Kunnen Volvo’s plat worden getrokken?

Volvo raadt het slepen van hun auto’s af, of het nu een automatische of handgeschakelde auto is.

Flat towing betekent het slepen van een auto achter een camper of een groot voertuig met alle vier de wielen op de grond. Of u dit kunt doen, hangt af van de aandrijflijn en het transmissiesysteem van de auto. Alle Volvo’s met een automatische versnellingsbak mogen nooit worden gesleept. Volvo’s met handgeschakelde versnellingsbak kunnen met enige voorzichtigheid wel worden gesleept, maar Volvo raadt dit niet aan.

Wat is flat towing?

Flat towing is het slepen van een auto op alle vier de wielen. Dit wordt ook wel “four-down towing” of “dinghy towing” genoemd. Bij deze manier van slepen wordt een auto vastgemaakt aan een RV of een ander type groot voertuig, en dan wordt hij erachteraan getrokken. Het is de gemakkelijkste manier om een auto te slepen. Echter, flat towing is niet bedoeld voor elke auto.

Het slepen van een auto met automatische transmissie kan het transmissiesysteem ernstig beschadigen. Automatische auto’s mogen nooit plat worden getrokken, ongeacht hun aandrijflijn opties. Bij auto’s met een automatische transmissie circuleert het smeermiddel namelijk alleen rond het transmissiesysteem als de motor draait. Maar bij het slepen van een rubberboot staat de motor uit, zodat er geen smering in het transmissiesysteem is.

Handgeschakelde auto’s kunnen plat worden gesleept, maar niet elk handgeschakeld voertuig. Raadpleeg de gebruikershandleiding voordat u uw auto gaat slepen. In het geval van auto’s met voorwielaandrijving is flat towing niet de beste optie, omdat het transmissiesysteem dat zich vooraan bevindt, kan worden beschadigd. Auto’s met achterwielaandrijving of vierwielaandrijving kunnen echter meestal wel worden gesleept in de neutrale versnelling.

  Zijn Volvo hybrides goed?

Een Volvo plat slepen

Officieel raadt Volvo het gebruik van een sleepdolly aan voor hun auto’s. Volvo produceert geen auto’s met achterwielaandrijving meer, en het slepen van auto’s met voorwielaandrijving en auto’s met vierwielaandrijving kan moeilijk zijn. Flat towing kan een negatieve invloed hebben op het transmissiesysteem, dus dit is ook belangrijk om te weten.

Automatisch Volvo-auto’s slepen

Auto’s met een automatische transmissie zijn tegenwoordig in de meerderheid. Het slepen van een automatische Volvo kan een negatief effect hebben op het transmissiesysteem. Het transmissiesysteem heeft smering nodig als de auto rijdt, maar tijdens het flat towen heeft het transmissiesysteem geen smeermiddel wat kan leiden tot het breken van de aandrijfas.

Opties van de aandrijflijn kunnen de kans op schade door flat towing verder vergroten. FWD auto’s hebben een transmissie en aandrijfas in de voorkant van de auto. Deze zullen ernstig beschadigd raken wanneer de voorwielen doordraaien zonder dat de motor draait. AWD auto’s worden ook op dezelfde manier getroffen als FWD bij flat towing.

Handgeschakelde Volvo’s slepen

Auto’s met handgeschakelde versnellingsbak kunnen in de neutrale versnelling achter een groot voertuig worden gesleept. Het slepen van FWD auto’s kan echter invloed hebben op het transmissiesysteem, zelfs als het in de neutrale versnelling staat. Volvo’s met AWD-aandrijving kunnen wel worden getrokken, maar Volvo raadt aan een sleepdolly of een sleepwagen met dieplader te gebruiken.

Sommige handgeschakelde auto’s hebben ook een door de motor aangedreven pomp die zorgt voor de smering van het transmissiesysteem, dus plat slepen kan van invloed zijn op die handgeschakelde auto’s. Als het nodig is om een auto plat te slepen, zet de auto dan in neutraal en maak de auto vast met een sleepriem.

  Waarom gaan Volvo's zo snel in waarde achteruit?

Volvo sleepdiensten

De Volvo-klantendienst biedt een “Tow for life”-programma aan waarbij Volvo-klanten de Volvo-bijstand kunnen bellen die 24/7 beschikbaar is. Dit programma is zelfs voor klanten waarvan de garantie is verlopen. Volvo biedt gratis sleepfaciliteiten met hun deskundige sleepbedrijven. Het slepen is echter alleen gratis binnen een straal van 25 mijl. Boven deze grens zal Volvo kosten in rekening brengen.

Een sleepwagen kan het AWD-systeem of het transmissiesysteem van uw Volvo beschadigen, wat zeer duur is om te repareren. Met de Tow for Life-service van Volvo kunt u hen gewoon bellen in geval van pech, wat zelfs helemaal gratis kan zijn. Zij weten ook wat het beste is voor uw voertuig, dus het is de beste optie.

FAQ

Wat zijn de soorten slepen?

Slepen is nodig wanneer een auto niet werkt, of ergens vastzit. Slepen gebeurt door een auto te trekken met een groter voertuig of vrachtwagen. Er zijn verschillende soorten sleepwagens:

  • Flatbed sleepwagen
  • Geïntegreerde sleepwagen
  • Haak en ketting sleepwagens
  • Wiel-lift sleepwagens
    Met deze sleepwagens zijn er verschillende technieken om de auto’s te slepen. Deze verschillende sleeptechnieken zijn te wijten aan verschillende aandrijflijnen en transmissiesystemen. Deze zijn:
  • Flatbed towing – flatbed towing wordt gedaan door de auto op een flatbed sleepwagen te plaatsen. Op deze manier rusten alle wielen op de vrachtwagen, waardoor ze veilig blijven.
  • Flat towing – flat towing wordt gedaan door het vastmaken van de auto aan een groot voertuig met sleepbanden en vervolgens de auto wordt getrokken met alle vier de wielen op de grond.
  • Slepen op twee wielen – dit wordt gedaan met behulp van een sleepdolly of autodolly die aan een auto wordt bevestigd. De sleepdolly zorgt ervoor dat de aandrijfwielen niet doordraaien en houdt het transmissiesysteem veilig.
  Waarom stopte Volvo met het maken van cabriolets?

Welke complicaties kunnen zich voordoen bij het slepen van een auto?

Het belangrijkste probleem bij het slepen van een auto is de beschadiging van het transmissiesysteem. Het slepen kan ook het AWD-systeem bij auto’s beschadigen. Het grootste probleem is echter bij automatische auto’s. Smering in de auto is echt belangrijk en als het niet goed gedaan wordt dan kan het gevoelige delen van de auto beschadigen.

Het slepen van een handgeschakelde auto is gemakkelijker omdat het smeermiddel in het transmissiesysteem zich verspreidt bij het schakelen, zodat handgeschakelde auto’s veiliger zijn om te slepen dan automatische. Er zijn echter handgeschakelde auto’s die bepaalde moeilijkheden hebben, dus lees altijd de handleiding.

Waarom is flat towing slecht voor de auto?

Het slepen van een handgeschakelde auto is niet zo slecht voor de auto. Handgeschakelde auto’s kunnen gemakkelijk aan campers of grotere voertuigen worden vastgemaakt als ze in de neutrale versnelling staan. Flat towing kan echter schade veroorzaken aan automatische auto’s. In feite kan het elk voertuig beschadigen dat smering nodig heeft van door de motor aangedreven pompen.

Voertuigen die smeermiddel van de motor nodig hebben mogen nooit plat gesleept worden, anders kan de transmissie breken. De meerderheid van de automatische auto’s hebben motor aangedreven smeerpompen, dat is de reden waarom flat towing is zeer slecht voor hen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts