Maakt Volvo elektrische auto’s?

Volvo heeft als visie om tegen 2030 volledig over te schakelen op elektrische voertuigen. Met de lancering van de Volvo XC40 introduceerde Volvo zijn eerste volledig elektrische auto (EV). Vóór Volvo’s eerste EV was Volvo al volledig overgeschakeld op hybride technologie. Dit heeft te maken met Volvo’s streven om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen.

Volvo’s elektrische voertuigen

Met de introductie van de Volvo XC40 in 2019, stapte Volvo in de markt van elektrische voertuigen. Deze auto’s bieden pure elektrische kracht met nul koolstofuitstoot.

De Volvo XC40 biedt een 402-pk motor die 0-60 mph kan gaan in slechts 4,7 seconden. Hij kan een actieradius van 418 km halen bij een volle 100% batterij. Hij kan ook voor 80% worden opgeladen in slechts 40 minuten.

Volvo’s performance merk, Polestar, heeft ook zijn eigen EV geïntroduceerd in 2020, de Polestar 2, dat is een 5-deurs liftback. Het heeft een grote 78-kWh batterij die een geschatte 265 mijl kan rijden met 100% batterij. De auto komt in twee varianten, met een enkele motor en een dubbele motor. De single motor variant geeft een vermogen van 231 pk, terwijl de dual motor variant geeft een uitkomst van 208 pk.

Een andere toevoeging aan Volvo’s line-up komt er in 2022. De Volvo C40 is helemaal klaar voor de lancering volgend jaar. De auto heeft een actieradius van 420 km met 100% accu en hij zal alle hoogwaardige veiligheidsvoorzieningen van Volvo bevatten.

Volvo’s EV-technologie

Volvo gebruikt 78-kWh lithium-ion batterij in de XC40 Recharge. De auto is gemaakt op Compact Modular Architecture (CMA). CMA wordt vaak gebruikt om een XC40-verbrandingsmotor te herbergen. Het is echter aangepast om lithium-ion batterijen te kunnen verpakken.

  Is hybride beter dan elektrisch?

Dit resulteert in een forsere auto dan gebouwd op een op maat gemaakt batterij-elektrisch (BEV) platform. Dit komt omdat Volvo beweert dat ze deze auto in slechts 2 jaar hebben moeten bouwen, aangezien ze hem pas in 2017 hebben aangekondigd.

Volvo’s toekomstplannen

In 2017 kondigde Volvo aan dat ze alleen nog maar auto’s met een elektrische en hybride motor gingen maken. Dit was zeer belangrijk omdat ze stopten met het maken van uitsluitend op fossiele brandstoffen gebaseerde motoren en leidde hen naar de productie van hun eerste EV.

Volgend jaar zal hun elektrische gamma worden uitgebreid tot twee keuzes met de onthulling van de Volvo C40. En volgens hun ambities zal 50% van de auto’s die ze verkopen volledig elektrisch zijn tegen 2025. Tegen 2030 zijn ze zelfs van plan om geen hybrides meer te maken. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat ze tegen 2030 alleen nog maar elektrische auto’s verkopen.

Wat zijn elektrische auto’s?

Elektrische auto’s worden aangedreven door elektrische energie op te slaan in batterijen. Deze batterijen worden vervolgens gebruikt om de elektrische motor te laten draaien. Elektrische auto’s die gebruik maken van accu’s zijn vaak stiller en ze hebben geen brandstofverbrandingsproces in zich. Dit resulteert in geen koolstofuitstoot via de uitlaat van de auto.
Er zijn drie soorten elektrische auto’s en Volvo heeft versies van alle drie:

  • Volledig elektrische auto’s
  • Plug-in hybride auto’s
  • Hybride auto’s

Kosten elektrische auto’s meer dan auto’s op gas?

Doorgaans zijn elektrische auto’s duurder dan auto’s op gas. Recent onderzoek van Consumer Reports beweert echter iets anders. Volgens hen zijn EV’s op de langere termijn goedkoper als je de totale onderhoudskosten en benzinekosten vergelijkt. Als we enkel kijken naar de besparing op benzine, kan je tot $4.700 besparen in de eerste zeven jaar.

  Gaan Volvo's vaak kapot? Is Volvo een betrouwbare auto?

De gebruikskosten verschillen naargelang het voertuig. De aankoopprijs is ook een belangrijk punt om te overwegen. Een Chevrolet Bolt is bijvoorbeeld 8.000 dollar duurder dan een Hyundai Elantra GT. De gebruikskosten van de Bolt zijn echter 15.000 dollar lager. Dit betekent dat u tot $7.000 kunt besparen over een levensduur van 200.000 mijl.

Typische elektrische actieradius

De actieradius van een elektrische auto varieert afhankelijk van het model. Lucid Motors beweerde onlangs dat hun Lucid Air Grand Touring de langste geschatte actieradius van 517 mijl op een enkele lading zou hebben.

De auto met de grootste actieradius die nu beschikbaar is, is echter de Tesla Model 3 Long Range. Deze heeft een geschatte actieradius van 353 mijl. Andere low-budget auto’s bieden een geschatte actieradius van minimaal 150+ mijl. Deze budgetauto’s zijn vanwege hun lagere actieradius alleen geschikt voor stadsverkeer.

FAQ

Zijn elektrische auto’s veilig?

Sommige mensen maken zich zorgen over het kortsluiten van de batterijen. In EV’s worden lithium-ion batterijen gebruikt die kortsluiting kunnen veroorzaken als de batterij beschadigd is. De kans hierop is echter vrij klein. Ze zijn relatief veiliger dan benzinemotoren.

Een ander probleem met elektrische auto’s is de actieradius. Mensen vrezen dat de batterij van hun auto onderweg leeg zou kunnen raken, en dat ze zich dan gestrand zouden voelen. Om die reden heeft zelfs de goedkoopste elektrische auto, de Nissan Leaf, een actieradius van ongeveer 150 mijl, wat ruim voldoende is voor stadsgebruik.

Waarom is elektrische energie belangrijk?

De opwarming van de aarde is op dit moment een van de grootste problemen in de wereld. De transportsector alleen al is verantwoordelijk voor 29 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Dit omvat niet alleen de voertuigen, maar ook de extractie-, productie- en leveringsprocessen. Het verminderen van transportemissies is een belangrijke taak op weg naar een groene toekomst. Elektrische voertuigen bieden de mogelijkheid om de koolstofuitstoot te minimaliseren en deze gassen te beperken.

  Maakt Volvo een minivan?

Wat is de beste elektrische auto?

Er zijn veel opties voor EV’s, maar sommige zijn beter dan andere. In het segment van de sedans is de Tesla S de typische favoriet als u het zich kunt veroorloven. Als u echter voor een SUV wilt gaan, dan is de Hyundai Ioniq 5 vrij goed. Normaal gezien wordt de “beste” auto voor u echter bepaald door uw behoeften en budget.

Zijn elektrische auto’s de toekomst?

Volgens de UBS zal tegen 2025 20% van alle wereldwijd verkochte wagens elektrisch zijn. En dat zal oplopen tot 40% in 2030. Uiteindelijk zal tegen 2040 elke nieuwe verkochte auto elektrisch zijn. Nu elk automerk de sprong waagt naar het elektrische segment, zullen de oudere auto’s op fossiele brandstoffen op een gegeven moment overbodig worden.

Door de steeds strengere emissieregelgeving worden bedrijven ook steeds meer aangetrokken tot EV’s. Dit maakt EV zeker de toekomst van de transportsector.

Zullen elektrische wagens ooit goedkoper worden?

Volgens onderzoek zullen elektrische auto’s tegen 2027 goedkoper zijn dan auto’s op fossiele brandstoffen. Met de steeds strengere emissieregelgeving overal, zullen elektrische auto’s uiteindelijk goedkoper worden. We hebben al een daling van de batterijprijzen gezien. In combinatie met speciale productielijnen zullen elektrische auto’s binnenkort zeker betaalbaarder zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts