Is Volvo een luxemerk?

Volvo is een luxe autofabrikant die al sinds de oprichting veilige en praktische auto’s maakt. In hun 90-jarige geschiedenis hebben ze zeker veel trouwe klanten gekregen. Met de introductie van de PV654 in 1933 doken ze in de markt van de luxe auto’s. Sindsdien heeft Volvo een aantal zeer luxueuze auto’s gemaakt.

Volvo’s geschiedenis en weg naar luxe

Volvo begon haar merk om de veiligheid van haar klanten te garanderen en hun auto’s zijn het handelsmerk geworden voor veiligheidsvoorzieningen. Oorspronkelijk werden hun auto’s echter niet beschouwd als luxueuze auto’s van topklasse, zoals ze dat vandaag de dag wel zijn.

Het Zweedse bedrijf, dat in 1923 werd opgericht, had als doel veiligheid te bieden aan hun trouwe klanten. De Volvo PV654 was in die tijd een beetje een luxe voertuig. Het had verschillende kenmerken zoals een pluche interieur, dubbele reservebanden, en een achteruitrijlicht in die tijd. Met een 3,67-liter motor leverde de auto maar liefst 80 tot 84 pk met zijn 6-cilinders.

De PV654 werd opgevolgd door de PV36 “Carioca” in 1935. Deze had een geavanceerde aerodynamische carrosserie en was voorzien van uitzonderlijk goede voorwielophangingen voor die tijd. De 6-zits Carioca had een 3,6 liter 6-cilinder motor en een maximum snelheid van 75 mph.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de ontwikkeling van Volvo even onderbroken, maar in 1946 kwam het merk terug met de Volvo PV60. De auto was een absoluut solide stuk metaal. Zijn stevige bouw zorgde ook voor een comfortabele rit voor de passagiers en hij was zo solide dat bijna 500 van deze auto’s werden omgebouwd tot lichte vrachtwagens of bestelwagens.

  Wordt Mercedes beschouwd als luxe?

Snel door naar 1982, toen Volvo de 760 GLE introduceerde. Ze waren wel wat hokkerig, maar de 760 wagens werden erg populair bij chauffeurs. Deze wagens zijn nog steeds in gebruik bij sommige mensen die graag in oudere auto’s rijden.

In 1990 werd de 760 vervangen door de 960. Het was Volvo’s eerste 3.0-liter auto. De 760 modellen werden gelanceerd met meer van een hogere-end klant in het achterhoofd. Ze introduceerden ook de atletische 850, die gericht was op meer jeugdige bestuurders. De 850 had een meer sportieve uitstraling. In 1998 verving Volvo de 960 door de S90. In de geschiedenis van Volvo is de naam S90 twee keer gebruikt.

Volvo introduceerde de S80 als vervanger van de S90 in 1999. Het was een zeer succesvolle auto van Volvo. Ze lanceerden zelfs tweede-generatieS80s in 2006. Ze werden uiteindelijk stopgezet in 2016 en vervangen door de S90, die nu Volvo’s vlaggenschip luxe auto is. Volvo introduceerde ook de XC90 in 2002, wat een geweldige luxe SUV was.

Volvo’s luxeauto’s vandaag

Volvo heeft zeker zijn sporen verdiend in de veiligheidscategorie, maar ze zijn ook goed in het maken van luxe voertuigen. Hun interieurs hebben een minimalistische stijl en hun exterieurs zien er sportief uit. Ze zijn meerdere malen gerangschikt in de lijst van luxe automerken van U.S. News. Volvo heeft een kleine line-up van 2 sedans, 2 wagens, en 3 SUV’s.

Volvo heeft veel kenmerken die het een luxe merk maken. Als we het hebben over de prestaties, dan hebben ze een van de beste motoren aanwezig in de markt. Als we kijken naar de veiligheidsvoorzieningen, dan heeft Volvo zeker zijn sporen verdiend in de veiligheidscategorie. Ook op het gebied van interieur en andere technologie blinken ze uit.

  Wat is de meest luxueuze pick-uptruck?

Specificaties

Alle auto’s van Volvo zijn voorzien van goede motoren. Bijna alle Volvo’s maken gebruik van viercilinder turbomotoren. Sommige modellen hebben ook twin-motoren. Al hun huidige elektromotoren zijn zeer succesvol. Elk huidig model komt met een all-wheel-drive optie. Dankzij hun goede motoren en hybride technologie, geeft Volvo uitzonderlijk goede brandstofbesparingen.

Carrosserie

Alle auto’s van Volvo hebben een gelijkaardige voorkant. Het exterieur ziet er elegant en luxueus uit en de carrosserie heeft een sportieve uitstraling. De carrosserie van de auto is veilig en betrouwbaar, dankzij de 5 soorten verschillende staalsoorten en aluminium die gebruikt worden voor het maken van de carrosserie van de auto. Dit draagt bij aan het handelsmerk van Volvo: de veiligste auto ooit te zijn.

Interieur

De interieurs van Volvo zijn ontworpen voor maximaal comfort voor zowel de bestuurder als de passagiers. De voorzetels van alle auto’s hebben luxueuze functies zoals massage, verwarmde zetels, geventileerd leder en elektrische verstelling. Volvo biedt zijn klanten ook de optie om de zetels te koelen. De algehele ambiance van het interieur geeft een luxueus gevoel met de toevoeging van een geweldig voorscherm en geluidssysteem.

Veiligheidsvoorzieningen

Natuurlijk zijn alle Volvo’s voorzien van top-notch veiligheidsvoorzieningen. Volvo zorgt ervoor dat de auto veilig is door middel van hun eigen crash safety lab waar ze elke dag auto’s testen. Hun auto’s bevatten een aantal van hun eigen veiligheidsvoorzieningen uitvindingen, evenals andere standaard veiligheidsvoorzieningen.

De toekomst van Volvo

Volvo heeft zeker naam gemaakt als luxe automerk. Volvo’s ambities omvatten hun elektrificatieplannen. Volvo’s elektrische auto’s vallen ook zeker in het segment van luxe auto’s. De kenmerken van de XC40, hun eerste volledig elektrische auto, zijn absoluut indrukwekkend. De Volvo C40, die in 2022 op de markt komt, heeft alle luxe van deze tijd.

  Wat is de luxe versie van BMW?

FAQ

Wat zijn luxe auto’s?

Luxeauto’s staan bekend om hun indrukwekkende rijervaring en elegante looks. Een gemiddelde luxe auto wordt meestal geleverd met geweldige rijprestaties, veel mogelijkheden, weelderige interieurs, uitstekende veiligheidsvoorzieningen, en moderne technologie. Voorbeelden van luxe kenmerken zijn:

 • Geautomatiseerde veiligheidsvoorzieningen
 • Waterbestendige ramen
 • Verwarmde stuurwielen
 • Geïntegreerde stoelmassagers
 • Ultramoderne entertainmentsystemen

Wat zijn andere luxe automerken?

Luxe auto’s zijn vooral afhankelijk van hun gebruikers. Sommige mensen beschouwen bepaalde auto’s als het toppunt van luxe, terwijl anderen ze maar standaard vinden. Het is in het oog van de toeschouwer. Echter, als we kijken naar typische luxe kenmerken, dan zijn enkele luxe automerken:

 • Rolls Royce
 • Porsche
 • Genesis
 • BMW
 • Tesla
 • Audi
 • Mercedes
 • Volvo
 • Jaguar

Wat zijn de meest luxueuze auto’s?

Luxe auto’s zijn doorgaans duurder dan andere auto’s. Ze zijn duur omwille van verschillende redenen zoals extra veiligheid en interieurkenmerken met de best presterende motoren. Enkele van de duurste luxe voertuigen zijn:

 1. Rolls-Royce Phantom – 457.750 dollar
 2. Rolls-Royce Dawn – $359.250
 3. Rolls-Royce Wraith – $343.350
 4. Bentley Flying Spur – 219.425 dollar
 5. Range Rover SV Autobiography – $200.945

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts