodzaak om alleen voor een FWD setup te gaan verder ontkent.

Het krachtigere V6-model kan 19 MPG halen en is sowieso alleen leverbaar met 4MOTION. Al bij al zou de Atlas ook een krachtiger V8-model moeten krijgen, maar VW heeft dat overgeslagen om de prijs laag te houden en de duurdere concurrenten Audi, Porsche en Bentley niet tegen zich in het harnas te jagen.

VW Atlas – Ontwerp en onderstel

De vernieuwde VW Atlas ziet er veel beter uit in vergelijking met de vorige generatie die eruitzag als een opgeblazen VW Tiguan. De Atlas is ontworpen om er futuristisch, begeerlijk en luxueus uit te zien. Ook het interieurdesign volgt een gelijkaardig traject, al is het verschil tussen de Atlas en sommige meer betaalbare VW producten miniem.

Al met al, zowel het exterieur en het interieur ontwerp van de VW Atlas is sterk afhankelijk van de opties die je gaat voor, wat betekent dat je meer moet besteden om de auto er zo goed mogelijk uit te laten zien. Gezien het feit dat de meeste online video’s en foto’s zeer gespecificeerde exemplaren laten zien, is de kans groot dat je teleurgesteld zult zijn met een exemplaar dat niet alle benodigde kit heeft.

  Veelvoorkomende problemen met Volkswagen Arteon

De ophanging en onderstelafstemming van de Atlas zijn volledig gericht op comfort, raffinement en gebruiksgemak. Het maakt niet uit voor welk uitrustingsniveau u gaat, ze zijn allemaal niet echt in staat om off-road veel te presteren. Het feit van de zaak is dat de meeste VW Atlas kopers niet geven om off-road.

VW Atlas – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De VW Atlas is een en al betrouwbaarheid, sommige modellen zijn een stuk beter dan andere. De meest voorkomende VW Atlas problemen zijn defecte injectoren, problemen met het afslaan van de motor, allerlei lekkages, problemen met de brandstofpomp, en defecte stuurklokveren.

De Atlas is ook bekend om te gaan door banden in een alarmerend tempo. Hoe dan ook, je moet een Atlas te onderhouden als je wilt dat het beheersbaar te zijn op de lange termijn. Dit is een grote luxe complexe SUV die voortdurend onderhoud nodig heeft, zonder dat, kan er veel dingen mis gaan.

VW Atlas – Waarde en praktische bruikbaarheid

U kunt een VW Atlas krijgen voor zo laag als $ 15k als je bereid bent om het te riskeren met een hogere kilometerstand pre-facelift model. Modellen in het hogere segment kosten soms vier keer zoveel, wat nog maar eens benadrukt dat de Atlas echt afhankelijk is van de opties die je kiest.
Praktisch gezien biedt de Atlas plaats aan zeven inzittenden, wat betekent dat de zitruimte maximaal is. Het zicht is uitstekend en dat geldt ook voor de laadruimte.

FAQ Sectie

Is de VW Atlas het waard?

De VW Atlas is niet te vergelijken met veel andere middelgrote luxueuze SUV’s, maar dat wordt goedgemaakt door zijn prijs. De Atlas is dan ook zeker de moeite waard als u op zoek bent naar een dergelijke auto. De concurrentie in dit segment is moordend en dat betekent dat er veel goede opties zijn.

  Volvo vs. Volkswagen: Betrouwbaarheid

De Atlas is echter zeer praktisch en de prijs-kwaliteitverhouding is beter dan die van de meeste auto’s in dit segment.

Is de VW Atlas veilig?

De VW Atlas wordt geleverd met een stellaire 5-sterren veiligheid rating, wat betekent dat het een echt veilige auto is. VW weet dat de meeste mensen die de Atlas kopen hem als gezinsauto zullen gebruiken, en daarom hebben ze hun best gedaan om de Atlas zo veilig mogelijk te maken.

Echter, veel high-end software veiligheidssystemen zijn alleen beschikbaar als je gaat voor de top-spec versies. Zonder deze systemen zal de Atlas niet op gelijke voet staan met sommige duurdere luxe SUV’s.

Is de VW Atlas beter dan de Touareg?

Nee, dat is hij niet. Hoewel de Atlas een relatief begeerlijke auto lijkt te zijn, lijkt de Touareg over het geheel genomen een beter pakket. De Touareg ziet er zowel van binnen als van buiten mooier uit en is ook met krachtigere motoren verkrijgbaar.

Dit betekent niet dat de Atlas slecht is, maar eerder het feit dat de Touareg nog steeds aan de top van de VW voedselketen staat.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts