Kun je hybride rijden zonder accu?

Hybrides zijn nog steeds de nieuwkomers op het blok, en als zodanig hebben mensen de neiging om veel vragen te stellen over hoe ze werken en wat ze wel en niet kunnen doen. Om alle verwarring weg te nemen, is het veilig om te zeggen dat de overgrote meerderheid van de hybriden niet zonder batterij kan rijden, maar een paar van hen kunnen dat min of meer wel.

De meeste hybrides zijn tegenwoordig zo gebouwd dat de verbrandingsmotor en de elektromotor te allen tijde op elkaar zijn aangewezen. Deze auto’s kunnen niet zonder batterij rijden omdat dit ernstige schade kan toebrengen aan het hybride systeem.

Anderzijds kunnen hybrides die gebouwd zijn op een zogenaamd ”parallel systeem” wel rijden zonder batterij, de Toyota Prius is hier een goed voorbeeld van. Het parallelle hybride systeem werkt op een manier waarbij de verbrandingsmotor en de elektrische motor afzonderlijk werken, en zij kunnen zonder batterij rijden, maar slechts voor een korte tijd.

Hoe het ook zij, Toyota gaat ervan uit dat rijden met een hybride met 0% accu alleen is weggelegd voor situaties waarin u geen keus hebt. Als dat toch gebeurt, moet u de auto alleen naar een veilige locatie of een servicewerkplaats rijden om het hybride systeem niet te beschadigen.

De essentie van een hybride aandrijflijn

Een hybride is een auto die gebruik maakt van een elektromotor en een verbrandingsmotor om zo de efficiëntie te maximaliseren door regeneratief remmen en slimme motormanagementsystemen. Dit betekent dat een hybride het beste werkt in een stedelijke omgeving vol met veel stop-and-go verkeer.

  Beste auto voor 's nachts rijden

Een groot voordeel van een hybride auto is het feit dat u in de meeste gevallen niet afhankelijk bent van de wrijvingsremmen, omdat een hybride is uitgerust met wrijvingsmotoren die de auto afremmen en die energie opslaan voor toekomstig gebruik. U gebruikt uw wrijvingsremmen dus alleen wanneer u plotseling moet stoppen.

Sommige hybride voertuigen gebruiken de hoogspanningsbatterij om de verbrandingsmotor te starten, wat betekent dat u dergelijke auto’s niet kunt besturen zonder batterij. Tijdens het rijden moet een functioneel hybride systeem schakelen tussen de verbrandingsmotor en de elektromotor voor een maximale efficiëntie.

Het is vermeldenswaard dat hybrides moeten worden gekocht door mensen die het grootste deel van hun rijtijd in de stad doorbrengen. Als u echter vooral lange afstanden op de snelweg aflegt, is de meest efficiënte motor een grote dieselmotor met veel koppel.

Rijden met een hybride met een lege batterij

Zoals eerder vermeld, kunt u met een auto die gebruik maakt van het ”parallel hybride systeem” rijden zonder afhankelijk te zijn van de accu. Dit komt omdat de elektrische motor en de verbrandingsmotor niet van elkaar afhankelijk zijn om te werken, wat betekent dat u dergelijke auto’s ook zonder benzine zou kunnen rijden.

Dergelijke scenario’s moeten echter worden vermeden omdat ze niet worden aanbevolen door fabrikanten die een hybride maken die zonder batterij kan rijden. Omdat sommige hybrides de hoogspanningsaccu gebruiken om de auto te starten, is het mogelijk dat als u de verbrandingsmotor uitschakelt, u deze niet meer kunt starten.

Bovendien maakt het rijden zonder accu de auto zeer oncomfortabel om te rijden en nogal traag omdat het systeem niet is ontworpen om zonder accu te werken. Het beste is om een veilige plek te vinden om aan de kant te gaan en een dieplader te bellen.

  Beste cabrio's voor lange bestuurders

Rijden met een hybride zonder benzine

De meeste hybrides zijn volledig onbruikbaar zonder benzine, maar andere zoals de Chevy Volt kunnen worden bestuurd zonder ook maar één druppel benzine in de tank. De redenering hiervoor is simpel, zonder benzine verliest een hybride auto zijn primaire energiebron waardoor de auto traag en extreem springerig wordt.

Als u bijvoorbeeld een hybride Nissan Altima bezit, zult u er niet mee kunnen rijden zonder benzine, omdat de auto onmiddellijk zal afslaan. Zoals eerder gezegd, gebruiken sommige hybrides hun elektrisch systeem om de verbrandingsmotor op te starten wanneer dat nodig is, en als u geen benzine hebt, kan dit zelfs uw batterij beschadigen.

Dat is de belangrijkste reden waarom de meeste hybrides niet zonder benzine kunnen rijden, omdat dit onherstelbare schade kan toebrengen aan het hybride systeem. Als u een hybride bezit die zonder benzine kan rijden, vertrouw dan niet op deze optie en gebruik hem alleen als het nodig is.

FAQ Sectie

Moet de batterij van een hybride vervangen worden?

De meeste batterijen van hybride auto’s moeten minstens 100.000 km meegaan, maar veel van hen kunnen meer dan het dubbele meegaan. Als u echter een hybride auto hebt met veel gereden kilometers en een originele batterij, is de kans groot dat u die uiteindelijk moet vervangen.

Een gemiddelde nieuwe hybride batterij kost tot $6000, afhankelijk van de auto en de grootte van de batterij, en dat is zonder rekening te houden met de arbeidskosten. Zorg ervoor dat u de garantie controleert, want sommige autofabrikanten dekken hun batterijen soms wel tot 100k mijl.

  Maakt Mercedes een zelfopladende hybride?

Worden diesel- en benzineauto’s in de toekomst verboden?

Volgens recente verklaringen van vele regeringen en internationale organisaties, wordt verwacht dat in een decennium of twee, dieselauto’s volledig zullen stoppen met de productie. Hoewel het nog onduidelijk is, is de kans groot dat ook de productie van benzineauto’s moet stoppen.

Voor een schonere toekomst zullen we allemaal hybrides en elektrische auto’s gaan rijden. Deze schattingen zijn niet 100% correct, en we zullen moeten afwachten wat er gebeurt. Het is vermeldenswaard dat u bestaande diesel- en benzineauto’s niet hoeft te schrappen, aangezien het verbod alleen voor nieuwe auto’s zal gelden.

Is het de moeite waard om nu een hybride te kopen?

Als u de hybride kunt gebruiken voor wat hij is, dan is dat zo. Als u een hybride niet kunt of wilt gebruiken voor wat hij is, dan is hij het niet waard. Hybrides zijn gemaakt voor stop-and-go verkeer in de stad, omdat je kunt vertrouwen op regeneratief remmen in tegenstelling tot wrijvingsremmen.

Regen remmen is ontworpen om verloren energie tijdens het vertragen op te vangen en op te slaan in de batterij voor later gebruik. Dit betekent dat hybrides niet gemaakt zijn voor het rijden op de snelweg, en dat u ze voorlopig beter kunt overslaan als dat is wat u het meest doet.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts