Kia 2.0 turbomotor problemen

De Kia 2.0 turbomotor uit de Theta-serie is een viercilinder benzinemotor die voor het eerst verscheen in de Hyundai Sonata in 2004. Kia heeft deze motor echter ook in de 2011 Kia Optima en 2011 Kia Sportage. Maar wat zijn de Kia turbomotor problemen?

Enkele van de meest voorkomende problemen met de Kia 2.0-liter turbomotor zijn motorpech, overmatig olieverbruik, koolstofafzetting en olielekkage. Deze problemen komen niet alleen voor bij de Kia 2.0-liter motor, maar ook bij de Hyundai 2.0-liter turbo Theta motor.

Wat zijn de Kia 2.0 turbomotor problemen?

Motorstoring

Dit is een van de meest voorkomende problemen waar eigenaars van een Kia 2.0-liter turbomotor over hebben geklaagd. Het is ook belangrijk om te weten dat de auto’s die het meest getroffen zijn, gemaakt zijn in de Amerikaanse fabriek. Motorproblemen worden meestal veroorzaakt door brokstukken tijdens het fabricageproces die de doorstroming naar de stanglagers van de motor beperken.

Enkele veelvoorkomende tekenen van motorstoring bij deze motor zijn slechte prestaties, overmatig olieverbruik en kloppen. Het goede nieuws is dat de meeste van deze problemen zich voordoen tijdens de garantieperiode en dat de meeste getroffen auto’s de motor gratis laten vervangen door Kia. Anders kan het vervangen van de motor behoorlijk duur zijn.

Overmatig olieverbruik

Sommige mensen linken het overmatige olieverbruik van de Kia 2.0-liter turbo Theta II motor aan de fabricagefout van de krukas, maar dat is niet altijd het geval. Deze motor verliest ook olie op natuurlijke wijze. Omdat metalen bijvoorbeeld uitzetten door warmte, is het olieverbruik meestal het hoogst bij een koude motor wanneer de speling groter is.

  Veel voorkomende problemen met de Kia Picanto

Veel voorkomende symptomen van overmatig olieverbruik bij deze motor zijn een olieverlies van meer dan 1 liter per 1000 mijl, een brandlucht, rook uit de uitlaat en kloppen of pingelen. Als de ontwerpfout bij deze motor is verholpen en je hebt nog steeds hetzelfde probleem, dan moet je je motor laten controleren op andere problemen. Zorg ervoor dat de motor wordt geïnspecteerd en dat de onderliggende problemen worden verholpen.

Koolstofophoping

Een ander veelvoorkomend probleem met de Kia 2.0-liter turbomotor is koolstofafzetting. Dit probleem kan worden voorkomen door de motor goed te onderhouden. Dit komt omdat koolstof zich ophoopt na enige tijd gebruik van de auto. Dit gebeurt vaak wanneer brandstof van lage kwaliteit wordt gebruikt.

Tekenen van koolstofafzetting in de motor zijn een ruw stationair toerental, vermogensverlies, haperen, aarzelen of stotteren. Koolafzetting is eenvoudig te verhelpen door de inlaatkleppen schoon te maken. Om dit probleem te voorkomen, is het cruciaal om de inlaatkleppen elke 80.000 tot 100.000 mijl te reinigen.

Olielekkages

Dit is een ander probleem dat Kia en Hyundai dwong om hun auto’s terug te roepen. Een van de belangrijkste lekken bij deze motor zit in de olietoevoer naar de turbo. Toch heeft Kia de olietoevoer vernieuwd met een nieuw onderdeel, waardoor dit probleem voor de lange termijn leek te zijn opgelost. Dit probleem doet zich voor bij de Kia Optima. Dit probleem treedt meestal op wanneer de auto meer dan 60.000 km rijdt.

Dus als je een tweedehands Kia 2.0-liter turbomotor Theta II koopt, moet je controleren of dit probleem is opgelost omdat Kia de getroffen auto’s heeft teruggeroepen. Enkele veelvoorkomende tekenen van olielekkage zijn olieverlies, zichtbare lekkage, rook uit de motorruimte en een brandlucht.

  Kia Cadenza Betrouwbaarheid

FAQ

Is de Kia 2.0-liter turbo Theta-motor betrouwbaar?

Ja, de Kia 2,0-liter turbo Theta GDI-motor is betrouwbaar. Hij is echter niet zo betrouwbaar als andere Kia- of Hyundai-motoren, omdat hij al jaren met meerdere problemen kampt. De meeste problemen met deze motoren hebben te maken met fabricagefouten in de krukassen.

Ondanks de vele problemen biedt Kia een royale garantie die de meeste van deze problemen dekt. Bovendien heeft de fabrikant de getroffen auto’s teruggeroepen en zijn de meeste problemen verholpen.

Wat is de terugroepactie voor de Kia 2.0-liter turbomotor?

Kia en Hyundai hebben meer dan 1,2 miljoen auto’s teruggeroepen vanwege motorproblemen. Sommige van de getroffen auto’s hadden de Kia 2,0-liter turbomotor. De teruggeroepen auto’s zijn onder andere de 2011 tot 2013 Kia Sportage, de 2011 tot 2014 Kia Optima en de 2012 tot 2014 Kia Sorento.

De fabrikant verklaarde dat er tijdens de bewerking van de krukas en de krukpennen metaalsplinters kunnen achterblijven in de oliedoorgangen van de krukas en dat de krukpennen extreem ruwe randen kunnen hebben. Daardoor kan de olie worden geblokkeerd en kunnen de drijfstanglagers slijten, waardoor ze defect raken en de hele motor vastloopt. Hierdoor slaat de auto af tijdens het rijden.

Hoeveel pk heeft de Kia 2.0-liter turbomotor?

De Kia 2.0-liter turbomotor levert uitstekende prestaties en vermogen. Deze motor levert maximaal 274 pk en 269 lb-ft koppel. Met zoveel vermogen verslaat deze motor de meeste concurrenten en hij wordt aangeboden tegen een iets gunstiger prijs. Hij is ook zuiniger dan de meeste van zijn rivalen.

  Kia Forte betrouwbaarheid

Hoe lang gaat de Kia 2.0-liter turbomotor mee?

Kia maakt enkele van de meest betrouwbare en duurzame motoren op de markt. De Kia 2.0-liter turbomotor is daarop geen uitzondering. Ook al heeft deze motor verschillende problemen, hij is nog steeds betrouwbaar. Met goede zorg en onderhoud kan deze motor meer dan 200k mijl klokken. Sommige eigenaren hebben zelfs tot 300k mijl geregistreerd.

Welke auto’s zijn uitgerust met de Kia 2.0 turbomotor?

De Kia 2.0-liter turbomotor is niet alleen in Kia te vinden, maar ook in sommige Hyundai-modellen. De Theta II-motor is te vinden in de 2011 tot 2019 Kia Optima, 2015 tot 2020 Kia Sorento en 2011 tot heden Kia Sportage. Daarnaast is hij ook te vinden in de 2017 t/m heden Genesis G70, 2009 t/m 2014 Hyundai Genesis Coupé, 2009 t/m 2019 Hyundai Sonata, 2018 t/m heden Hyundai Kona N en 2012 t/m 2020 Hyundai Santa Fe.

Conclusie

De Kia 2.0-liter turbo Theta motor is een efficiënte, krachtige en duurzame motor. In tegenstelling tot de meeste Kia-motoren had deze motor echter productiefouten in de krukassen, wat tot verschillende problemen leidde. Naast de krukas hebben eigenaren van de Kia 2.0-liter turbomotor ook te maken met motorstoringen, olielekkages, overmatig olieverbruik en koolafzetting.

Zelfs met de bovenstaande problemen presteert de Kia 2.0-liter motor nog steeds goed en kan hij lang meegaan als hij goed wordt onderhouden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts